Juhannusta vietetään Naantalissa perinteisin menoin

Juhannuksena suuret kaupungit hiljenevät. Liikkeet ja ravintolat sulkevat ovensa ja suurin osa ihmisistä karkaa mökeille ja maaseudulle. Naantali on juhannuksena monen mansikkapaikka – perinteinen pakopaikka kaupungista. Siellä tanssitaan, risteillään, juhlitaan, katsellaan presidentin kokkoa – ja ravintolatkin ovat auki.

NAANTALI. Naantalissa juhannusta vietetään taas perinteisin menoin. Kirkkopuiston juhannusjuhla alkaa klo 18. Lipunnoston, fanfaarien ja lippulaulun jälkeen juhannuspuheen pitää tuttuun tapaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mikko Rönnholm.

– Ensimmäinen juhannuspuhe pidettiin vuonna 1959. Puhuja on vähän vaihdellut, mutta itse olen pitänyt puheen ainakin 20 kertaa. Yleensä olen nostanut esiin Suomen lippua ja suomalaisuutta, sillä juhannus on myös Suomen lipun päivä. Lisäksi nostan esiin jotain Naantalin kaupunkiin liittyvää, kertoo Rönnholm.

Naantali on halunnut pitää yllä mainetta Suomen juhannuskaupunkina.

– Kuparivuoren kokot ja juhannustanssit keräävät tuhansia ihmisiä lähialueilta. Kerran tapasin myös tamperelaismiehen, joka kertoi päätyneensä Naantaliin viettämään juhannusta sattumalta 10 vuotta sitten ja on sen jälkeen tullut tänne joka kesä, koska täällä on niin juhlallinen ja iloinen meno, Rönnholm kertoo.

Rönnholm itsekin viettää juhannuksen perinteisesti Naantalissa.

– Meidän taloyhtiöstä juuri kukaan ei lähde juhannukseksi muualle. Vietämme juhannusta omalla porukalla syöden ja leikkien ja yhdessä ollen, kertoo Rönnholm omista suunnitelmistaan puheen lisäksi.

Uutuutena juhannusristeily

On Naantalin juhannuksessa kuitenkin jotain uuttakin. Juhannusristeily lähtee vanhan sataman laiturista klo 9.30 kohti Kustavia. Juhlaväki saapuu Parattulaan klo 12.15 ja pääsee seuraamaan juhannussalon pystyttämistä. Maissa pääsee myös syömään esimerkiksi Peterzens-ravintolaan. Paluumatka alkaa klo 16 ja takaisin Naantalissa ollaan klo 18.45.

– Risteilyn aikana nautiskellaan maisemista ja matkalla olosta. Risteilijät saavat kuohuviinit ja lisäksi voi ostaa pientä purtavaa, kertoo Tarja Rautiainen Naantalin Matkailusta.

Risteilyt jatkuvat juhannuksen jälkeen maanantaisin, keskiviikkoisin ja lauantaisin. Vakioreitti kulkee Naantalista Rantamakasiinin, Teersalon, Hakkenpään ja Parattulan kautta Kustavin Kivimaalle.

Muumeja ja tansseja

Myös Muumimaailma on auki juhannuksena. Lisäksi Kultarannan puutarhassa on kaksi opastettua kierrosta. Naantalin rannassa kuullaan trumputtajaa klo 19.55 perinteiseen tapaan ennen iltavesperiä. Kuparivuoren ohjelmassa klo 21 alkaen on mm. juhannustanssit VG Brassin tahdeissa sekä klo 23 sytytettävä juhannuskokko.

Janica Vilen