Sauvon Kallealaisilla kyläjuhlilla viihtyi koko perhe

Arttu (vas.) ja Anton Kivi-Mannila sijoittuivat kolmannelle ja ensimmäiselle sijalle paperilennokinheitossa. Kuva: Ragip Önsoy.

SAUVO. Kalles´s Backa 55 järjesti kolmatta kesää peräkkäin Kallealaiset kyläjuhlat Sauvon Kallenmäessä lauantaina 18. kesäkuuta. Koko perheelle soveltuvassa päiväohjelmassa oli muun muassa livemusiikkia, teatteria, pihakokkailua, leikkimielistä kisaamista, maatilaeläimiin tutustumista sekä piirustus- ja lennokinrakennuspiste. Iltaviidestä alkaen pitkälle yöhön jatkuneeseen musiikkipainotteiseen tapahtumaan piti lunastaa alueranneke.

Perinteeksi muodostuneen koko kylän yhteisen kesäjuhlan puuhamiehenä toimii paikallinen ravintolayrittäjä Rami Tapper.

Kun pari vuotta sitten tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa, lähtökohtana oli vilkastuttaa kylän toimintaa yhdessä muiden alueen yrittäjien sekä asukkaiden kanssa. Alkuun aina kestää ennen kuin ihmiset löytävät uudet tapahtumat, mutta tänä vuonna suosiolliset ilmat näkyivät mukavasti kävijämäärässä, Tapper iloitsee.

Ravintolayrittäjyyden lisäksi ohjelmapalvelut ovat erityisesti lähellä Tapperin sydäntä. Ohjelmatarjonnasta välittyy vahvasti miehen muusikkotausta.
– Päivällä Port Arthur Bluegrass Band aloitti musisoinnillaan. Illalla kuultiin puolestaan kansainvälisilläkin lavoilla esiintynyttä suomalaista blueslegenda Pepe Ahlqvistia, omaa bändiäni Kalle’s Backa Allstarsia sekä trubaduuri Antsu Haahtelaa, 35 vuotta keikkalavoja kiertänyt Tapper lisää.

Lennokkikisassa selvä voittaja

Paperilennokkikilpailun ykkösenä palkittiin Anton Kivi-Mannila 10,5-metrisellä heitollaan. Hänen isoveljensä Arttu Kivi-Mannila sen sijaan sijoittui kolmanneksi.

Jalkapallo on mulle tosi hyvä palkinto, seitsemän vuotta jalkapalloa harrastanut Arttu kommentoi palkintojenjaon jälkeen.

Myös Anton oli tyytyväinen voittamaansa bluetooth-kaiuttimeen.

Nykyisin Vantaalla asuvat pojat käyvät Sauvossa monta kertaa vuodessa.

Äitini on täältä kotoisin ja isovanhempamme asuvat täällä edelleen, Anton sanoo.
– Kallealaisilla kyläjuhlilla olemme käyneet varmaan jokaisena vuotena. Viime vuonna kisasimme pussijuoksussa, Arttu muistaa.

Pojat odottavat innolla näkevänsä heinäkuussa Sauvon Elävän Kulttuurin Seuran kesäteatteriesityksen Jaakko ja pavunvarsi.

Yhteistyöstä potkua toimintaan

Tapperin tilausravintola sijaitsee Kallenmäen historiallisella alueella aivan keskustan tuntumassa. Tiloissa on aiemmin toiminut Sillankorvan ala-koulu ja Sauvon Kotileipä leipomo.

Kyseessä on historiallinen paikka yrittää, sillä aikanaan Kallenmäki on ollut sijainniltaan hyvinkin keskeisellä alueella päätien varrella. Nykyiset Kallenmäen yrittäjät koittavat herättää uudelleen henkiin yrityskeskittymän, jollainen täällä on ollut aiemminkin, Tapper toteaa.
– Näin juhannuksen jälkeen alkava kesäasukaskausi saa odotettua vipinää sauvolaisiin kyliin, Tapper jatkaa.

Sauvolla on vahva mökkikunnan status ja vapaa-ajan asukkaita houkutellaankin monipuolisella tonttitarjonnalla merellisessä Karunassa. Kesäkuun toisena viikonloppuna Sarkiolan Rauta järjesti järjestyksessään ensimmäiset mökkiläismarkkinat, jossa niin mökkiläisille kuin vakituisille asukkaillekin tarjoutui mahdollisuus tutustua paikallisiin yrittäjiin sekä palveluihin.

Tapper näkee yhteistyön elintärkeänä paitsi paikallisyrittäjien myös kolmannen sektorin välillä.

Kunta pysyy elinvoimaisena, kun kaikki tuovat kortensa kekoon ja puhaltavat yhteen hiileen, selittää Tapper kielikuvin.
– Niin kutsutut nurkkakyläjuhlat ovat omanlainen elämyksensä, jota tulisi brändätä ihan kansainvälisiä markkinoita myöten. Matkailun suunta on se, että pienet ja persoonalliset paikat kiehtovat entistäkin enemmän, hymyilee Tapper.

Katariina Mäkinen-Önsoy