Laajoen kesäteatterissa otetaan mittaa sukupuolista ja metsästyksestä

Eero-Heikki Puustinen näyttelee miespääosan metsästysseuran nuorena puheejohtajana. Unelmana muureja murtaa Hanne-Kaisa Mikola. Kuva: Laajoen kesäteatteri.

MYNÄMÄKI. Mynämäellä Laajoen kesäteatterissa esitetään Heikki Luoman käsikirjoittama maalaiskomedia Akka vaikka väkisin. Näytelmä esittelee Hallaperän Eräveikkojen metsästysseuran. On maja, grillikatos ja oma ampumarata. On myös rehdit havumetsien miehet, joiden kädet eivät vapise! Vaan kuinkas käy, kun Pohjanmaalta tulee riuska neiti, joka vaatii päästä seuran jäseneksi? Eikä suinkaan kahvinkeittoon, vaan passiin ja ampumaan!

Unelma muuttaa paikkakunnalle liikunnanohjaajaksi ja ajaa sattumalta ampumaradan ja metsästysmajan ohi. Kun hän jättää seuralle jäsenhakemuksen, järjestetään johtokunnan kokous, jossa pököpäiset vanhat äijät pohtivat, kuinka saisivat torpattua naisilta pääsyn ampumaseuraan. Kaikkein kiihkein vastustaja on maanomistaja Severi Saastamoinen, joka tuo paikalle kyltin, jossa lukee Akoilta pääsy kielletty! Unelma ei kuitenkaan luovuta, vaan haastaa miehet ampumakisaan, johon hän saa mukaan myös kaksi muuta naista kylältä. Luvassa on hykerryttävää komiikkaa äijistä, lupaa ohjaaja Pekka Saaristo.

Suosikkikirjailija Heikki Luoma on itse harrastanut kilpa-ammuntaa yli kymmenen vuotta ja tietää lajin hiuksenhienot salaisuudet. Hän tuntee ja tietää myös suomalaisen kansanluonteen vivahteet. Näytelmän kantaesitys nähtiin viime vuonna ja nyt se onkin kovassa nosteessa.

Sitä esitetään samaan aikaan myös Kauhavalla. Me teemme sinne vierailun ja he tulevat katsomaan meidän esityksemme. Suurin ero on siinä, että meillä muut puhuvat lounaismurretta ja Unelma taas pohjalaista murretta. Kauhavalla muut puhuvat pohjalaisittain ja Unelma muuttaa paikalle Keski-Suomesta. Kirjailija on hyväksynyt molemmat versiot, mutta pitää enemmän meidän versiostamme, sillä juuri pohjan murre tuo Unelman hahmoon sopivaa särmää, Saaristo sanoo.

Tämän kesän näytelmä sopii hyvin juuri Laajoelle, sillä alueella on hyvin vahva metsästysseurakulttuuri. Pelkästään Mynämäeltä löytyy Karjalan Korvenkävijät, Mynämäen Repo ja Mynämäen Erä sekä Mynämäen-Karjalan metsästäjät, joista osalla on hyvin vahvat, vuosikymmenten perinteet.

Rooleissa nähdään toistakymmentä näyttelijää. Pääosassa on viime vuoden nuori sensaatio Eero-Heikki Puustinen. Unelmana muureja murtaa Hanne-Kaisa Mikola. Keskeisissä rooleissa nähdään myös kestosuosikit Erja ja Veli-Matti Markkanen, Lauri Numminen, Jussi Mäkitalo, Pekka Koskinen, Tapio Ranta ja Niklas Murto.

Laajoen kesäteatteri on Mynämäen Laajoella sijaitseva perinteikäs kesäteatteri, joka perustettiin jo vuonna 1985 eli se on toiminut yhtäjaksoisesti yli 30 vuotta. Kesäteatterissa on äänentoisto ja katettu katsomo.

Luoman ja Saariston yhteistyötä nähtiin Laajoella myös menestysnäytelmässä Onnenkantamoinen kaukaa! Tänä vuonna Saaristo ohjaa lisäksi Säkylän Köyliössä sijaitsevaan Tuiskulan kesäteatteriin oman näytelmänsä Silkkikivi, jonka kantaesitys nähtiin Pekka Saariston kotikaupungissa Paimiossa muutamia vuosia sitten.

Näytelmää esitetään 15.7.–6.8. Yleisö pääsee mukaan karonkkaan viimeisen esityksen jälkeen.

Janica Vilen