Ratkiriemukas komedia juhlistaa Rymättylän Teatterin 20-vuotista historiaa

Syntipukki tarvitaan aina ja jonkun on otettava vastuu. Näyttelijät vasemmalta oikealle: Tuulikki Nylund, Majvor Hellsten, Eija Toivonen, Mika Huunonen, Pirkko Kantonen, Tero Uotila.

Rymättylän teatteri täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Kuluneisiin vuosiin mahtuu monta hyvää näytelmää ja näyttelijää. Tänä vuonna yleisöä riemastuttaa 1.7. ensi-iltansa saava komedia naurettaviksi äityneistä säästökuureista ”Vähän vielä Vitikainen”.

RYMÄTTYLÄ. Uskolliset katsojat, hyvät näytelmät ja näyttelijät sekä runsas tukijoukkojen määrä ovat mahdollistaneet teatteriharrastuksen jatkumisen Rymättylässä jo 20 vuoden ajan. Vuosien varrella teatterin näyttämöllä on nähty yli 70 eri henkilöä. Yhden näytelmän kokoonpanoon saatetaan tarvita jopa 50 henkeä. Onneksi teatterikärpänen puree myös uusia tulokkaita sekä heidän tukijoukkojaan.

Heinäkuussa lavalla nähdään paljon ensikertalaisia, yksi heistä on pitsapoikaa esittävä Samuli Mäkinen.

Ensi-ilta ei pelota, sillä kanssanäyttelijät auttavat ja tukevat tarvittaessa. Aikatauluihin tulee odotettua väljyyttä kesän myötä, vaikka päivät kuluvatkin kesätyön merkeissä. Teatterista on muodostunut tärkeä harrastus, jolle löytyy aina aikaa, tuumailee Samuli.

Rymättylän Teatterin ohjelmistoa linjaavat pääosin hyväntuuliset kotimaiset näytelmät. Juhlavuoden näytelmä on ajankohtaisempi kuin koskaan.

Ilkka Malmin ja Rami Saarijärven kirjoittama näytelmä Vähän vielä Vitikainen oli suunnitelmissani jo vuonna 2010. Pääosan esittäjälle tuli kuitenkin tuolloin henkilökohtainen este, enkä löytänyt sopivaa näyttelijää tilalle. Nyt näytelmällä on juuri oikeanlainen persoona esittämään kulttuuri- ja liikuntasihteeri Vitikaista, ja asiakin on ajankohtaisempi kuin aiemmin, iloitsee sovituksesta ja ohjauksesta vastaava Soili Nurmi.

Nurmen sovituksessa esitys saa ajankohtaista ja paikallista väriä myös muista tärkeistä virstanpylväistä. Näytelmän teemalla kunnioitetaan Rymättylän VPK:n 80 vuoden sekä Urheiluseura Soihtu ry:n 100 vuoden arvokasta työtä.

Komedia on parhaimmillaan silloin, kun hullunhauskoja tapahtumia sävyttää vakava pohjavire. Yleisöä yhdistää yhteinen ihmettely ja oivallus. Vakaville asioille on saatava joskus myös nauraa. Vähän vielä Vitikainen sijoittuu pieneen Tervolan kuntaan. Hallituksen viimeaikaiset päätökset aiheuttavat kunnan viranomaisille talouspaineita, ja muutoksiin pyritään keinoja kaihtamatta. Vitikaisen hennoille hartioille kasataan huoletta niin suunnittelu kuin käytännön toteutus.

Tunnistan roolihahmostani minullekin tyypillisen kiltteyden. On vaikea kieltäytyä annetuista tehtävistä, ja niinpä niitä tulee välillä suoritettua yli oman jaksamisen, kertoo Vitikaista esittävä Eija Toivonen.

Hektisen työtilanteen takia en pääse muutamaan harjoitukseen mukaan. Pyytäessäni ylimääräisiä harjoituksia kaikki mahduttivat ne kalentereihinsa. Ryhmähenki on upea, ja tiivistyy vain kesän myötä, Eija hehkuttaa.

Heidi Saari