Savikiekon pala Papinkalliolta

Kuukauden esine:

MUSEOT. Raision museo Harkon heinäkuun esine on savikiekon pala. Se on kaivauslöytö kesän 2015 arkeologisilta kaivauksilta ja se on talletettu Turun yliopiston arkeologian oppiaineen kokoelmiin numerolla TYA 911:35. Kesällä 2015 tutkimuskohteena oli Papinkallio 2.

Savikiekon pala on väriltään tummanruskea. Se on poltettu tai palanut hyvin kovaksi. Pinta on myös osittain kuonaantunut. Palan mitat ovat 58 x 52 mm ja sen paksuus on 26 mm. Sekoiteaineena on hiekka. Ulkoreunan kaarevuuden perusteella pala on peräisin savikiekosta, jonka halkaisija on ollut noin 10–13 cm.

Pala on ilmeisesti peräisin savikiekosta, jota on käytetty palkeiden suun suojana. Tähän viittaavat palan pinnan kuonaantuminen ja korkea polttoaste. Savi alkaa kuonaantua, kun lämpötila on yli +700 astetta C. Tällaiset olosuhteet muodostuvat helposti uuneissa, joissa sulatetaan metalleja.

Tämä vaatimattoman näköinen savikiekonpala on tärkeä todiste pohdittaessa Papinkallio 2:n funktiota.

Jari Näränen, arkeologi
Raision museo Harkko