Sauvon Elopäivät keräsi runsaasti väkeä torille ja kotiseutumuseolle

Lasse Saloranta Niittulan tilalta iloitsee onnistuneesta sadosta.

SAUVO. Sauvon Elopäiviä vietettiin lauantaina 30.7. Tämä Sauvon suurin kesätapahtuma järjestettiin jo 46. kertaa. Päivä alkoi kello 10 kestäen aina iltaan asti. Tarjolla oli monenlaista ohjelmaa sekä mahdollisuus ostosten tekoon. Kaksi keskeisintä tapahtumapaikkaa olivat Sauvon tori sekä Sauvon kotiseutumuseo.

Hyvää meininkiä ylläpitivät toritapahtuman juontajat Selkun näyttelijöistä. Toritapahtuman musiikista vastasivat The Voice of Finlandista tutut Raimo Junnikkala ja Antti Hakola sekä aiempina vuosina katusoittajana Elopäivillä esiintynyt Leeni Mäkilä. Torin kyljessä sijaitsevassa kirjastossa sai ihastella Kati Mikolan taidenäyttelyä.

Vuoden Hakkinen -palkinto Dahleille

Elopäivillä palkittiin liikunta- ja monitoimihalli Peimarin yrittäjät Olli ja Maija Dahl Vuoden Hakkinen -palkinnolla ansiokkaasta työstä Sauvon ja sauvolaisten hyväksi.

Tunnustus lämmittää mieltä. Haluan kiittää myös sauvolaisten hyvää yhteisöllisyyttä, sillä ilman talkoolaisia, yrityksiä ja kunnan apua areenan kehittäminen ja ylläpito eivät olisi mahdollisia, kommentoi Maija Dahl.

Torilla tapahtuu

Järjestäjät olivat nähneet paljon vaivaa, sillä reittiohjeet olivat selkeät ja riittävät, parkkipaikat olivat hyvin organisoituja ja aurinkokin oli tilattu tapahtumaa sulostuttamaan. Ulkopaikkakuntalaisen ei tarvinnut pähkiä torin sijaintia, sillä sinne kulkeva ihmisvana näytti reitin heti aamusta alkaen.

Tori oli täynnä houkuttelevia myyntikojuja: elintarvikkeita, vihanneksia, koruja, vaatteita, käsitöitä. Yhtään vapaata kulmaa tai koloa ei näkynyt. Kirpputoreja oli sijoitettu runsaasti torin reunustoille. Lapset olivat keränneet leluja kaapeistaan, ja moni lelu näytti saavan uuden onnellisen omistajan. Siinä tuli samalla hyvää matematiikan kertausta näin koulun alun kynnyksellä, kun rahat vaihtoivat omistajaa.

Luomuviljelijä Lasse Saloranta Niittulan tilalta oli asetellut houkuttelevasti kauden satoa esille. Tuotteita ei kasvateta kasvihuoneissa, vaan avomaalla ja kausihuoneissa. Tämä ajankohta avaa runsaan satokauden.

Olemme täällä tuttu näky, myös elokuun alussa. Muulloin meidät löytää muun muassa lauantaisin Turun Kauppatorilta, kertoo Saloranta.

Koska tavara on luomua ja tuoretta, ihan pientä myyntipainetta syntyy. Toivon, että kaikki tuotteet menevät kaupaksi, hän naurahtaa.

Käsityöt viedään käsistä kesän tapahtumissa

Adrian inspiroi äitinsä Mintun tekemään merirosvoaiheisia tuotteita myyntiin.
Adrian inspiroi äitinsä Mintun tekemään merirosvoaiheisia tuotteita myyntiin.

Savustettu lohi, grillatut makkarat, vohvelit ja kahvit tuoksuivat kuumassa kesäpäivässä. Aina ei tarvinnut kuvettakaan kaivaa, sillä 100 vuotta täyttävä Kunnallislehti tarjosi 500 ensimmäiselle Salmensuun grillimakkaraa sekä mehua kyytipojaksi.

Koruja ei voi koskaan olla liikaa, ja niinpä kimmeltävä korutiski häikäisevine hintoineen keräsi myöskin väkeä. Taidelasiartesaani Minttu Kaartosalmi oli lähtenyt markkinoille myyntihommiin äitinsä Sirkka-Liisan sekä poikansa Adrianin kanssa. Sauvon Elopäivät on tuttu ja mieleinen tapahtuma. Asiakkaiden kysellessä ostosten lomassa ensi vuoden tilannetta, Minttu rauhoittelee että tulossa ollaan.

Ihmiset hämmästelevät hintojani ja positiivinen puskaradio toimii erittäin hyvin, Minttu iloitsee.

Haluan, että koruja voi ostaa enemmänkin kerralla. Makukin vaihtelee, joten on kiva, että voi ostaa erilaisia versioita itselleen. Yksi edullisen hinnan salaisuus on se, että tilaan suuria tarvikemääriä kerralla, Minttu kertoo.

Äiti Sirkka-Liisa asuu Espanjassa, mutta vierailee Suomessa kesäisin ja joulun aikaan. Koska nämä ovat tärkeitä sesonkeja myös käsityöläiselle, kiertävät äiti ja tytär yhdessä Suomen tapahtumia. Lisäksi Adrian on inspiroinut äitinsä Mintun askartelemaan merirosvoaiheisia tuotteita myyntiin.

Adrian toivoi myytäväkseen muun muassa merimieshattuja. Mielikuvissani se oli valtavan vaativa urakka, mutta lopuksi keksinkin hyödyntää messumattoja – avot!, Minttu nauraa.

Keppihevosten suosio jatkuu sauvolaisten keskuudessa

Sinna ja Seela Mikkola hoitivat keppariratsastuksen tyylikkäästi.
Sinna ja Seela Mikkola hoitivat keppariratsastuksen tyylikkäästi.

Viime vuoden malliin Sauvossa kilpailtiin myös keppihevosmestaruudesta. Sauvon Ratsastajat ry:n järjestämä tyyliratsastus kepparilla -kisa keräsi torille monta innokasta ja taitavaa ratsastajaa. Mukaan osallistuivat myös siskokset Sinna ja Seela Mikkola. Ei haitannut, vaikka lakit lensivät ja laukkakin oli välillä leikkisästi hukassa, sillä sekä ratsastajilla että yleisöllä oli hauskaa.

Huomasimme lehdessä ilmoituksen ja päätimme osallistua leikkimieliseen kisaan, kertoo äiti Salli Mikkola.

Hyväntuulista taidetta, historiaa ja musiikkia

Pyykinpesu oli kovaa hommaa aikoinaan. Essu markkeerasi kantajansa statusta.
Pyykinpesu oli kovaa hommaa aikoinaan. Essu markkeerasi kantajansa statusta.

Torin laidalla sijaitsevassa viihtyisässä kirjastossa sai ihastella hyväntuulisia hahmoja Kati Mikolan maalaamina. Kirjasto itsessäänkin on sympaattinen mukavan kokonsa vuoksi. Vähän matkan päässä sijaitsevassa Kotiseutumuseossa sai ihmetellä ”Kyökin puolel” -näyttelyä, pyykkäystä, kotijuuston tekoa sekä lehmiä. Loppuiltapäivä ja ilta huipentuivat Jaakko ja pavunvarsi -kesäteatteri-näytökseen Vahtistenmäellä sekä Turun Urkujuhlien konserttiin Sauvon kirkossa.

Heidi Saari