Niskavuoren Heta saa ensi-iltansa Paimion kesäteatterissa perjantaina

Kuva: Paimion kesäteatteri.

Niskavuoren Heta näytöskausi 1.-22.7.2016
KÄSIKIRJOITUS: HELLA WUOLIJOKI
OHJAUS JA LAVASTUKSEN SUUNNITTELU: MIKKO KOUKI
MUSIIKIN SÄVELLYS JA OHJAUS: OUTI OLLILA
PUVUSTUS: MARJO MUNTOLA
MASKEERAUS: IDA AALTO-SETÄLÄ
ÄÄNISUUNNITTELU: HEIKKI MERENKYLÄ

PAIMIO. Paimion kesäteatterissa saa perjantaina 1.7. ensi-iltansa Hella Wuolijoen rakastettu klassikko Niskavuoren Heta. Se on vähemmän nähty teos teattereissa, mutta sitäkin herkullisempi kerronnaltaan ja naiskuvaltaan. Näytelmän teemat istuvat edelleen hyvin tähän päivään. Rakkaus, katkeruus ja mustasukkaisuus ovat pysyneet samoina, vaikka maailma ympärillä on täysin muuttunut. Tuttua on myös Hetan halu haalia mammonaa ja rakentaa komeita kulisseja ympärilleen. Muumäen pytinki pitää saada uljaammaksi ja isommaksi kuin Niskavuori konsanaan. Mutta mitä suuremmat seinät, sitä suurempi tyhjyys Hetan sisälle kasautuu.

Näytelmän ohjaa Mikko Kouki, joka on valtakunnallisesti tunnettu teatterialan moniosaaja.
– Täällä Paimiossa on hyvä porukka ja ihmiset tekevät tosissaan. On ollut mielenkiintoista työskennellä vaihteeksi harrastajien kanssa, kun leipätyökseen tekee ammattilaisten kanssa, sanoo Kouki.

Niskavuoren Heta on oma lukunsa Hella Wuolijoen tuotannossa. Muista Niskavuori- näytelmistä poiketen se ulottuu usean vuosikymmenen ajalle, 1800-luvun lopulta 1920-luvulle. Suomi itsenäistyy, käy sisällis¬sodan ja mittayksikötkin vaihtuvat tynnyrinaloista hehtaareiksi.
– Niskavuoren Heta on tarkka ajankuvaus. Tässä näkee luokka- ja sääty-yhteiskunnan muutoksen. Se, että rengistä tulee ison tilan omistaja, on ollut tuohon aikaan iso juttu, Kouki toteaa.

Musiikin näytelmään säveltää teatterin monivuotinen kapellimestari Outi Ollila. Niskavuoren Heta ei ole laulunäytelmä, mutta 3-henkinen liveorkesteri maalailee elokuvamaisesti tunnelmia näytelmään. Pianon, sellon ja viulun lisäksi Museomäellä kuullaan myös sahansoittoa.
– Olen säveltänyt musiikin Heta-lähtöisesti. Musiikilla kuvataan sitä, mitä Hetan pään sisällä tapahtuu, kertoo Outi Ollila.

Näytelmässä on mukana 27 näyttelijää. Niskavuoren Hetan taustalla vaikuttaa lähes 80-henkinen työryhmä, joka koostuu paitsi alan ammattilaisista, myös isosta joukosta talkoolaisia. Niskavuoren Hetan vaativassa roolissa nähdään Pauliina Salonius, joka tunnetaan paremmin ohjaustöistään.
– Olen ennenkin tehnyt töitä Mikon kanssa ja juuri siksi halusin tähän mukaan. Pidän hänen vuorovaikutuksellisesta ohjaustavasta, Pauliina Salonius kertoo.

Niskavuoren Hetan ensi-iltaa vietetään Paimion kesäteatterissa perjantaina 1.7. ja illan kruunaa tuliterä katettu katsomo! Katoksen teko on ollut teatterille todellinen voimanponnistus, sillä sen tekemiseen on käytetty noin 650 talkootuntia. Katetun katsomon rakennustyöt aloitettiin syksyllä 2015. Paimion kesäteatteri on saanut hankkeeseen osarahoitusta Euroopan maaseuturahastolta. Tämän lisäksi Paimion kesäteatteri on kerännyt rahaa Katos-hankkeeseen järjestämällä tapahtumia ja tilaisuuksia, mm. konsertteja, teatterinäytöksiä jne. Myös yksityisiltä henkilöiltä ja paikallisilta yrityksiltä on saatu lahjoituksia.