Lammasluoto toimii Naantalin Seudun Meripelastajien tukikohtana juhannuksesta alkaen

50 vuotta viime vuonna täyttänyt Naantalin Seudun Meripelastajat siirtää pelastusalus P/V Lähitapiola V-S:n sekä koulutustoimintansa Lammasluotoon juhannuksesta alkaen. Kuvassa Anne Pentti (edessä), Esa Lindgren, Pekka Pulkkinen, Kati Airo-Pulkkinen, Heikki ja Matti Lindgren, Kalle Hartikainen sekä Veijo Koskinen pelastusaluksen kannella. Kuva: Ragip Önsoy.

Alkuvuodesta 2017 ilmestyvä Naantali purjehtii – Naantalin Purjehdusseura 100 vuotta 1917–2017 -historiateos on osa NPS:n juhlavuotta.

NAANTALI. Naantalin Lammasluodossa nähdään juhannuksesta alkaen Naantalin Purjehdusseuran (NPS) purje- ja moottoriveneiden lisäksi paikallinen ylpeys P/V Lähitapiola V-S niminen alus, jolla Naantalin Seudun Meripelastajat tekevät tärkeää vapaaehtoistyötä veneilijöiden turvaksi.

Naantalin Purjehdusseuran toiminta Lammasluodon alueella on turvattu seuraavaksi kolmeksi vuodeksi vuoden alussa allekirjoitetulla vuokrasopimuksella Naantalin kaupungin kanssa. Seuran visiona onkin kehittää alueesta sellainen, että se palvelee monipuolisena veneily- ja virkistysalueena niin kaupunkilaisia kuin vierailijoitakin.

– Näimme tärkeäksi tiivistää yhteistyötämme jo välimatkankin puolesta, sillä NPS ja Meripelastajat tekevät molemmat vapaaehtoistyötä merellisen Naantalin puolesta, kertoo NPS:n kommodori Janne Laine.

Suomessa meripelastuksesta vastaa Rajavartiolaitos. Meripelastajien tehtävänä on paitsi auttaa merihädässä olevia myös tehdä turvalliseen veneilyyn tähtäävää valistustyötä.

– Lammasluodossa meidän on helppo toteuttaa valistus- ja koulutustyötämme NPS:n tiloissa. Mikä olisikaan parempi paikka veneilyvalistukselle kuin monen naantalilaisen veneilijän kotipaikaksi muodostunut Lammasluoto, Meripelastajien puheenjohtaja Kalle Hartikainen kommentoi.

– Olennaisia asioita Lammasluotoon siirtymisessä ovat myös autopaikkojen ja polttoainesäiliön saaminen lähelle alusta. Näin logistiikka paranee ja sitä myötä myös ympäristö kiittää, jatkaa Hartikainen.

Vilinää vesillä

Sekä NPS:n ja Meripelastusseuran toiminta jatkuu tavalliseen tapaan koko kauden. Purjehdusseuran kesäkuun täyttävät nuoret purjehtijaoppilaat optimistijollakoulunsa kanssa. Lisäksi seuran hyvin menestyvä ja kehittyvä junnutiimi jatkaa harjoituskauttaan.

Tänään 23.6. purjehdusseuran alkeiskurssilaiset pitävät viimeisiä harjoituksiaan Lammasluodossa klo 11–14 ennen kesätaukoa. Seuraavat kurssit järjestetään elokuun alussa.

Meripelastusseuran toiminta merellä jatkuu normaalina, mutta koulutukset ja nuorisotoiminta tullaan jatkossa näkemään Lammasluodossa.

NPS:n historiateos tekeillä

Naantali purjehtii – Naantalin Purjehdusseura 100 vuotta 1917–2017 -historiateoksen taustatyö on edennyt merihistorioitsija, projektitutkija Lauri Kairan mukaan odotetussa aikataulussa.

– Ensimmäiset 50 vuotta alkavat olla kasassa ja kevään aikana on toteutettu muistitietoaineiston keruu teemahaastattelujen muodossa, Kaira toteaa.

Ensimmäisten vuosien osalta kuva seuran toiminnasta ja naantalilaisesta elämästä on Kairan mukaan tarkentunut.

– Seuran kauan kadoksissa olleet ensimmäiset kiertopalkinnot on löydetty ja kuvattu teosta varten. Positiivisena yllätyksenä on ollut myös runsas kuva-aineisto 1920- ja 1930-luvuilta, jonka helmiä tullaan kirjan sivuilla näkemään, Kaira lisää.

Muistoista esiin nostetut yksityiskohdat jälkimmäiseltä 50 vuodelta ovat piirtäneet kuvaa kaupungista, joka 1950-luvulla heräsi uuteen kukoistukseen teollistuvan yhteiskunnan myötä.

– Naantalin kaduilla kuuli puhuttavan pitkästä aikaa englantia, ranskaa ja saksaa. Sodan alhosta heräävästä kaupungista muodostui se kesäinen paratiisi, jonka tunnemme nykyisin aurinkoisena Naantalina. Osaltaan teollistuminen ja uudet asukkaat virkistivät myös purjehdus- ja meritoimintaa, jonka johdosta kaupungissa oli parhaillaan kolme merelliseen toimintaan keskittyvää yhdistystä: Naantalin Purjehdusseura, Naantalin Seudun Meripelastusseura sekä vuonna 1967 perustettu Naantalin Moottorivenekerho, joka myöhemmin yhdistyi osaksi nykyistä pursiseuraa. Kaira sanoo.

Kirja ilmestyy alkuvuodesta 2017 ja sen julkistamistilaisuus on osa juhlavuoden tapahtumia.

Katariina Mäkinen-Önsoy