Maskun Rivieran virkistysaluetta kehitetään käyttäjäystävällisemmäksi ekologisin menetelmin

Maisema-arkkitehti Hanna-Maria Piipponen Rivieran Isonkiven rannalla ensi kertaa valmistumisensa jälkeen. ”Hyvältä näyttää”, hän kommentoi töiden alkamista.

Vanhasta soranottopaikasta syntyneen Maskun Rivieran virkistysalueen kehittämistä on toivottu kunnassa jo pitkään. Asiasta tehtiin valtuustoaloite jo vuonna 2000. Kehitystyön hankaluus on ollut se, että suoja-alueelle ei voi tuoda mitään luontoa vahingoittavaa, ja kaikkiin töihin tarvitaan ELY-keskuksen lupa. Nyt alueelle on tehty kehittämissuunnitelma, joka ottaa huomioon paitsi ihmisten tarpeet myös luonnon kantokyvyn. Sen kautta työtkin ovat vihdoin käynnistyneet.

MASKU. Maskun Rivieran virkistysalueelle on laadittu Aalto-yliopiston maisema-arkkitehtuurin diplomityönä kehittämissuunnitelma, jonka tärkeimpänä tavoitteena on edistää seudullisesti merkittävän virkistysalueen ekologista kestävyyttä kasvavassa käyttöpaineessa.

Joulukuussa hyväksytyn diplomityön on tehnyt Hanna-Maria Piipponen.

– Olen itse Turusta kotoisin. Olen pelannut Raumalla ringetteä ja ajoimme tästä aina ohi harjoituksiin ja peleihin. Silloin minua jo ihmetytti, että miten varsinaissuomalaisessa metsä- ja peltomaisemassa voi olla tällainen virkistyskeidas ja että mikä tuo vesialue oikein on. On hauskaa, että alue, joka ihmetytti minua jo silloin, tulikin lopulta diplomityöni kohteeksi, Piipponen sanoo.

Lähemmän maisema-arkkitehtuurisen tarkastelun jälkeen hän on edelleen vaikuttunut alueesta.

– Tämä on monipuolinen ja mahtava alue, jossa on karua kalliota, reheviä metsiä ja upeita rantoja, jotka jäävät piiloon isojen teiden kainaloon. Nyt kun uusi kasitie kulkee kauemapana, myös luonnon äänet kuuluvat paremmin. Se on hieno asia, sillä hiljaisuutta ihmiset kaipaavat, Piipponen kehuu.

Liikenteen siirtyminen uudelle tielle on rauhoittanut vanhan tien, joten siellä parkkeeraaminen on entistä helpompaa ja turvallisempaa.

Rahoitusta etsimässä

Nykyään Isonkiven rannalla on myös esteettömät vessat.
Nykyään Isonkiven rannalla on myös esteettömät vessat.

Työssä esitetyt kokonaisvaltaiset kehittämistavoitteet toimivat lähtökohtana Rivieran virkistysalueen tarkemmalle yleis- ja rakennussuunnittelulle. Nyt Masku miettiikin, mitä Piipposen suunnitelmia lähdetään jatkokehittämään. Ensimmäiset työt on jo aloitettu pohjoispuolella Isonkiven alueella laajentamalla parkkipaikkaa, tuomalla rannalle esteettömät vessat sekä siistimällä ja laajentamalla hiekkarantaa. Rannan läheisyyteen on tehty myös petanque-kenttä. Töitä ovat tehneet paikalliset työttömät nuoret.

– Riviera on noin sata hehtaaria suuri ja erityinen virkitysalue vain vartin matkan päässä Turusta. Olemme pitkään jo mietittineet, miten aluetta lähdettäisi kehittämään. Nyt meillä on hyvä suunnitelma. Kokonaisuudessaan täällä on noin 20 eri kehittämiskohdetta, joita olisi tarkoitus toteuttaa 5–10 vuoden aikana, jos vain rahoitusta saadaan, kertoo Maskun kunnan yhteysjohtaja Pekka Määttänen.

Tähän mennessä kehittämistyöhön on saatu pyöreästi 41 000 euroa Varsinais-Suomen ELY-keskukselta, 8 000 euroa Leader-kuntarahaa ja Maskun kunnalta 49 000 euroa.

– Nyt kun kunta ja muut tahot panostavat tähän alueeseen, toivoisimme myös käyttäjiltä asianmukaista käytöstä, kunnasta kommentoidaan. Esimerkiksi parkkipaikalle tuotu sora oli heti sudittu kasoiksi.

Parkouria, metsäskeittausta ja katukorista

Petanque-kentän ideoinut Kalle Sandberg (vas.) haastoi Maskun kunnan yhteysjohtajan Pekka Määttäsen ensimmäiseen peliin.
Petanque-kentän ideoinut Kauko Sandberg (vas.) haastoi Maskun kunnan yhteysjohtajan Pekka Määttäsen ensimmäiseen peliin.

