Paraislainen Hilma Holkko kisaa voittajatyöllään kansainvälisessä piirustuskilpailussa 17.6.

Paraislainen Hilma Holkko kisaa voittajatyöllään Pekka Töpöhäntä ja ilkeä Monni kansainvälisessä piirustuskilpailussa Luxemburgissa 17.6. Kuva: Osuuspankki.

PARAINEN. Paraislainen 6-vuotias Hilma Holkko voitti maailman suurimman piirustuskilpailun Suomen karsinnassa toukokuussa 6–8-vuotiaiden sarjan teoksellaan Pekka Töpöhäntä ja ilkeä Monni. Hilman voittajatyö matkaa Internationaler Jugendwettbewerb -kuvataidekilpailun Luxemburgissa järjestettävään finaaliin huomenna perjantaina 17. kesäkuuta.

Järjestyksessään 40. lasten ja nuorten kuvataidekilpailun kotimaan karsinnan nuorempien sarjan teemana oli Jokainen voi olla sankari! ja 11–13-vuotiaiden sarjan Kuvitteelliset ja todelliset sankarit!

Pekka Töpöhäntä -aiheella voittanut Hilma piirtää mieluiten juuri kissoja. Aikuisena hän haluaisi työskennellä kirjojen kuvittajana.

– Idean työhöni sain siitä, kun Pekka Töpöhäntä on tosi kiva ja kiltti. Kiltteys tekee Pekasta mielestäni oikean sankarin, selittää Hilma.

Palkinnoksi valtakunnallisesta kilpailusta taiteilijanalku sai rahapalkinnon sekä rannekkeen Linnanmäelle. Hän odottaa innolla paitsi huomista finaalia Luxemburgissa myös ensi vuoden kilpailuja.

– Piirtäminen ja maalaaminen on kivaa, koska silloin saa käyttää tusseja ja kyniä ja kaikenlaisia värejä. Joskus piirrosaihe tulee mieleeni kun katson jotakin ja joskus leikkiessäni. Saan ideoita ulkona ja sisällä milloin tahansa. Jos näen jotain hauskaa tai mielenkiintoista, niin menen piirtämään sen, Hilma kertoo.

– Käyn Lasten ja nuorten taidekoulu Picturaa Paraisilla. Sieltä saa uusia ajatuksia taiteilemiseen. Kotona voi sitten tehdä samalla lailla kuin taidekoulussa tehtiin tai sitten hieman muokkaamalla ja kokeilemalla uutta, lisää Hilma.

Taidetta Hilma harrastaa monin tekniikoin.

– Maalaamisen ja piirtämisen lisäksi otan valokuvia, teen lehmiä, taloja ja kissoja esimerkiksi pahvista, pahvipaketeista, langasta, hileestä ja napeista liimaamalla tai teipillä. Ihan kaikesta mitä kotoa löytyy voi oikeastaan taiteilla mitä tahansa, ideoi Hilma.

Nuoresta iästään huolimatta Hilmalle on ehtinyt kerääntyä paljon kilpailukokemusta kuvataiteen parissa.

– Osallistuin viime vuonna Turku Biennaali Junior -kilpailuun, jossa sijoituin kolmannelle sijalle alle kouluikäisten sarjassa. Odottamaton vieras -teemaisen kilpailun mukainen teokseni Apinat puussa kertoo siitä, että ei voi tietää koska apinat tulevat ikkunasta sisään. Apinat roikkuvat köynnöksestä ja toisella apinalla on sininen lakki, jonka se nappasi joltain ihmiseltä. Toisella apinalla on banaani kädessä, Hilma sanoo.

Luxemburgiin 17.6. huipentuvan lasten ja nuorten kuvataidekilpailun kilpailutöiden arvostelussa otettiin huomioon kokonaisvaikutelma, omaperäisyys, aitous, fantasia ja ilmaisuvoima. 9–10-vuotiaiden sarjan voitti porvoolainen Caline Tumukunde, joka piirsi voittotyöhönsä tosielämän sankarin, oman äitinsä. 11–13-vuotiaiden sarjan voitti kajaanilainen Lauri Sarén työllä nimeltä Kaiken teoria, joka esittää kosmologi Stephen Hawkingia.

Kilpailun järjestelyistä vastasi Osuuspankki yhdessä koulujen ja kuvataideopettajien kanssa. Tänä vuonna siihen osallistui Suomessa runsaat 17 000 lasta noin 500 koulusta.

Finaaliin osallistuu lapsia ja nuoria Suomen lisäksi Italiasta, Itävallasta, Luxemburgista, Ranskasta, Saksasta ja Sveitsistä. Ensi vuonna koko kuvataidekilpailun voittaja valitaan Suomessa.

Katariina Mäkinen-Önsoy