Mattelmäen kesäteatterissa nauretaan heinäkuussa musiikkikomedian parissa

Kolme veljestä viihdyttää yleisöä heinäkuussa Mattelmäessä. Vasemmalla Mauno (Laura Hurme), keskellä Kauno (Kati Urho) ja oikealla Rauno (Emmi Lovén). Kuva: Mikko Vihervaara.

KAARINA. Mattelmäen kesäteatteri Kaarinassa esittää heinäkuussa musiikkikomedian Varasta ennen. Sen päähenkilöinä nähdään veljekset Kauno, Mauno ja Rauno, joista Kauno ja Mauno ovat tuttuja jo viime vuoden näytelmästä.

He olivat silloisen näytelmän sivuhenkilöitä ja ihastuimme heihin niin paljon, että halusimme heidät tänä vuonna näytelmän päähenkilöiksi. Nyt lavalle tulee myös kolmas veli Rauno. He ovat hupaisia veikkoja, joilla on hiukan varastaustaa. He kuulevat, että Mattelmäkeen on kätketty aarre ja lähtevät etsimään sitä. Samaa aarretta etsivät myös poliisi ja aarteen alun perin piilottanut varas. Luvassa on aikamoinen farssi, kertoo Kaunoa näyttelevä Kati Urho.

Komediallisuutta mutta myös haastetta toteutukseen tuo se, että Mauno on mykkä ja Rauno on kuuro.

Kati Urhon kanssa lavalla nähdään Laura Hurme ja Emmi Lovén. Kolmikko on myös käsikirjoittanut ja ohjannut näytelmän itse.

Meillä on kaikilla taustaa ohjaamisesta, joten oman näytelmän ohjaaminen käy kuin itsestään. Minä ohjasin Turussa Kakskerran Nuorisoseuralle Rakastettu Johansson -näytelmän, jonka esitykset ovat jo loppu. Emmi Lovén ohjaa Loimaan Krekilän Myllyn kesäteatterille Suomen suvaitsevaisin kylä -näytelmän, jonka ensi-ilta on tiistaina 21.6. Laura Hurme taas ohjaa Nousiaisten Nutturlan Makasiiniteatterissa Kunnon komedian, jonka ensi-ilta on keskiviikkona 22.6. On kiva päästä loppukesästä itsekin revittelemään kunnolla näyttämölle, Urho innostuu.

Musiikkikomedian kaikki yhdeksän kappaletta on säveltänyt ja sanoittanut Laura Hurme.

Taustanauhat on äänitetty studiossa, mutta laulamme livenä, kertoo Urho.

Esitys on tarkoitettu ensisijaisesti aikuisille, mutta teatteriin voi tuoda lapsiakin.

Esityksessä ei ole mitään sellaista, jota lapsi ei voisi nähdä tai kuulla, mutta näytelmässä on paljon tekstiä, joten pienimmille se voi olla pitkästyttävää seurattavaa, pohtii Urho.

Mattelmäen kesäteatteri aloitti toimintansa vuonna 2010. Siitä vastaavat tällä hetkellä Kulttuuridynamo, Teatteri Terve Tyttö ja Mattelmäen kartano. Vuosien varrella lavalla on nähty niin hulvattomia maalaiskomedioita kuin musiikilla höystettyjä hupailuja. Kesäteatteri toimii Mattelmäen kartanon idyllisessä pihapiirissä keskellä Kaarinaa.

Teatteri Terve Tyttö on ollut kasassa vuodesta 2008.

Meistä kolmesta Laura Hurme on ollut mukana alusta asti. Itse tulin mukaan vuonna 2012 ja Emmi Lovén on tänä kesänä ensi kertaa isossa roolissa. Hänkin on kyllä vieraillut näyttämöllä aiemminkin ja toiminut tuottajana, kertoo Urho.

Esitykset pyörivät Mattelmäessä 21.7.–7.8. Sen jälkeen kolmikko lähtee näytelmänsä kanssa kiertueelle Kustaviin, Uutenkaupunkiin, Pöytyälle ja Nummelaan.

Osalle meistä ne ovat omia kotikaupunkeja. On kiva viedä näytelmä nähtäväksi tutuille, Urho selittää.

Koko lavastus ei kuitenkaan kulje mukana.

Puitteet Mattelmäessä ovat aivan huikeat. Siellä on hieno maisema ja 1800-luvun aittarakennus. Kiertueelle otamme mukaan lähinnä puvustuksen ja tärkeimmän rekvisiitan ja loput lainaamme paikan päältä. Esityspaikat ovat muun muassa vanhoja seurantaloja, eli maisemakulissit ovat kunnossa kiertueellakin, Urho sanoo.

Kolmikko toivoo hyviä kesäilmoja, sillä katosta Mattelmäessä ei ole. Viime vuonna ensi-ilta jouduttiin sateen vuoksi keskeyttämään hetkeksi, mutta lopulta niin näyttelijät kuin yleisökin jatkoivat urheasti loppuun asti.

Pidämme kyllä huolta, että yleisö viihtyy ja järjestämme taukoja, jos niitä tarvitaan. Hauskaa on tulossa takuuvarmasti, lupaa Urho.

Janica Vilen