Kotona ja liikenteessä energiaa säästäen! 70-vuotias yrittäjä Jukka Lindroos virkistyy uusista haasteista

PikkuVihreä Oy:n yrittäjäpari Jukka (vas.) ja Leena Lindroos starttasivat vauhdilla Jukan uudelle vuosikymmenelle Shoprider-apuajoneuvoillaan. Kuva: Ragip Önsoy.

Uuden apuajoneuvon ansiosta ekologisten tuotteiden erikoisliikkeen PikkuVihreän vauhti ei hyydy tulevinakaan vuosina, vaan eteenpäin mennään täysillä – tai ainakin 15 kilometrin tuntivauhtia. PikkuVihreä toimii nykyään myös kotimaisten GeoTrap-ravinnesieppareiden ja Windside-pienoistuulivoimaloiden yhtenä uutena edustajana Turun talousalueella.

YRITYSUUTISET. Turussa sijaitsevan PikkuVihreä Oy:n yrittäjä Jukka Lindroos vietti 1. elokuuta 70-vuotissyntymäpäiviään työn merkeissä. Juhlapäivänä PikkuVihreässä saattoi paitsi nauttia pullakahvit, myös tutustua yrityksen uusiin edustustuotteisiin.

Uuden vuosikymmenen lisäksi Lindroos otti vastaan uusia merkittäviä haasteita, jotka liittyvät niin vanhusten ja vammaisten liikkumiseen kuin Itämeren suojeluun ja energiansäästöön.

Tutustuminen uusimpiin edustuksiin tapahtui yrityksen pihalla, jonne on rakennettu Shoprider-apuajoneuvojen testirata. Testiradalla voi tutustua aina ajoneuvojen ominaisuuksiin turvallisesti ja kiireettömästi.

– Uudistuminen pitää mielen vireänä. Vaikka ikää karttuu, yritystoiminnan ei pidä jäädä junnaamaan paikalleen. Monet odottavat eläkepäiviä, me taas virkistymme yrittäjyyden tarjoamista haasteista, yrittäjäpari Leena ja Jukka Lindroos iloitsevat.
– Idea apuajoneuvoedustukseen syntyi siitä, kun meidän lisäksemme asiakkaamme ikääntyvät ja tarve apuvälineille sitä kautta lisääntyy, he lisäävät.

Apuajoneuvo tukee itsenäistä liikkumista

Shoprider-apuajoneuvo on siitä erikoinen tuote PikkuVihreässä, että se ei muiden tuotteiden tapaan liity asumis- ja rakentamisratkaisuihin. Se on kuitenkin tiiviisti sidoksissa paitsi elämisen mielekkyyteen myös energiansäästöön.

– Akkukäyttöinen apuajoneuvo edistää itsenäistä, omatoimista elämää silloin, kun ikä tai sairaus vaikeuttaa liikkumista. Elämänlaatu parantuu, kun päivittäiset askareet ja harrastukset sujuvat näppärästi apuajoneuvon kyydissä, Lindroosit toteavat.

Shopriderillä voi maahantuojan edustajana Länsi-Suomessa toimivan Jarmo Johanssonin mukaan ajaa yhdellä akun latauksella noin 40 kilometriä.

– Ajoneuvo kulkee maksimissaan 15 kilometriä tunnissa eikä sen kuljettamiseen tarvita ajokorttia. Monet ajokorttinsa sairauden tai iän takia menettäneet ovat olleet hyvillään tällaisesta kulkupelistä, Johansson hymyilee.
– Koska sähköisellä liikkumisvälineellä kulkeva lasketaan jalankulkijaksi, kun laitteessa on tehoa maksimissaan 1 kW ja maksiminopeus on enintään 15 km/h, apuajoneuvolla voi taittaa paitsi matkan turvallisesti kävelytiellä, myös ajaa sisällä kaupassa, Johansson huomauttaa.

Aiemmin Shopridereiden myynti- ja huoltopalvelu Länsi-Suomen alueella löytyi vain Salosta.

– PikkuVihreän sijainti on Turun talousalueella asuville oivallinen. Erityisen tärkeää on huomata, että yritys paitsi myy myös huoltaa Shopridereitä, Johansson jatkaa.

27-vuotinen yritystoiminta jatkuvassa kehityksessä

Ympäristöystävälliset jätteiden käsittelyratkaisut ovat olleet Lindroosien sydäntä lähellä aina yrittäjyytensä alkuvuosista lähtien. Kaikki lähti liikkeelle vuonna 1989 komposteista, joista he laajensivat tietämystään vedensuodatukseen ja käymälöihin.

– Yritystoimintamme fokus on aina ollut vesien ja ennen kaikkea Itämeren suojelussa. Haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyyn on löydetty tänä aikana ratkaisuja, joita olemme olleet tuotteillamme ja asiantuntemuksellamme kehittämässä, Jukka Lindroos sanoo.
– Täydennämme jatkuvasti valikoimaamme, josta löytyy uusimpina vesistöjen puhdistumista edistäviä ja energiaa säästäviä tuotteita, lisää Lindroos.

Uusiutuvista energiamuodoista aurinkosähköjärjestelmät ovat olleet PikkuVihreän valikoimissa useita vuosia.

– Aurinkovoimaan yhdistettynä tuulivoima on tehokas ja helppo tapa tuottaa sähköä etenkin saaristossa. Kesällä energiaa saadaan enemmän auringosta, kun taas syksyllä, talvella sekä yöllä voidaan tuottaa tuulienergiaa, kertoo Lindroos.

Katariina Mäkinen-Önsoy