Nousiaisten lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut Vera Saarinen tähtää lääkikseen

Askaislainen Vera Saarinen painaa ylioppilaslakin päähänsä Nousiaisten lukion juhlasalissa 4. kesäkuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

MASKU. Maskun Askaisissa asuva Vera Saarinen, 18, juhlistaa ylioppilaaksi pääsyään ensi lauantaina Nousiaisten lukiossa järjestettävässä juhlassa 55 muun valmistuneen joukossa. Saarinen menestyi ylioppilaskirjoituksissa hienosti: äidinkieli E, englanti M, lyhyt ruotsi L, biologia L, pitkä matematiikka C, fysiikka E ja kemia E.

– Kirjoitin biologian syksyllä ja kaikki muut aineet keväällä, joten lukemista ja harjoitusten tekoa on riittänyt, huokaa Saarinen.
– Kirjoitukset menivät pääosin odotusteni mukaan. Äidinkielen, joka lähti ylioppilaslautakuntaan vahvana L:nä, arvosanan tippuminen oli pienoinen pettymys, lisää Saarinen.

Kun kirjoitukset olivat huhtikuun alkupuolella ohi, Saarinen saattoi hakeutua Sveitsin Genevessä sijaitsevan hiukkastutkimuskeskus Cernin tiedeviikolle.

– Pääsin mukaan Nousiaisten lukion edustajistoon, jossa oli lisäkseni viisi poikaa ja fysiikan opettajamme Lassi Laamanen, Saarinen kertoo.
– Viikon kestänyt matka oli upea ja ainutlaatuinen kokemus meille fysiikasta kiinnostuneille. Cernissä olimme kolme kokonaista päivää, jotka koostuivat luennoista ja tutkimuskeskukseen tutustumisesta, Saarinen sanoo.

Maskun Hemminkiä käynyt Saarinen ajatteli alun perin hakea yläkoulun jälkeen Turun Suomalaisen Yhteiskoulun (TSYK) lukioon.

– Luonnontieteet kiinnostivat jo tuolloin, joten TSYK oli se ensimmäinen vaihtoehto. Mieleni kuitenkin muuttui, kun kävin tutustumassa Nousiaisten lukioon. Pieni lähilukio tekikin hyvän vaikutuksen. Lisäksi huonot liikenneyhteydet vaikuttivat lopulliseen päätökseeni, Askaisista kun ei ole helppo kulkea Turkuun opiskelemaan, Saarinen taustoittaa.

Saarinen ei ole päivääkään katunut sitä, että haki kolme vuotta sitten Nousiaisten lukioon.

– Täällä on mukava ilmapiiri, hyvät opettajat ja laadukas opetus. Kurssivalinnoissa on joustavuutta ja yksilöllisyyttä. Lukion pienuus, jonka luulin ensin olevan huono juttu, vaihtuikin positiiviseksi ominaisuudeksi, Saarinen kehuu.

Kevään yhteishaussa Saarinen haki Turun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan.

– Varsinaista toista hakuvaihtoehtoa minulla ei ole, joten jos en pääse nyt sisään, koitan ensi vuonna uudelleen. Tuolloin täytyy ehkä harkita johonkin muualle hakemista Turun sijaan, Saarinen toteaa.

Kesällä hänen tavoitteena on ehtiä kesätöiden ohella myös vähän purjehtimaan sekä käymään festareilla ja ulkomailla.

– Tuntuu vapauttavalta, kun tänä kesänä ei ole pakollista päntättävää. Edelliskesät kun ovat pitkälti menneet kokeisiin valmistautuessa, hän iloitsee.
– Töihin menen Askaisten kirkkoon kirkonoppaaksi kolmatta kesää peräkkäin, jatkaa hän.

Katariina Mäkinen-Önsoy