Teollisuus, logistiikka ja palvelut -tapahtuma valtasi Naantalin Sataman

Naantalin elinkeinoasiamies Jorma Ranta oli esittelemässä uutta Naantali Works -yritysesitettä Naantalin Satamassa järjestetyillä verkostoitumismessuilla. Kuva: Ragip Önsoy.

NAANTALI. Naantalin Sataman, Naantalin kaupungin ja Naantalin Yrittäjien järjestämässä Teollisuus, logistiikka ja palvelut -tapahtumassa tiistaina 24. toukokuuta verkostoiduttiin parinkymmenen osallistujan voimin.

Avauspuheenvuoroista vastasivat Naantalin Sataman, Turun Korjaustelakan, Varsinais-Suomen Pelastuslaitoksen ja Turun yliopiston edustajat. Tapahtuma jatkui paikallisten yrittäjien tuote- ja palveluesittelyillä.

Naantalin Yrittäjien puheenjohtaja Kristiina Sunell toteaa, että tapahtuman tarkoituksena oli tuoda tutuksi Naantalia teollisuuden – erityisesti meriteollisuuden kaupunkina.

Teollisuuden toimintaedellytykset ovat olleet vaarassa jäädä vähälle huomiolle, sillä niiden tarpeet ja toiminta sopivat huonosti aivan niiden lähelle suunniteltuun uuteen asumiseen. Teollisuusalueiden pirstaloiminen eri alueille toimii huonommin kuin keskitetty, enemmän yrityksiä käsittävä kokonaisuus, jolla on synergian lisäksi etua muun muassa merikuljetusten läheisyydestä, Sunell sanoo.
– Toimistotilat puolestaan sopivat parhaiten keskusta-alueen läheisyyteen – ei välttämättä liiketilojen tapaan katutasoon, vaan mahdollisesti toiseen kerrokseen, Sunell lisää.

Ymmärrystä kaivataan paikallisten yrittäjien mukaan siihen, mitkä ovat elinkeinoelämän tarpeet tulevaisuudessa.

– Nyt kannattaa katsoa kehityskuvaa vuodelle 2035 ja koittaa panostaa tulevaisuuden aloihin niin paljon kuin mahdollista, Sunell pohtii.

Aurinkolisä on hieno esimerkki

Käytännön valtuustoaloitteista esimerkiksi työllistämisen ja yritystoiminnan edistämiseksi tuotu Aurinkolisä on Sunellin mukaan oivallinen esimerkki siitä, että keskustelut johtavat todellisiin toimiin.

– Työpaikkaomavaraisuus on merkittävä tekijä hyvin kunnianhimoiseen asukaslukutavoitteeseen pyrittäessä. Siksi erityyppisen yritystoiminnan huomioiminen kaikessa päätöksenteossa on yhä tärkeämpää. Näin jatkuva yhteydenpito kaupungin viranhaltijoitten ja luottamushenkilöiden sekä yrittäjäkentän välillä on korostuu entisestään, Sunell summaa.
– Aurinkokaupungin tulee olla itsessään elinvoimainen, monipuolisia palveluja tarjoava saaristokunta, joka hyödyntää omia vahvuuksiaan niin yritystoiminnan kuin uusien asukkaiden houkuttelemiseksi, jatkaa Sunell.

Painotuore Naantali Works esittelyssä

Uutta Naantali Works -yritysesitettä messuilla esitellyt Naantalin elinkeinoasiamies Jorma Ranta olisi toivonut tapahtuman tavoittavan enemmän paikallisia yrittäjiä.

– Markkinointi jäi turhan vähäiseksi tämän tapahtuman osalta. Eli kehittämiskohteita tulevia tapahtumia silmällä pitäen löytyy, Ranta kommentoi.
Naantali Works -esite valmistui pari viikkoa sitten NaviGate-messuille, jossa Naantali oli mukana standillaan. Vastaavanlaista naantalilaista yrityselämää esittelevää esitettä ei ole kaupungilla aikaisemmin ollutkaan, lisää Ranta.

Tapahtumassa olivat mukana Ahola Transport, Auramax, Fandonia, Finnlines, Insinööritoimisto Petteri, Janneniska, Kahdeksas Kanava, Taloustiimi Leana, Nature Yachting, Mainostoimisto Tyylimylly, Turun Korjaustelakka, Turun yliopiston teknologian tutkimuskeskus TRC, Varsinais-Suomen Pelastuslaitos sekä tapahtuman isännät: Naantalin Yrittäjät, Naantalin Satama Oy sekä Naantalin kaupunki.

Katariina Mäkinen-Önsoy