Pilasteri on rakennuksen ulkoseinässä kiinni oleva pilari, jolla on klassisessa arkkitehtuurissa koristeellinen tehtävä. Raision Asunto Oy Kuulaharjojen taloihin tehtävillä pilastereilla on kuitenkin myös käytännöllinen tehtävä: Niiden sisälle on piilotettu upouutta talotekniikkaa, joka takaa asukkaille puhtaan ja raikkaan sisäilman.

Pilasterien asennus on parhaillaan käynnissä Tasalankadulla. Talotekniikka viedään jokaiseen asuntoon seinässä olevien reikien kautta.
Pilasterien asennus on parhaillaan käynnissä Tasalankadulla. Talotekniikka viedään jokaiseen asuntoon seinässä olevien reikien kautta.

RAKENTAMINEN. Raision Tasalankadulla Kuulaharjat-yhtiön kahdessa kolmikerroksisessa kerrostalossa tehdään parhaillaan mittavaa saneerausta. Talot ovat uuden Pilaster-tekniikan pilottikohteita. Pilaster-tekniikalla saadaan tehtyä kolme remonttia kerralla: linjasaneeraus, energiaremontti ja ilmanvaihtoremontti. Tavoitteena on saavuttaa 50 prosentin energiansäästö.

Asukkaat ovat muuttaneet taloista pois remontin ajaksi. Saneerauksessa uusitaan koko talotekniikka. Vanha tekniikka puretaan ja uusi rakennetaan rakennuksen ulkoseinälle ja piilotetaan pilasterin sisälle. Talotekniikan siirtäminen rakennuksen ulkopuolelle mahdollistaa myös tulevien huoltotöiden tekemisen ulkokautta, jolloin asukkaiden arkea ei tarvitse häiritä huoltotöiden vuoksi.

Kaikkiin asuntoihin on tulossa huoneistokohtainen poistoilmalämpöpumppu, jolla asukkaat voivat säätää ilmanvaihtoa, lämmitystä ja viilennystä. Viilennyksen energia saadaan katolle asennettavista aurinkopaneeleista.

Vuonna 2011 patentoidun kotimaisen Pilaster-tekniikan on kehittänyt salolainen yritys Pilaster Oy. Tekes, Ely ja Finnvera ovat tukeneet järjestelmän kehitystä. Toimitusjohtaja Janne Kantola sai idean muutamia vuosia sitten asuessaan Turussa kerrostalossa, johon tuli putkiremontti.

Remontti kesti 1,5 vuotta ja minulla oli samaan aikaan oma rakennusprojekti käynnissä. Jouduin olemaan poissa omasta asunnosta ja aloin miettiä, että kyllä tämä pitäisi voida tehdä jotenkin toisin, Kantola muistelee.

Lopputulos on vakuuttanut ainakin Raision Vuokra-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Heikki Laurilan.

Tutustuimme tähän pilaster-tekniikkaan muutama vuosi sitten messuilla ja olin sitä mieltä, että tämä on hyvä idea. Itseäni on aina harmittanut se, kuinka vaikeaa on löytää pilottikohteita hyville ideoille. Aina pitäisikin miettiä, mitä voisi tehdä toisin. Muuten mitään kehitystä ei tapahdu, muistuttaa Laurila.

Ennakkoluuloihin törmättiin Raisionkin työmaalla.

Pääurakoitsija Peab Oy oli selvästi epäilevä aluksi, mutta nyt kun rakentaminen on aloitettu ja ollaan toimittu yhdessä, niin päät ovat kääntyneet ja he ovat todella innostuneita pilasterista, kertoo Laurila.

Suositukset hän antaa kuitenkin vasta vuoden lopussa, kun töpselit saadaan seinään ja nähdään, miten kaikki toimii käyttöönotossa.

Neljäs kerros ja hissi

Jokaisen asunnon keittiöön saadaan vajaan neliön verran lisää tilaa, kun vanha talotekniikka on purettu ja uusi viety rakennuksen ulkopuolelle.
Jokaisen asunnon keittiöön saadaan vajaan neliön verran lisää tilaa, kun vanha talotekniikka on purettu ja uusi viety rakennuksen ulkopuolelle.

Saneerauksen yhteydessä taloihin rakennetaan neljäs kerros. Lisäkerrosten myötä asuntojen määrä nousee 44 asunnosta 56 asuntoon. 1970-luvun alussa rakennettuihin taloihin saadaan samalla hissit, mikä on hyvä esimerkiksi väestön ikääntymisen kannalta. Asunnot ovat pääasiassa isoja kaksioita.

Olen kaupannut Pilasteria paljon 70-luvun kolmikerroksisiin kerrostaloihin, joita Suomessa on todella paljon. Lähes kaikki ovat olleet kiinnostuneita neljännestä lisäkerroksesta, kun ovat nähneet, kuinka helposti sen pystyy rakentamaan. Uskon, että kauppa alkaa käydä, kun pilottikohde valmistuu, sanoo Kantola.

Kantolan mukaan rakentaminen on nyt erittäin hyvällä mallilla ja aikataulussa.

Toiseen taloon on nyt asennettu lisäkerroselementit ja ensimmäinen Pilaster on juuri saatu paikoilleen, hän iloitsee.

Jokaiseen keittiöön tulee vajaa neliö lisää tilaa, kun talotekniikka on siirretty rakennuksen ulkopuolelle pilasteriin. Kun talotekniikalle varattu nurkka tulee käyttöön, keittiö on myös helpompi kalustaa.

Aurinkopaneeleita on kerrostalokohteissa vielä vähän, joten senkin suhteen Raision pilottikohde on edelläkävijä. Sähkön siirtohintojen kallistuminen on tehnyt oman aurinkopaneelijärjestelmän entistäkin kannattavammaksi, joten aurinkoenergian suosion ennustetaan kasvavan lähivuosina myös kerrostaloissa.

Asuntopoliittista ohjelmaa odotellessa

Raision Vuokra-asunnot Oy:llä on yhteensä 38 eri kiinteistöä, joissa on yhteensä 839 asuntoa. Vielä ei tiedetä, myydäänkö toinen loppuvuodesta valmistuvista taloista osakkeina pois vai laitetaanko molemmat talot vuokralle.

Asuntopoliittinen ohjema tulee valtuuston käsittelyyn syksyllä. Silloin ratkaistaan, kuinka paljon kaupungilla tulee olla vuokra-asuntoja, kertoo Laurila.

Asuminen uusissa taloissa tulee olemaan entistä edullisempaa, sillä energiaa tulee remontin myötä säästymään noin 50 %. Lisäksi asuntokohtaiset mittarit veden, lämmön ja energian kulutuksessa usein vähentävät kulutusta jo itsessään. Vaikka asuntojen arvo tulee remontin myötä kasvamaan roimasti, vuokrat eivät kuitenkaan nouse pilviin.

Vuokrataso ei voi olla yli yleisen vuokratason, joten hinta tulee olemaan noin 12 euroa neliöltä, sanoo Laurila.

Raision Vuokra-asunnot teettävät saneeraustyötä vajaalla miljoonalla eurolla vuosittain, mutta tällaista perusteellista saneeramista tehdään harvemmin. Työmaavahvuus on tällä hetkellä lähes 20 henkilöä.

Janica Vilen