Naantalin Venemessujen Saaristomeripalkinto jaettiin Baltic Sea Action Groupille

Itämerityön pioneerisäätiö Baltic Sea Action Groupin Mathias Bergman (kesk.) vastaanotti Naantalin Venemessuilla 27.5. jaetun Saaristomeripalkinnon. Hänen vierellään ovat Naantalin Venemessujen toimitusjohtaja Tuomas Levanto ja Naantalin kaupunginjohtaja Jouni Mutanen. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Baltic Sea Action Group (BSAG) eli Elävä Itämeri säätiö julkistettiin tämän vuoden Saaristomeripalkinnon saajaksi Naantalin Venemessujen avajaisten yhteydessä 27. toukokuuta. Vuonna 2008 perustetun säätiön toiminta perustuu Itämereen liittyvien haasteiden ratkomiseen tuomalla yhteen eri organisaatioiden erityisosaamisen.

Palkinnon vastaanotti Baltic Sea Action Groupin asiamies Mathias Bergman, joka oli iloisen yllättynyt huomionosoituksesta.

– Tietysti muutkin planeettamme vesialueet ovat yhtä tärkeitä kuin Itämeri. Itämeri sattuu vain tarvitsemaan erityistä huolenpitoa, sillä se meille suomalaisille läheisin, Bergman toteaa.
– Baltic Sea Action Group on pahasti rehevöityneen Itämeren ekologisen tasapainon edistämistä eteenpäin vievä säätiö, joka pyrkii yhdistämään ja sitouttamaan eri tahot toimimaan tärkeän pienen ja matalan meremme hyväksi, lisää Bergman.

Bergman vertasi vastuutonta vesillä liikkumista toimintaan, jota kukaan ei autoteillä tekisi.

– Vesiliikenteestä johtuva saastuminen on verrattavissa siihen, että autoilija ottaisi lekan ja alkaisi tuhota tietä autonsa alta, hän veistelee.

Baltic Sea Action Groupin perustivat vuonna 2008 Ilkka Herlin, Saara Kankaanrinta ja Anna Kotsalo-Mustonen. Kolmikko oli ehtinyt työskennellä jo aiemmin yhdessä Pietarin jätevedenpuhdistamoprojektissa John Nurmisen säätiössä. Hankkeen edetessä Herlin, Kankaanrinta ja Kotsalo-Mustonen päättivät jatkaa työtä puhtaamman Itämeren hyväksi uudella ja erilaisella lähestymistavalla.

BSAG:n tavoite on tuoda yhteen kaikki Itämeren suojelussa tarvittavat tahot. BSAG käyttää työkaluna julkisia sitoumuksia, joilla saadaan yritysten innovaatiokyky ja resurssit mukaan. Sitoumus on teko tai prosessi, jolla on positiivinen vaikutus Itämereen. BSAG analysoi ongelmia ja hakee mukaan niiden korjaamiseen tarvittavia tahoja.

Sitoumuksen tekijöitä on tällä hetkellä jo lähes 300, mukaan lukien jokainen Itämeren ympärysvaltio. BSAG seuraa sitoumusten edistymistä ja hakee uusia sitoumuksia tällä hetkellä erityisesti ravinteiden kierrätykseen liittyen.

Saaristomeripalkinto jaetaan vuosittain Naantalin Venemessujen yhteydessä taholle, joka on omalla toiminnallaan merkittävästi parantanut Saaristomeren veneilyolosuhteita. Venemessujen edustajat perustelevat valintaa sillä, että BSAG on saanut aikaan nimenomaan konkreettisia toimia ja sitoumuksia meren tilan parantamiseksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy