Turkin Side lumoaa amfiteatterillaan, temppeleillään ja kauppakujillaan

Siden amfiteatterilta matka vie entiselle pylväskadulle. Kuva: Ragip Önsoy.

Köprülü Kanyon ja muinainen Selgen kaupunki houkuttelevat Manavgat-kävijää

MATKAILU. Välimeren rannalla noin 80 kilometrin päässä Antalyasta sijaitseva Side on hyvä esimerkki turkkilaisesta kaupungista, jossa nykypäivä ja historia kulkevat sopuisasti käsi kädessä.

Kuva: Ragip Önsoy.
Kuva: Ragip Önsoy.

Siden ikivanha satamakaupunki on Turkin suosituimpia lomakohteita, ja sen muinaiset rauniot vetävät paikalle lukemattomia turisteja joka vuosi. Temppeleistä jäljelle jääneet antiikkipylväät seisovat alkuperäisissä paikoissaan, osa täysin ehjinä. Roomalainen temppelipaikka on jäänne kreikkalaisen mytologian ja arkkitehtuurin leviämisestä alueelle antiikin aikakaudella.

Vanhan kaupungin kapeilla kujilla voi poiketa viehättäviin pikkuputiikkeihin, kahviloihin ja ravintoloihin. Valkohiekkaisilla rannoilla vietetään vilkasta rantaelämää vähintääkin toukokuusta elokuuhun. Pääkatu johtaa suoraan Rooman aikaiseen amfiteatteriin sekä kylpylään, jossa toimii nykyisin museo.

Muinaisia temppeleitä voi bongata muun muassa Sidessä ja Manavgatissa.

Antik Side henkii historiaa

Antik Sideksi kutsutun vanhan kaupunginosan sisäänkäynti kulkee suoraan 400-luvulta peräisin olevaan museoksi muutettuun roomalaiseen kylpylään. Museoon kokoelmaan on kerätty muun muassa lähialueilta löydettyjä patsaita, pylväitä ja sarkofageja.

Myös ulospäin jylhänä näkyvään amfiteatteriin on mahdollista mennä sisälle 15 liiran eli noin 5 euron hintaan. Tapahtumia ei juuri Siden amfiteatterissa ole, joten jos näytelmät, tanssi tai musiikki kiinnostavat, kannattaa suunnata Aspendokseen, jonka 2000 vuotta vanhassa amfiteatterissa pidetään mm. ooppera- ja balettifestivaaleja.

Roomanaikaiselta amfiteatterilta matka vie entiselle pylväskadulle, joka ohjaa kaupungin vanhimpaan osaan, niemen kärkeen, jossa meren rantaa vartioivat yhä Athenan ja Apollon temppelirauniot. Temppelit ovat peräisin 100-luvulta.

Naapurikaupunki Manavgatiin pääsee helposti niin julkisilla kuin vuokra-autolla hurauttamalla. Oma valintamme oli vuokra-auto, sillä lähdimme retkillemme Sideen ja Manavgatiin alun perin golfkentistään tunnetusta Belekin kaupungista, jonne on sopiva matka lentoasemalta.

Koskenlaskua Köprülü Kanyonilla

Kuva: Ragip Önsoy.
Kuva: Ragip Önsoy.

Manavgatisssa vieraillessaan kannattaa ehdottomasti käydä Köprülü Kanyonilla eli Siltakanjonilla, joka on nähtävyys jo itsessään: sitä hallitsee 100-metriset kallioseinämät sekä 14-kilometrinen kanjoni, joka on mitattu Turkin pisimmäksi. Kanjoni on oivallinen rafting eli koskenlasku-, vaellus- ja leiriytymiskohde.

Luonnonnähtävyyksiensä lisäksi alueella sijaitsee Selgen kaupunki, josta löytyvät muinaishistoriallisina jäännöksinä amfiteatteri, tori, vesisäiliö sekä Zeuksen ja Artemiin temppelit.

Manavgatin vesiputoukset sijaitsevat noin 4 kilometriä pohjoiseen Manavgatin kaupungin keskustasta. Myös Manavgatin markkinat ovat kiintoisa kokemus paikallismyyjineen ja -tuotteineen.

Katariina Mäkinen-Önsoy