Suomen Joutsen tulee Naantaliin huollettavaksi

NAANTALI. Museoalus Suomen Joutsen hinataan Turun korjaustelakalle maanantaina 19.9. aamulla, mikäli sääolosuhteet sen sallivat.  Matka Naantalin Luonnonmaalle toteutuu hinaajien voimin noin neljässä tunnissa. Kyseessä on aluksen normaaliin ylläpitoon liittyvä huoltotoimenpide. Viimeksi Suomen Joutsen telakoitiin kymmenen vuotta sitten. Aluksen pohja huolletaan, ulkolaidat pintakäsitellään, takilan teräsosat pestään ja ankkurikettingit maalataan; lisäksi mm. konehuoneen pilssi ja patoaltaat puhdistetaan. Telakointi on siis kokonaisvaltainen ja monipuolisia työvaiheita sisältävä kymmenvuotis-huolto.

Töiden arvioitu kesto on noin viisi viikkoa, minkä jälkeen alus hinataan takaisin tutulle paikalleen lokakuun loppupuolella.

Suomen Joutsen on sijoitettu osaksi Forum Marinum merikeskusta. Sen omistaa Turun kaupunki, jonka myöntämällä avustuksella telakointi pystytään toteuttamaan.

– Telakointi on välttämätön toimenpide kansallisaarteen asianmukaisen säilymisen turvaamiseksi. Kilpailutuksen jälkeen lähialueen toimijaan päätyminen oli lopulta asioita helpottava ratkaisu, toteaa Forum Marinumin toimitusjohtaja Tapio Maijala.

Suomen Joutsen pidetään kesäkuukausina avoinna yleisölle. Laivalla on aluksen historiasta kertova perusnäyttely sekä vuosittain vaihtuvia taidenäyttelyitä. Kesällä 2016 Suomen Joutsenella kävi 12 630 vierailijaa.