Presidentinvaaleista tulossa erittäin mielenkiintoiset

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 28. tammikuuta. Ennakkoon voi äänestää keskiviikosta 17. tammikuuta tiistaihin 23. tammikuuta asti.

VAALIT

Ensi vuoden tammikuussa, 28. päivänä, pidetään erittäin mielenkiintoiset presidentinvaalit. Istuva presidentti, suurta kansansuosiota nauttinut Sauli Niinistö, ei voi enää kaksi kautta palvelleena asettua ehdolle, joten Suomen kansa valitsee itselleen uuden tasavallan presidentin.

Vaalien ensimmäinen kierros pidetään siis 28. tammikuuta ja mahdollinen – jopa todennäköinen – toinen kierros 11. helmikuuta. Vaaleissa valitaan presidentti toimikaudelle 2024-2030.

Tulevien vaalien erikoispiirre on se, että harvinaisen moni havittelee ehdokkuutta valitsijayhdistyksen, eikä poliittisen puolueen kautta. Sauli Niinistöhän valittiin toiselle kaudelleen juurikin valitsijayhdistyksen ehdokkaana.

Valitsijayhdistyksen kautta ehdokkaaksi hakevia ovat muun muassa Pekka Haavisto, Mika Aaltola, Olli Rehn ja Paavo Väyrynen. Olli Rehn (kesk.) ja Pekka Haavisto (vihr.) saavat toki puolueidensa tuen vaaleissa.

Eduskuntapuolueista ehdokkaansa ovat asettaneet vasemmistoliitto; Li Andersson, kristillisdemokraatit; Sari Essayah, perussuomalaiset; Jussi Halla-aho ja Liike Nyt; Harry Harkimo.

Kokoomus päättää ehdokkaansa lopullisesti lokakuun lopulla, mutta ehdokkaaksi pyydetty Alexander Stubb lienee jo lähes varma ehdokas.

Demareista vahvimmat spekulaatiot osuvat Jutta Urpilaiseen, jonka ehdokkuuden puolesta puolueen entinen puheenjohtaja Sanna Marin on puhunut. Urpilainen on kertonut harkitsevansa ehdokkuutta ja ilmoittavansa kantansa viimeistään marraskuussa.

RKP on ilmoittanut, ettei se aseta omaa ehdokastaan eikä asetu myöskään tukemaan ketään yksittäistä ehdokasta.

Ennakkospekulaatioissa ja gallupeissa vahvimmin ovat pärjänneet toistaiseksi Pekka Haavisto, Alexander Stubb, Mika Aaltola, Olli Rehn ja Jussi Halla-aho, perässään Li Andersson ja Jutta Urpilainen.

Ennakkokaavailujen mukaan vaaleissa mennään toiselle kierrokselle, sillä on erittäin epätodennäköistä, että kukaan saisi ensimmäisellä kierroksella valintaan vaadittavat yli 50 prosenttia annetuista äänistä.

Tämänhetkisten gallupien mukaan toisella kierroksella vastakkain olisivat Haavisto ja Stubb.