Paimiossa talkoillaan vieraslajien hävittämiseksi

PAIMIO. Paimiossa vietetään 13.–19.6.2016 vieraslajiviikkoa, jonka aikana järjestetään talkootapahtumia erityisesti jättipalsamin hävittämiseksi. Asukkaita kannustetaan myös poistamaan jättipalsamikasvustoja omilta pihoilta ja kaupungin puistoalueilta. Jättipalsamin lisäksi viikolla on hyvä julistaa sota pihalta karanneille lupiinille, tatarkasveille sekä espanjansiruetanalle.

Paimion vieraslajiviikolla osallistutaan ympäristöministeriön nimeämään Vihervuosi-teemavuoteen, jonka tavoitteena on herättää yksittäiset ihmiset, yhteisöt, järjestöt ja yritykset toimimaan paremman ja viihtyisämmän elinympäristön puolesta.

Ohjattuja talkootapahtumia järjestävät Paimion kaupunki yhteistyössä yhdistysten sekä yksityishenkilöiden kanssa. Talkoot ovat kaikille avoimia, mutta niihin toivotaan ilmoittautumista etukäteen Paimion kaupungin nettisivujen kautta.

Talkoopäiviä jokien ja purojen ympäristössä

Ensimmäiset talkoot järjestetään tiistaina 14.6. klo 18–20 Karhunojalla ja Vähäjoella yhteistyössä Valonian sekä Paimionjoki-yhdistyksen kanssa. Toisissa talkoissa jättipalsamia hävitettiin Jokipuiston alueelta keskiviikkona 15.6. klo 18–20 yhteistyössä Paimion mummot -porukan kanssa. Samalla tempaistiin myös roskattoman Jokipuiston puolesta.

Kolmannet talkoot järjestetään sunnuntaina 19. kesäkuuta klo 10–12 Episissä yhteistyössä MTK Paimion ja Varsinais-Suomen perinnemaisemayhdistyksen kanssa. Talkoilla suojellaan arvokkaaksi luokitellun Paimionjoen osaa jättipalsamilta. Samalla vietetään valtakunnallista Luonnonkukkien päivää, joten talkoiden päätteeksi on pieni luonnonkukkaretki Eriika Lundströmin johdolla.

Mikä jättipalsami ja miten se hävitetään?

Jättipalsami on puutarhoista karannut kasvi, joka leviää tehokkaasti siemenistä. Se on luokiteltu haitalliseksi vieraslajiksi, koska se tukahduttaa allensa kotoperäiset luonnonkasvit. Jättipalsami muodostaa tiheitä ja vaikeakulkuisia alueita erityisesti vesistöjen äärellä. Nykäise jättipalsami juurineen maasta touko-elokuussa ennen kuin siemenkodat poksahtavat auki. Tarkista alue useamman kerran kesässä, jotta yksikään kasvi ei pääse siementämään. Kukkavaiheessa olevat varret kompostoidaan peitetyssä kompostorissa tai mädätetään jätesäkissä. Muuten kukat kypsyvät siemeniksi, vaikka varsi olisi katkaistu.

Vieraslajien hävittäminen on helppoa luonnonsuojelutyötä. Alkuvaiheessa kannattaa puuttua erityisesti yksittäisiin ja pieniin esiintymiin, jolloin talkoovaikutus on suurin. Hävittäminen on pitkäjänteistä työtä, joten talkoiden lomassa on hyvä perustaa iskujoukkoja alueiden seurantaan ja uusien alueiden kitkemiseksi. TSS