Hääjuhla vainon varjossa

Islamista kristinuskoon kääntyneet Leila ja Hamid saivat kristillisen siunauksen avioliitolleen.

Viime lauantaina 28.5. islamin uskosta kristityiksi kääntyneet iranilaiset Leila ja Hamid Tabrizi viettivät kristittyä hääjuhlaansa Varissuon kirkossa. Itäkulman toimittaja Kai Saarto sai kunnian vierailla häissä. Sitä ennen hän haastatteli perhettä heidän kotonaan ja kertoo nyt vainoja paenneen, nykyisin varissuolaisen perheen tarinan.

Iran ja kristityt

  • Iranin kristittyjen yhteisön arvioidaan olevan noin 300 000 henkilön suuruinen.

  • Suurin osa viimeaikaisesta käännynnäisyydestä on yhteydessä evankeliseen kristillisyyden suuntaukseen, joka korostaa lähetystyön merkitystä. Keskiluokan tyytymättömyys valtion harjoittamaan poliittiseen islamiin on tehnyt iranilaisista vastaanottavaisia kristitylle lähetystyölle ja new age -liikkeille.

  • Kristillistä toimintaa tarkkaillaan tiiviisti Iranissa. Valtion mielenkiinto kohdistuu ensisijaisesti evankelisoiviin protestanttisiin kirkkoihin ja käännytystyötä tekeviin kristittyihin. Viralliset kirkot ovat painostuksen seurauksena lopettaneet kasteiden antamisen seurakunnan ulkopuolisille. Noin vuodesta 2006–2007 lähtien Iranissa ei ole enää kastettu kristittyjä käännynnäisiä.

  • Vuonna 2010 Iranin kansallinen turvallisuusneuvosto teki päätöksen, että persiankieliset jumalanpalvelukset kirkoissa tuli kokonaan lopettaa, mistä lähtien protestanttisten kirkkojen toiminta on ollut hyvin vaikeaa. Vallankumouskaartin tiedusteluosasto alkoi toteuttaa tehtävää käytännössä vuoden 2010 lopussa ja vuoteen 2013 mennessä suurimmatkin kirkot oli suljettu.

  • Enemmistö islamilaisista uskonoppineista katsoo, ettei muslimi voi vaihtaa uskontoaan, vaikkei Koraani yksiselitteisesti otakaan asiaan kantaa. Shiialaisten lainoppineiden enemmistö on klassisella kaudella vakiintuneen periaatteen mukaisesti linjannut kuolemantuomion seuraukseksi islamista luopumisesta. Iranilaisissa tuomioistuimissa viitataan vakiintuneesti tähän linjaukseen.

  • Kotikirkkojen, kristittyjen käännynnäisten ja persiankielisten protestanttikirkkojen vaino kiihtyi vuoden 2009 Ahmadinejadin uudelleenvalintaa seuranneiden laajojen mielenosoitusten puhjettua. Kristittyjen tilanne on jatkanut huonontumistaan presidentti Hassan Rouhanin kaudella. Tyypillisimpiä kristittyihin käännynnäisiin kohdistuvia oikeudenloukkauksia ovat olleet pidätykset, vankeus tuomiot ja rikossyytteet. Ihmisoikeusjärjestöt ovat viime aikoina raportoineet kristittyihin kohdistuneiden vankilassa tapahtuneiden pahoinpitelyiden voimakkaasta lisääntymisestä.

Lähde: Kristityt käännynnäiset Iranissa (25.08.2015). Maahanmuuttoviraston julkinen teemaraportti.

VARISSUO. Astun sisään kerrostalokolmioon. Seurassani ovat vaimoni ja molemmat poikamme, sekä kaksi Katariinanseurakunnan aktiivia, Tellervo ja Ritva. Meitä vastaanottamassa on hymyilevä isäntäväki. Keittiöstä nenään kantautuu aavistuksen eksoottinen ruoan tuoksu. Isäntä, Hamid Tabrizi, kättelee lämpimästi ja antaa miehekkään halauksen. Seuraavaksi kättelen hänen vaimonsa Leilan, pariskunnan molemmat pojat, sekä Leilan veljen.

”Moi”, ”tervetuloa”, ”mitä kuuluu?”. Olemme kunniavieraina Iranista paenneen perheen luona. He ovat olleet tässä vaiheessa Suomessa vasta viisi kuukautta, heidän suomensa on helposti ymmärrettävää, mutta sanavarasto on vielä hyvin rajallinen. Hamid osaa vähän englantia, joten meillä on suomen lisäksi vähän muutakin sanastoa käytössä.

Istahdamme runsaaseen illallispöytään, jossa on tarjolla sahramilla maustettua riisiä, kanaa, lankkuperunoita ja vihanneksia. Tabrizit ovat kääntyneet islamista kristinuskoon jo ennen Suomeen saapumistaan. Hamid tuntee vaimoni ennestään seurakunnasta, ja pyytää tätä lukemaan ruokarukouksen.

