Piikkiöläiset Laineen-veljekset kilpailivat Ahvenanmaalla

Jasper (vas) ja Jerry Laine saivat motocrosskauden ensimmäiset palkintonsa Ahvenanmaalta.

Piikkiöläiset junioriveljekset Jerry ja Jasper Laine ajoivat ensimmäistä kertaa motocrosskilpailussa Ahvenanmaalla. Samalla kyseessä oli ensimmäinen kansallinen kilpailu harvalukuisen harrastajakunnan omaavassa autonomisessa maakunnassa.

MOTOCROSS. Jerry, 10, ja Jasper, 9, Laine ovat kiertäneet ikiinsä nähden pitkään erilaisia motocrosskilpailuja ja -ratoja ympäri Suomea, mutta viikko ennen juhannusta he pääsivät kokemaan uudenlaisen kilpailun. Kumpikaan ei ollut aiemmin käynyt Ahvenanmaalla, missä ajettiin lisäksi poikkeuksellisesti Suomen Moottoriliiton alaisuuden sijasta Ruotsin Moottoriliiton jäsenseuran kilpailu.

Veljesten Harri-isä oli käynyt Ahvenanmaalla oman motocrossharrastuksensa merkeissä kymmenisen vuotta sitten, mutta tuolloin rata oli eri. Nykyinen rata sijaitsee samalla alueella Vessingsbodassa, parinkymmenen kilometrin päässä Maarianhaminasta, mutta karting-radan toisella puolella ja on aiempaa isompi sekä pidempi. Nyt järjestetty koitos korkkasi uuden radan virallisesti kansalliseen kilpailukäyttöön.

Pojat olivat innoissaan päästessään ajamaan uudella radalla ja uudenlaisen kisan. Sinänsä motocross on samanlaista Suomessa ja Ruotsissa, mutta säännöissä, luokkajaoissa ja aikatauluissa on pieniä eroja. Uutta oli toki myös se, että lähes kaikki, ahvenanmaalaiset mukaan lukien, puhuivat ruotsia, Harri Laine kuvaili.

Veljekset ajoivat niin sanotuissa aloittelijoiden luokissa, joita Ruotsissa nimetään ”kultakypäräluokiksi”. Jasper oli lauantain kaatosateessa 65-kuutioisten pyörien sarjassa kuudes ja sunnuntaina auringonpaisteessa yhdeksäs.

Oli hauska ajaa uusi kisa, vaikka rata olikin kumpanakin päivänä aika märkä ja kaaduin molempina päivinä kaksi kertaa. Rata oli kuitenkin mukava, ja lauantaina tuli hyvä tulos. Sunnuntaina olisi saanut kulkea paremmin, mutta kivaa oli silti, Jasper kertoi.

Jerry ajoi 85-kuutioisissa 14:ksi ja seitsemänneksi.

En tiedä tarkkaan, miksi sunnuntaina kulki niin paljon paremmin, mutta olen tietenkin iloinen siitä. Vaikka lauantaina satoi vettä, oli kivaa enkä kaatunut liukkaalla radalla. Sunnuntaina sain paremmat startit ja myös ohitukset onnistuivat. Kisan taso ei ollut niin kova kuin Suomessa, Jerry kuvaili.

Veljeksiä miellytti myös se, että ruotsalaiseen tapaan lasten luokissa palkittiin kaikki kuljettajat kumpanakin päivänä. Kyseessä olivat heidän ensimmäiset palkinnot tänä vuonna.

Motocrosslomailua

Laineen koko perhe päätti lähteä Ahvenanmaalle, vaikka samaan aikaan olisi ollut kotimaisen juniorisarja MX-liigan kolmas osakilpailu Iisalmessa.

Suomessa on tänä vuonna harmittavan vähän kansallisia kisoja lapsille, ja MX-liigassakin on pitkät matkat esimerkiksi Iisalmen, Tornion ja Lappeenrannan osakisoihin. Ahvenanmaan-reissulla auton mittariin tuli alle sata kilometriä ja laivamatkat menivät mukavasti, Harri Laine muistutti.

Olemme reissanneet paljon perheenä motocrossin merkeissä, myös muuten kuin kisoissa. Ja vaikka asuimme Ahvenanmaallakin asuntovaunussamme motocrossradan varikolla, pääsimme kokemaan erilaisen ja mukavan reissun.

Jerry Laineen kanssa samassa luokassa ajanut kasnäsiläinen Arthon Alanne ajoi kumpanakin päivänä toiseksi. 85-kuutioisten kilpaluokassa merimaskulainen Verneri Aaltonen voitti viikonlopun kaikki neljä erää.

Edes vesisade ja muta eivät estäneet Jasper Lainetta nauttimasta lasten kilpailusta.
Edes vesisade ja muta eivät estäneet Jasper Lainetta nauttimasta lasten kilpailusta.
Jerry Laine paransi menoaan sunnuntaille ja oli erittäin tyytyväinen koko kilpailuunsa.
Jerry Laine paransi menoaan sunnuntaille ja oli erittäin tyytyväinen koko kilpailuunsa.

Marko Vihriä