Naantalin terveyskeskuksen apuvälinelainaamo sai uudet tilat vuodeosaston läheisyydestä

Apuvälinevastaavat Mona Vaihi (edessä) ja Sari Palmunen kertovat, että päivittäisiä toimia avustavia perustason apuvälineitä on saatavilla aina Naantalin terveyskeskuksen apuvälinelainaamon aukioloaikoina. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

NAANTALI. Naantalin terveyskeskuksen apuvälinelainaamo toimii Birgittakodin ja terveyskeskuksen väliseen yhdyskäytävään hiljattain valmistuneessa uudisrakennusosassa. Maanantaista 6.6. alkaen käynti uuteen apuvälineyksikköön on kulkenut vuodeosaston pääovesta.

Apuvälinelainaamo on avoinna tuttuun tapaan arkisin klo 12–13. Lisäksi keskiviikkopäiville klo 15.30–16.30 on lisätty lainausvuoro työssäkäyviä apuvälineen tarvitsijoita ajatellen. Lainaus on maksutonta.

Uudistuneessa apuvälinelainaamossa työskentelee vuoroittain neljä työntekijää. Apuvälinevastaavina toimivat Mona Vaihi ja Sari Palmunen.

– Edelliseen paikkaan verrattuna sijainti on parempi ja tila isompi. Aiempi lainaamo sijaitsi suuhygienistin huoneessa eri kerroksessa kuin apuvälineiden puhdistus- ja huoltotilat. Uusi ratkaisu on siis paitsi logistisesti myös tiloiltaan järkevämpi, apuvälinevastaavat sanovat.
– Uudisrakennusosasta tilat saatiin koko apuvälineyksikölle, jossa toimii lainaamo sekä puhdistus- ja huoltopiste. Lisäksi uusissa tiloissa on muun muassa huoneet varasto- ja keittiötoiminnoille, he lisäävät.

Lainausten välissä välineet pestään ja huolletaan

Käytetyt apuvälineet pestään ja huolletaan ennen kuin ne siirretään uudelleen lainattaviksi.

– Apuvälineistä pidetään hyvää huolta, jotta niistä olisi hyötyä mahdollisimman pitkäksi aikaa, Vaihi toteaa.

Apuvälinelainaamo ei ole kovin uusi palvelu Naantalin terveyskeskuksessa. Alussa toiminta oli terveydenhoitajien vastuulla, kun taas tänä päivänä apuvälineistä vastaavat terapeutit. Vuonna 2007 Naantalin terveyskeskus liittyi Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueellisiin apuvälinepalveluihin.

Väestörakenteen muuttuessa apuvälineiden tarve on selvästi kasvanut.

– Naantalin terveyskeskuksen apuvälinelainaamossa ilmiö on näkynyt viimeisen viiden vuoden aikana jopa 50 prosentin kasvuna lainausmäärissä, Palmunen kertoo.

Apuvälineen tarve kartoitetaan yksilöllisesti

Apuvälineen tarpeen voi huomata potilas itse, hänen läheisensä, terveys- ja sosiaalihuollon työntekijä tai lääkäri.

– Kysymyksessä voi olla esimerkiksi lyhytaikaisempi leikkauksen jälkeinen tai sitten pidempiaikainen sairaudesta johtuva apuvälineen tarve. Lyhyt laina-aika tarkoittaa noin 2–3 kuukautta. Tukiliivejä ja ortooseja lainataan sen sijaan pääasiassa kuukaudeksi kerrallaan, jotta potilas voi kokeilla, onko niistä apua. Laina-ajan jälkeen suosittelemme ostamaan oman ortoosin, apuvälinevastaavat huomauttavat.

Lainaus ja palautus tulee tapahtua lainaamon aukioloaikoina. Vuodeosaston oveen on suunnitteilla sähköinen ovenavausjärjestelmä, joka helpottaisi liikuntaesteisen itsenäistä asiointia lainaamossa.

– Arvioimme apuvälineen tarpeen yksilöllisesti sekä sovimme laina-ajan pituuden tapauskohtaisesti, Palmunen selventää.
– Lainaamosta lainataan kotona asuville henkilöille liikkumista, siivousta, peseytymistä, wc-toimintoja sekä siirtelyä ja nostamista helpottavia apuvälineitä. Jokaisen apuvälineen käyttöön opastetaan henkilökohtaisesti, Vaihi jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy