Praha on historian ja kulttuurin metropoli

Näkymä Kaarlensillalta Vltava-joelle sekä Prahan linnan ja Pyhän Vituksen katedraalin alueelle on upea. Kuva: Ragip Önsoy.

MATKAILU. Tšekin pääkaupunki Prahan voi valita vaikka viikonloppukohteeksi tai syventyä kaupungin tarjontaan pidemmänkin vierailun ajaksi. Prahaa halkoo 30 kilometrin matkalta Vltava-joki, jonka molemmin puolin riittää katsottavaa useammaksi päiväksi.

Prahan tunnetuimpiin nähtävyyksiin lukeutuu 1300-luvulta peräisin oleva Kaarlensilta. Kaarlensillan suosiosta kertonee jotain se, että se oli aivan tupaten täynnä turisteja jopa pääsiäiseen ajoittuneella matkallamme. Keväällä ilmasto ei Prahassa ole nimittäin lämpimimmästä päästä. Toisaalta Praha on matkailijoiden suosiossa ympäri vuoden.

Linnaan ja katedraaliin kuljetaan Vltavan ylittävää siltaa

Tyyliltään 516-metrinen Kaarlensilta edustaa goottilaista arkkitehtuuria rakentuen 16 kaaresta. Siltaa koristavat pyhimyspatsaat, joita on kaikkiaan 30.

Kaarlen kävelysillalta pääsee näppärästi kulkemaan kohti Prahan linnan aluetta ja Pyhän Vituksen katedraalia. Kuninkaanlinna on erittäin merkittävä kohde kaupungin historiassa, sillä koko Praha on saanut alkunsa siitä. Pyhän Vituksen katedraali on paitsi Tšekin merkittävin kirkko myös Prahan tunnetuimpia symboleja.

Kuva: Ragip Önsoy.
Kuva: Ragip Önsoy.

Prahan linnan alueella sijaitsee niin museoita, gallerioita ja näkötorneja kuin viehättäviä kahviloita ja ravintoloitakin. Joskin sekä rahanvaihto että kahvittelu tuntuu tulevan Hradčanyn kaupunginosassa sijaitsevan linnan läheisyydessä kalliimmaksi kuin muualla Prahassa.

Astronominen kello hallitsee vanhaa kaupunkia

1300-luvulla rakennetun Raatihuoneen lisäksi vanhan kaupungin aukion kiintoisampiin nähtävyyksiin kuuluu esimerkiksi Tynin Mariankirkko, uskonpuhdistaja Jan Husin patsas sekä astronominen kello, joka marssittaa käkikellon tapaan tasatunnein ulos kaksitoista apostolinukkea. Kellon nimi juontuu siitä, että se näyttää ajan lisäksi mm. auringon ja kuun sijainnit. Kello on erittäin suosittu kuvauskohde vanhassa kaupungissa.

Juutalaisten korttelit erottuvat vanhasta kaupungista Josefovin alueena. Juuri Josefovissa voi tutustua mm. kirjailija Franz Kafkaan, joka asui lähes koko elämänsä Prahassa.

Markkinoilla huumaavia tuoksuja ja makuja: Tässä valmistuu perinteisiä tšekkiläisiä kanelirullia, jotka voi voidella esimerkiksi kaakaovoilla. Kuva: Ragip Önsoy.
Markkinoilla huumaavia tuoksuja ja makuja: Tässä valmistuu perinteisiä prahalaisia Trdelník-nimisiä leivonnaisia, jotka voi voidella esimerkiksi kaakaovoilla. Kuva: Ragip Önsoy.

Niin kutsutun uuden kaupungin eli Nové Meston katukuvaa hallitsevat erityisesti oluttuvat, Rauhanaukion eli Náměstí míru, jossa pidetään usein markkinoita, ja aukiolla jylhänä seisova Pyhän Ludmilan kirkko sekä Venceslauksen aukion päässä sijaitseva kansallismuseo. Nové Mestoakaan ei voi nimestään huolimatta kovin uudeksi luokitella, sillä alue syntyi jo 1300-luvulla kaupunkiin virranneiden työläisten ja munkkien kaupunginosaksi.

Vinkkejä Prahaan matkaaville

Mikäli jatkuva jalan kulkeminen väsyttää, Prahan nähtävyyksiin voi tutustua helposti myös raitiovaunun kyytiin hyppäämällä. Esimerkiksi Prahan linnaan vievät 200-askelmaiset portaat ovat jyrkät ja raskaat kiivetä. Vltava-jokeen voi tutustua risteilylle osallistumalla tai polkuveneen vuokraamalla.

Tšekkiläisestä marionettiteatterista on kehkeytynyt maailmankuulu taiteenlaji, joten Prahassa kannattaa piipahtaa nukketeatterin tai mustan teatterin näytöksessä. Musiikkia, tanssia, improvisaatiota, fantasiaa sekä pantomiimia yhdistelevään mustan teatteriesityksen ymmärtämiseen ei tarvitse kielitaitoa.

Katariina Mäkinen-Önsoy