Kehittämissuunnitelmassa on esitetty ratkaisuja, jotka edistävät alueen matkailua sekä vahvistavat alueen nykyisille ja uusille käyttäjille suunnattuja tapahtuma- ja harrastusmahdollisuuksia ekologiset lähtökohdat sekä ympäristön kantokyky huomioiden. Suunnitelmissaan Piipponen on pyrkinyt huomioimaan mahdollisimman monet käyttäjäryhmät sekä kunnan intressit ja kaupalliset intressit.

– Ison kiven rannan teemana on ollut urheilu. Täällä on ennestään beach volley -kenttä. Metsässä kulkevasta polusta voisi tehdä kuntoradan, jonka varrella olisi kuntoilulaitteita. Sekaan olisi mahdollista laittaa myös esimerkiksi parkour-pisteitä. Rannan eteläpuolelle sopisi hyvin metsäskeittipuisto. Se voisi olla vetovoimatekijä koko alueelle. Tänne sopisi myös katukoripallokenttä. Rannassa on hyvää rinnettä, johon voisi rakentaa rinnekatsomon pelien seuraamista varten. WC-tiloja ja pukuhuoneita voisi lisätä entisestään, Piipponen listaa suunnitelmiaan.

Kalliorantaa hän haluaisi myös laajentaa. Vesialueiden länsireunalle hän tekisi bulevardin, johon voisi tulla pop-up liikkeitä ja kahviloita. Lisäksi rantojen läheisyydessä voisi olla vähän laajempi seikkailuteemainen leikkipaikka lapsille sekä paikat ulkotulien tekoon.

Itäreunan hän pyhittäisi henkistä palautumista varten.

– Siellä lähdettäisi liikkeelle luonnonhoidon kautta. Suunnitelmassa on pieniä pistemäisiä levähdyspaikkoja ja piknikpisteitä. Sieltä alkaa Karevan suon luontoalue, jossa pesii paljon lintuja, joten alue olisi hyvä pitää rauhallisena myös siksi, Piipponen kertoo suunnitelmistaan.

Rivierasta pilottikohde?

Kehittämissuunnitelman laadinnassa on hyödynnetty ensimmäisenä Suomessa Yhdysvalloissa kehitettyä, ekologista maisemasuunnittelua tukevaa Sustainable Sites Initiative (SITES) -ohjelmaa.

Ohjelman tavoitteena on edistää rakennetun ympäristön laatua kestävyyden näkökulmasta. Se on työkalu, jonka avulla voidaan määrittää suunnitteluprojektin ympäristötavoitteet sekä arvioida ja seurata niiden ekologista toimivuutta. SITES -ohjelmaan osallistuvan projektin on mahdollista saavuttaa virallinen tunnustus eli sertifiointi ympäristönäkökulmien onnistuneesta huomioimisesta. Diplomityössä onkin esitetty, että Rivieran virkistysalueesta voisi tulla SITES-arviointijärjestelmän soveltamisen ja sertifioinnin pilottikohde Suomessa.

Yhdysvalloissa SITES-ohjelmaa on sovellettu monipuolisesti eri kohteisiin: puistoihin, entisiin teollisuusalueisiin ja yliopistokampuksiin.

– Rakennuksia voi olla alueella, mutta ne eivät kuulu sertifioinnin piiriin. Rakennukset voi puolestaan sertifioida esimerkiksi LEED-sertifikaatilla, joka on tarkoitettu vihreään rakentamiseen, ehdottaa Piipponen.

Lisää tekemistä lapsille

Raisiolaiset Heidi ja Ilpo sekä 2-vuotias Lara, 5-vuotias Rene Pessinen–Suominen kävivät Rivieralla uimassa perjantaina 3. kesäkuuta.
Raisiolaiset Heidi ja Ilpo sekä 2-vuotias Lara, 5-vuotias Rene Pessinen–Suominen kävivät Rivieralla uimassa perjantaina 3. kesäkuuta.

Raisiolaiset Heidi ja Ilpo sekä 2-vuotias Lara, 5-vuotias Rene Pessinen–Suominen kävivät Rivieralla uimassa perjantaina 3. kesäkuuta. Vesi oli silloin jo 21-asteista.

– Kyllä se jo lämpimältä tuntui, kun sinne meni. Tämä on lapsiystävällinen ranta ja siksi käymme täällä joka kesä. Emme edes tienneet, että tätä on kunnostettu, kertoo perheen äiti iloisesta yllätyksestä.

Parannusehdotuksiakin perheellä on pari:

– Hyppytorni ja liukumäki lapsille! Nyt rannan arvosana voisi olla 8,5, mutta jos lapsille saisi vielä jotain erityistä niin ranta olisi täysi kymppi, isä tuumaa.

Janica Vilen

*Korjattu 9.6. Petanque-kuvan kuvatekstistä Kalle Sandbergista Kauko Sandberg