Maittavan ruokailun jälkeen nuoriso siirtyy katsomaan elokuvaa ja me aikuiset keskustelemme kahvikupillisen äärellä. Hamid hakee tietokoneeltaan Googlen kääntäjän, jonka avulla kääntää tarinaansa hitaasti minulle farsista englanniksi. Muutamaa viikkoa myöhemmin tulen kuulemaan tarinan uudestaan laajempana tulkin avustuksella.

Vainoa, kiristystä ja kidutusta

Tiedän pakolaisuuden määritelmän, johon liittyy vaino kotimaassa, mutta tämä on ensimmäinen kerta, kun kuulen yhden pakolaisen tarinan näin henkilökohtaisesti. Hamid toimi Iranissa IT-ammattilaisena ja islam-tutkijana. Hän piti vuosikausia uskontoa käsittelevää blogia, mikä lopulta johti ongelmiin valtaapitävien kanssa. Hamidin kirjoitus, jonka otsikossa hän totesi islamin olevan valetta, nosti erityisesti valtaapitävien vihan 14 vuotta sitten. Hamid raahattiin kuulusteluihin. Häntä kidutettiin roikottamalla rististä käsistään. Käsikivut vaivaavat häntä edelleen.

– He uhkasivat raiskata vaimoni, joka oli myös pidätetty, jos en kertoisi kaikkia samanmielisiä kontaktejamme, Hamid kertoo. Hän ei mene yksityiskohtiin, mutta kertoo menettäneensä toisen munuaisensa pidätyksen aikana.

Neljä vuotta sitten Hamid kääntyi eri vaihtoehtoja tutkittuaan kristityksi. Hän aloitti uudelleen bloginsa kristinuskosta ja islamista. Pian hän oli jälleen viranomaisten hampaissa.

Hamid näyttää minulle Iranissa otettuja kuvia, monessa hän leikkii iloisen nuoren saksanpaimenkoiran pennun kanssa. Viranomaiset ampuivat yhdeksän kuukauden ikäisen koiran Hamidin pidätyksen yhteydessä. Tämän kertominen sattuu Hamidiin näkyvästi enemmän kuin itseensä kohdistuneen väkivallan kuvailu.

Perhe joutui vaihtamaan majapaikkaansa muutaman viikon välein vallankumouskaartin tiedustelupalvelua vältellessään. Välillä Hamid joutui pidätetyksi muutamaksi päiväksi. Heidän pankkitilinsä jäädytettiin, joten heidän oli pakko käyttää Leilan veljen tilejä. Tämä joutui sen vuoksi 12 päiväksi pidätysselliin. Perhe hankki kaksi lakimiestä avukseen, mutta nämä eivät tehneet mitään. Kristityt tutut tulivat avuksi ja hankkivat heille matkaliput Turkkiin.
– Turkki ei ole kuitenkaan täysin turvallinen. Rajan ylitse liikkuu pakolaisten lisäksi laittomasti myös turvallisuuspoliisin miehiä. Yhtenä iltana kun palasimme majapaikkaamme, näimme eräiden miesten nousevan autosta. Yksi käski minua aseella uhaten autoon. Leila huusi apua ja monet lähellä olleet ihmiset tulivat avuksemme. Saimme paettua. Turkin poliisi kertoi meille seuraavana päivänä, että kyseessä olivat todennäköisesti Iranin turvallisuuspoliisin miehet. Paikalliset kristityt auttoivat jälleen ja pakenimme Eurooppaan. Turkuun he saapuivat Mikkelin vastaanottokeskuksen kautta vuoden vaihteessa.

– Olemme nyt onnellisia. Opiskelemme Elam Universityn verkkokurssilla kristillistä teologiaa ja toivottavasti saamme myös mahdollisuuden opiskella Suomessa.

Hääjuhla Varissuon kirkossa

Viime lauantaina 28.5. Leila ja Hamid viettivät kristittyä hääjuhlaa Varissuon kirkolla. Paikalla oli runsaasti ystäviä.

– Olemme olleet naimisissa 20 vuotta, mutta halusimme saada kristillisen siunauksen avioliitollemme, hän kertoo.

Hamid toivoo, että asenteet hänen kotimaassaan muuttuvat.

– Viestini Iraniin on, että kristittyjen vainoaminen ei ole ratkaisu. Ihmisiä ei voi pitää loputtomasti valheessa. Islamiin kasvatettu tavallinen iranilainen ei ymmärrä, että islamin juuret perustuvat valheelle. Kristittyinä uskomme, että Jeesus on Jumalan poika ja hänellä on voima pitää meistä huolta. Rukoilen vapautta Iranin kristitylle vähemmistölle. Rukoilen myös Iranin johdon puolesta, jotta nämä näkisivät Jumalan valtakunnan ja ymmärtäisivät oikean uskonnonvapauden merkityksen, Hamid päättää.

Kai Saarto