Livonsaarella tehdään yhdessä

Arkkitehdin johdolla vuonna 2013 peruskorjatussa Seurantalossa on upea juhlasali, täysin varusteltu keittiö astioineen, apukeittiö, kahviotila, aula & naulakot, sisäwc:t sekä harrastetila. Juhlasalissa on lisäksi korotettu näyttämö esirippuineen. Peruskorjauksen yhteydessä uusittiin myös rakennuksen lvis-puoli, ja rakennettiin omalla liuskallisella sisäänkäynnillä sekä inva-wc:llä varustettu erillinen kokoustila.

Matkaamalla autolla noin 15 minuuttia Naantalin keskustasta saaristoon päin, löytyy idyllinen Livonsaari kyläkauppoineen, Seurantaloineen sekä ystävällisine asukkaineen. Yhteisöllisyys kiinnostaa nykyajan kiireistä kulkijaa, se on jopa jonkinlainen muoti-ilmiö – täällä se on arkipäivää. Livonsaarella on aina tehty asioita yhdessä: Kesän puhteisiin kuuluvat muun muassa Seurantalon siivoustalkoot sekä 18.6. vietettävän Livonsaaripäivän suunnittelu.

NAANTALI.
Livonsaaren kyläyhdistys ry omistaa Seurantalon, joka palvelee kaikkia asukkaita ympäri vuoden. Töitä on painettu yhteistuumin lukemattomia tunteja: viime vuoden aikana talon saneeraus- ja laajennustöissä kului yli 2500 tuntia!

– Väsymys tuntuu ja näkyy vieläkin talkoolaisissa, mutta silti he jaksavat osallistua siivous- ja kunnostustöihin kuin myös tärkeän Livonsaaripäivän suunnitteluun ja toteuttamiseen, kiittelee yhdistyksen varapuheenjohtaja Simo Kaamanen.

Eikä ole Kaamanenkaan laiskotellut, sillä markkinoinnin ja muiden töiden lisäksi hän on muun muassa koostanut kaikki Livonsaaripäivään liittyvät artikkelit vuosien ajalta ja laminoinut ne näyttelyä varten.

– Uskon, että kyläläisistä on hauska lukea näitä, ja muistella yhteisiä hauskoja hetkiä. Jokaisena vuonna koitamme keksiä jotain uutta. Laajennettu piha-alue mahdollistaa tänä vuonna kotieläintarhan tuomisen tapahtumaan. Lisäksi järjestämme lapsille aina niin jännittävän tavara-onginnan, Kaamanen iloitsee.

– Myöhemmin suunnitteilla on vielä leikkipaikka piha-alueelle pidempää riemua varten, hän lisää.

Livonsaaren Seurantalon käyttöaste on korkea. Siellä järjestetään niin karaoke- ja petanque-iltoja kuin äijäjumppaa. Tiloja vuokraavat myös ulkopuoliset tahot. Etätöitäkin saa tulla tekemään, mikäli tarvetta on.

Asukkaat jaksavat arkiaskareidensa lisäksi tehdä aktiivisesti yhteistä hyvää, sillä kukaan ei tuo valmiita harrastuksia eikä ratkaisuja tarjolle, vaan ne täytyy luoda itse.

Tiina Pietilä siistii rappuset.
Tiina Pietilä siistii rappuset.

Livonsaaripäivä kutsuu viihtymään lauantaina 18.6.

KU 16.6. livonsaari4Vuoden suurin tapahtuma Livonsaaressa on itseoikeutetusti Livonsaaripäivä, jota vietetään 18.6. Seurantalolla. Sen suunnittelu aloitetaan hyvissä ajoin. Kaksi viikkoa aikaisemmin tapahtuman organisointi on jo niin pitkällä, ettei tarvita muuta kuin vastuuhenkilöiden vahvistus sovituista asioista.

– Tapahtumalla on neljä omaa tuotetta: silakkasoppa, paistetut silakat, kahvittelu, sekä letut hilloineen, kertoo Tiina Pietilä yhdistyksen johtokunnasta.

– Herkkujen lisäksi kojuista voi ostaa vaikkapa kesäkukkia, vihanneksia, savukalaa, loimulohta tai käsitöitä. Pyrimme välttämään monille tapahtumille yleistä karkki- tai tavaramyyntiä, Pietilä lisää.

Tapahtuma on kyläyhdistyksen tärkein varainhankinnan tilaisuus. Arvat ovat suosittuja ostoksia.

– Tänä kesänä tapahtumaan odotetaan 1500 innokasta vierailijaa, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Matti Nieminen.

– Samaan ajankohtaan osuu merimaskulaisten tapahtuma Suvilysti. Hyvässä yhteishengessä on soviteltu tapahtumien aloitusaikoja siten, että vierailijat pääsevät aloittelemaan Livonsaaripäivässä kello 10 alkaen, ja voivat kotimatkalla piipahtaa Suvilysti-tapahtumassa, Matti kehuu järjestelyjä.

Heidi Saari