MLL Ruskon ja Vahdon paikallisyhdistykset viettävät yhteistä juhlavuotta

Maanantaina 29.8. MLL Ruskon yhdistys järjesti isien ja lasten ongintaillan Lähteenmäen sillalla Ruskolla. Kuva: Niina Pekkala.

RUSKO. Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Ruskon ja Vahdon paikallisyhdistykset juhlistavat tänä vuonna 90-vuotista taivaltaan. Juhlavuoden huipentaa Ruskotalolla lauantaina 22.10. pidettävä Hevisaurus-konsertti, jonka järjestelyistä vastaavat MLL Rusko ja Vahto.

MLL Ruskon puheenjohtaja Niina Pekkalan mukaan valtakunnallisesti yhdistyksen päätarkoitus on ollut alusta asti edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia, lisätä lapsuuden arvostusta ja näkyvyyttä yhteiskunnassa.

Ruskolla on yhdistyksen kautta jaettu avustuspaketteja perheille, tuettu maatalouskerhotoimintaa ja hankittu neuvolalle tarpeistoa. Pula-ajan jälkeen toiminta on muuttunut suoranaisesta avustamisesta perheiden harrastusten ja hyvinvoinnin tukemiseksi.

Puistotreffeillä hyvä vastaanotto

Pekkala kertoo, että paikallisyhdistystasolla lapsiperheiden tukeminen tarkoittaa tänä päivänä käytännössä muun muassa Perhekahvilan pyörittämistä, keräyksiin osallistumista, tapahtumien järjestämistä sekä kuntapolitiikassa vaikuttamista.

– Perhekahvila pyörähti kesätauon jälkeen jälleen käyntiin elokuussa. Meillä on siellä pop-up tyyppisesti ohjelmaa, kuten esimerkiksi vaate-esittelijöitä, vauvansosekurssia, vierailijoita sekä teemapäiviä, rennon yhdessäolon merkeissä. Viime keväänä lanseerasimme entistäkin matalammalla kynnyksellä toimivat torstain Puistotreffipäivät Päällistönmäen puistossa, lisää Pekkala.

Keväällä jaetaan kevätiloa ja jouluna hyvää joulumieltä. Neuvolan kautta lahjoitetaan kaikille ruskolaisille vastasyntyneille pieni vauvalahja sekä tietopaketti MLL:sta.

– Olemme vuosittain mukana myös MLL:n valtakunnallisessa Kevätilo-keräyksessä, jossa tänä vuonna toista kertaa mukana olivat myös Maunun koulun tukioppilaat. Lisäksi joulun tienoilla olemme mukana antamassa eteenpäin Hyvä Joulumieli -lahjakortteja vähävaraisille paikallisille perheille, Pekkala luettelee.

Nappulakisat valtaavat urheilukentät sunnuntaina

Koko perheen tapahtumia järjestetään yleensä noin 1–2 kertaa kuukaudessa. Viime maanantaina oli isien ja lasten ongintailta. Ensi sunnuntaina 4.9. on Nappulakisat sekä Ruskon Kirkonkylän urheilukentällä että Vahdon urheilukentällä.

– Ruskon MLL järjestää syksyn mittaan esimerkiksi lastenvaate- ja tarvikekirppiksen, isien ja lasten seikkailuillan ja joululaulelot Vahdon MLL:n kanssa yhdessä järjestettävän Hevisaurus-konsertin lisäksi, Pekkala jatkaa.

Pekkala näkee kolmannen sektorin tärkeän roolin kunnan päätöksenteossa.

– Yritämme toimia lasten ja lapsiperheiden äänitorvena kuntapäättäjien suuntaan. Vastustuksestamme huolimatta Rusko otti käyttöön subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaamisen sekä kasvatti ryhmäkokoja maan hallituksen esityksen mukaisesti. Toivomme todella, että kun uusi päiväkoti ensi vuonna avataan, nämä väliaikaisiksi tehdyt päätökset puretaan, Pekkala huomauttaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy