Paraisten Päivillä riitti tekemistä koko perheelle

PARAINEN. 10.–11. kesäkuuta vietetyt Paraisten Päivät kokosivat Paraisten keskustaan paitsi kosolti paikallisia myös paljon matkailijoita ja muita kävijöitä. Ohjelmaa riitti koko perheelle: oli poniratsastusta, pomppulinnaa, markkinakojuja sekä tietoa Paraisista, matkailusta ja saaristosta.

Mikael Eklund sekä 2-vuotias Liam ja 4-vuotias Elin Paraisilta ovat käyneet Paraisten Päivillä ennenkin, mutta nyt taas pitkästä aikaa paraislaisina.

Olen syntynyt Paraisilla, mutta asunut pitkään muualla. Muutin tänne perheen kanssa vuosi sitten takaisin. Tämä on hieno kaupunki. Turku on lähellä ja samoin saaristo, kehuu Mikael Eklund.

Paraisten Päivillä perhe oli ehtinyt vasta hieman katsella ympärilleen ja käydä pomppulinnassa.

Se oli kivaa, sanoi Elin.

Paraislainen Torolf Cederlöf myy itse veistämiään puuleluja.
Paraislainen Torolf Cederlöf myy itse veistämiään puuleluja.

Markkinakojujen joukossa oli muun muassa yksi pöytä Tuffan puuleluille. Paraislainen Torolf Cederlöf on itse veistänyt kaikki myynnissä olevat lelut. Vaimo on välillä auttanut hiukan maalaamisessa. Hänen suosituimmat lelunsa ovat pikkuautoja sekä autolautta ja föri.

Olin 40 vuotta kuljetusalalla ja siitä se ajatus sitten lähti. Aloin tehdä leluja lapsenlapsille seitsemän vuotta sitten, kun jäin eläkkelle. Sitten minua pyydettiin myymään lelujani Paraisten markkinoille ja nykyään niitä voi ostaa Raisiosta Pikku-Emiliasta ja Helsingistä Tingelingistä, kertoo Cederlöf ja toivoo saavasta tulevaisuudessa leluja myyntiin myös paikallisiin liikkeisiin.

Ympäristömessuilta tietoa saariston tilasta

Pidä Saaristo Siistinä ry:n tiedottaja Veera Säilä ja järjestösihteeri Katriina Murto keroivat pisteellään saaristomeren tilasta.
Pidä Saaristo Siistinä ry:n tiedottaja Veera Säilä ja järjestösihteeri Katriina Murto keroivat pisteellään saaristomeren tilasta.

Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös Saariston ympäristömessut, joilta kävijät saivat tietoa ympäristönäkökulmista saaristoasumiseen ja -matkailuun. Messupisteillä keskustelun aiheina oli muun muassa jätevesien puhdistaminen, kuivakäymälät ja kompostointi, talousveden hankinta, vaihtoehtoiset energiaratkaisut sekä piha ja puutarha. Messuilta sai tietoa myös Paraisten kaupungin myytävistä tonteista, veneilyn ympäristöasioista, saaristoluonnon ekosysteemeistä, rakennuskulttuurista ja korjausrakentamisesta.

Pidä Saaristo Siistinä ry:n pisteellä etsittiin yhdistykselle uusia jäseniä ja myytiin Roope-tuotteita, joiden tuotosta osa käytetään vesistöjen suojeluun.

Meillä on tällä hetkellä 12 000 jäsentä, mikä on pieni määrä, kun sen suhteuttaa veneilijöiden kokonaismäärään. Yhdistys palvelee kaikkia veneilijöitä, mutta heistä vain 12 000 osallistuu kustannuksiin jäsenmaksunsa kautta. Tavoitteena on vähintään kaksinkertaistaa jäsenmäärä, kertovat PSS ry:n tiedottaja Veera Säilä ja järjestösihteeri Katriina Murto.

Veneilijät ovat heidän mukaansa jo hyvin ympäristötietoisia.

Enää ei heitetä roskia mereen. Ylläpitämämme roskapisteet ovat kovassa käytössä. Vielä muutama vuosi sitten ajateltiin, että Itämeri on todella siisti meri. Vasta viime vuosina on havahduttu siihen, että roskaa on. Eniten löytyy tupakan tumppeja ja muovia, he kertovat.

Muovia löytyy paljon myös siksi, että sen hajoamisaika on niin pitkä. Muovipussin hajoamiseen kuluu 10–20 vuotta, muovipullon hajoamiseen jopa 450 vuotta.

Muovi vain hajoaa pienempiin osiin ja juuri se mikroroska pahinta. Se siirtyy kaloihin ja on lopulta meidän lautasilla, Katriina Murto selittää.

Muovi päätyy vesistöihin perinteisen roskaamisen lisäksi myös fleece-vaatteiden pesemisestä ja kosmetiikasta. Esimerkiksi monissa hammastahnoissa ja kuorintavoiteissa on usein muovia.

Kemikaalikuormastakin ihmiset ovat entistä tietoisempia ja esimerkiksi mattojen pesu rannoissa on jo vähentynyt huomattavasti.

Mitä paremmat mattojenpesupaikat kunnilla on, sitä vähemmän mattoja pestään omissa rannoissa. Kyllä ihmiset haluavat toimia oikein, jos se vain on helppoa. Viime vuoden leväkesän vuoksi moni havahtui miettimään vesistöjen tilaa, kertoo Murto.

Pohjamaalit syyniin

Messupisteellä ihmisiä puhuttivat esimerkiksi veneiden pohjamaalit. Ne ovat vesistöille ja vesieliöille vaarallisia, koska niissä on kuparia, joka estää merirokon eli näkin kiinnittymisen. PSS on tehnyt selvityksiä, kuinka suuri kuparipitoisuus tarvitaan estämään näkin kiinnittyminen. Heille on selvinnyt, että monissa maaleissa kuparipitoisuus on aivan turhaan niin korkea. Yhdistyksellä on myös merirokkopalvelu, joka kertoo, koska näkki kiinnittyy.

Meillä on eri vesistöissä testipaneelit, joita kokeillaan kerran viikossa. Kun näkki alkaa kiinnittyä, jäsenille lähtee viesti, jotta he voivat nostaa veneen siksi aikaa trailerille tai pestä veneen pohjan juuriharjalla, kun näkki on vielä pehmeä ja irtoaa helposti, messuosastolla kerrotaan.

Itämeri on erityisen herkkä, koska se on niin matala ja suljettu. Siksi PSS ry tekee sen siistinä pitämiseksi paljon töitä ja toivottaa kaikki mukaan talkoisiin.

Hyvinvointia luonnosta

Livian opinto-ohjaaja Maria Axberg ja luonto- ja ympäristöalan lehtori Hanna Jalkanen ovat huomanneet ihmisten kasvavan kiinnostuksen luonto- ja ympäristöasioihin. Kiinnostus näkyy myös heidän ympäristöalan koulutusohjelmien hakijamäärissä.
Livian opinto-ohjaaja Maria Axberg ja luonto- ja ympäristöalan lehtori Hanna Jalkanen ovat huomanneet ihmisten kasvavan kiinnostuksen luonto- ja ympäristöasioihin. Kiinnostus näkyy myös heidän ympäristöalan koulutusohjelmien hakijamäärissä.

Livian pisteellä markkinoitiin luonto- ja ympäristöalan koulutusta. Paraisilla koulutetaan luonto-ohjaajia ja ympäristönhoitajia suomeksi ja ensi syksystä alkaen myös ruotsiksi.

Tänä vuonna on löytynyt paljon kiinnostuneita aloihin. Kiinnostus luontoa ja ympäristöä kohtaan näkyy yhteiskunnassa muutenkin. Jo päiväkodeissa opetetaan luontotietoa. Yksikin lapsi tunnisti kaikki eläinten jalanjäljet meidän tietokilpailussa. Ihmiset etsivät yhä enemmän hyvinvointia luonnosta ja esimerkiksi villiyrttien käyttö on lisääntynyt paljon. Myös palstaviljely ja puutarhan hoito on kasvattanut suosiotaan, kertovat opinto-ohjaaja Maria Axberg ja luonto- ja ympäristöalan lehtori Hanna Jalkanen.

Paraisten luonnonsuojeluyhdistyksen pisteellä esitteltiin Paraisten alueen luonnonsuojelukohteita ja nikkaroitiin linnunpönttöjä. Messukansa pääsi myös osallistumaan kilpailuun, jossa piti tunnistaa Paraisten kasveja.

Yhdistys järjestää erilaisia talkoita luonnonsuojelualueilla ja tekee retkiä, joissa oppaina ovat luonnonsuojeluliiton aktiivit. Lisäksi he tekevät poliittista vaikutustyötä luonnon puolesta.

Annamme tarpeen mukaan lausuntoja ja toimimme asiantuntijoina luonnonsuojeluasioissa silloin kun tarvitaan. Viime vuonnakin saimme vaikutettua kaavoitukseen, kertoo Paraisten luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Jussi Laaksonlaita.

Henrik Wrede (vas.) ja Jussi Laaksonlaita nikkaroivat linnunpönttöjä Paraisten luonnonsuojeluyhdistyksen pisteellä.
Henrik Wrede (vas.) ja Jussi Laaksonlaita nikkaroivat linnunpönttöjä Paraisten luonnonsuojeluyhdistyksen pisteellä.

Aurinkoenergia on kasvattanut suosiotaan

André Lindholm esitteli messuilla aurinkoenergiaa. Kun siisrtohinnat nousivat alkuvuodesta erityisesti saaristossa, kiinnostus aurinkoenergiaan nousi reilusti.

Tarjouspyyntöjä on tullut todella paljon, kertoo Lindholm.

Aurinkoenergian käyttöönotto on tullut myös entistä edullisemmaksi. Investoinnin takaisinmaksuaika on enää 6–10 vuotta, jos osaa käyttää omaa tuotantoa tarpeeksi paljon hyödyksi.

Asennuskuluissa voi hyödyntää myös kotitalousvähennystä, muistuttaa Lindholm.

Aurinkoenergian etuja ovat helppo asennus ja ylläpito, ympäristöystävällisyys ja edullisuus. Aurinkoenergian hyödyntäminen on tehokkainta maaliskuusta syyskuun loppuun saakka.

Minulle on ollut yllätys, että naiset ovat käyneet kyselemässä aurinkoenergiasta reilusti enemmän kuin miehet, kommenoi Lindholm.

Paraisilla kiisteltiin vuosi sitten siitä, pitäisikö ”rakkauden lukot” poistaa Paraisten siltojen kaiteista. Lopulta lukot päätettiin säilyttää ja päätös brändättiin piirtämällä sydän, joka on samalla lukko. Noilla kuvilla varustettuja ilmapalloja jaettiin etenkin Paraisten Päivien lapsivieraille.
Paraisilla kiisteltiin vuosi sitten siitä, pitäisikö ”rakkauden lukot” poistaa Paraisten siltojen kaiteista. Lopulta lukot päätettiin säilyttää ja päätös brändättiin piirtämällä sydän, joka on samalla lukko. Noilla kuvilla varustettuja ilmapalloja jaettiin etenkin Paraisten Päivien lapsivieraille.
Lapset pääsivät myös poniajelulle.
Lapset pääsivät myös poniajelulle.

 

Janica Vilen