Varissuolla riittää tekemistä eläkeläisille

Varissuon työttömien seniorikerhon puheenjohtaja Vuokko Lukka-Repo ja sihteeri Matti Repo Majanummen toimitalon edessä.

Itäkulman järjestämillä Itäkeskustreffeillä toivottiin juttuja eläkeläisistä. Siksi toimittaja lähti tutustumaan Majanummen toimitalolla pyörivään eläkeläistoimintaan. Varissuon Työttömien seniorikerho vieraili 17.5. Fiskarssilla. Syksyllä he lähtevät Hämeenlinnaan teatteriin. Joka toinen maanantai kokoonnutaan yhteen Majanummelle juomaan kahvia, pelaamaan bingoa ja kuuntelemaan senioriaiheisia luentoja. Kesäkuun 6. päivä toiminta jää tauolle, mutta syksyllä taas jatketaan.

VARISSUO. Varissuon Työttömien seniorikerho perustettiin vuonna 2013. Sen puheenjohtajana toimii Vuokko Lukka-Repo ja sihteerinä hänen puolisonsa Matti Repo. Idea seniorien omasta kerhosta lähti Työttömien silloiselta puheenjohtajalta.

– Varissuon Työttömien jäsenistä oli vuonna 2013 iso osa eläkeläisiä. Seppo Blomqvist oli silloin puheenjohtaja, ja hänen aloitteestaan pidettiin seniorikerhon perustamiskokous. Nyt kerhon toiminnassa käy 40–60 eläkeläistä, pariskunta kertoo.

Kerho kokoontuu joka toinen viikko. Yleensä juodaan kahvit ja joku pitää luennon eläkeläisiä kiinnostavasta aiheesta. Ensi maanantaina 23. toukokuuta kerhoon tulee luennoitsija Poijusta, eli Turun kaupungin ylläpitämästä ikäihmisten palvelutorista. Hän kertoo kaupungin järjestämistä senioripalveluista. 6. kesäkuuta on viimeinen tapaaminen, joka on samalla kevätkauden päätös.

– Voi olla, että silloin jää esitelmä väliin ja keskitytään vain seurusteluun ja bingoon tai tietokilpailuun, suunnittelee Vuokko.

Seniorikerho on puoluepoliittisesti sitoutumaton, ja kaikki ovat tervetulleita mukaan toimintaan.

– Ainoa, jota kumarretaan on Varissuon Työttömät ry. Toki tänne saa tulla katsomaan kuka tahansa, mutta retkille osallistuakseen täytyy olla jäsen, Matti sanoo.

Kerho ei järjestä edunvalvontaa, vaan ennen kaikkea ajanvietettä.

Seniorit ovat myös ahkeria jumppaajia. Majanummen liikuntasalissa pidettävän jumpan vetäjä on nyt sairaslomalla, mutta eläkeläiset eivät siitä passivoituneet, vaan nykyään he pelailevat keskenään niinä aikoina, kun ennen on ollut ohjattua liikuntaa.

Varissuon yhteisöllisyys on ainutlaatuista

Matti on ollut eläkkeellä jo 19 vuotta ja Vuokkokin jo 6 vuotta. He päätyivät seniorikerhon vetäjiksi vähän sattuman kautta.

– Tulin tänne parturiin ja samalla reissulla ollaan edelleen, vitsailee Matti. Enää Majanummen toimitalolla ei enää parturia olekaan, vaan kirpputori on laajentunut entisiin parturin tiloihin.

Todellisuudessa kaikki lähti jumpasta, jossa pariskunta kävi ahkerasti. Siellä heitä pyydettiin vetämään seniorikerhoa.

– Yritämme saada eläkeläisiä mukaan toimimaan, etteivät he jäisi ainakaan kotiin makaamaan. Monille eläkeläisille tuleminen voi olla eurosta tai kahdesta kiinni, joten yritämme pitää toiminnan mahdollisimman pitkälle maksuttomana. Kovasti tässä on hommaa, mutta paljon tämä antaakin, pariskunta pohtii.

Pariskunta on asunut Varissuolla 11 vuotta, mutta he muuttivat kolme vuotta sitten Itäharjulle. Muutto ei kuitenkaan saanut heitä luopumaan Varissuon eläkeläisverkostoista, ja onhan heillä Majanummelle edelleen lyhyt matka.

– Nyt asumme kerrostalossa. Siellä ei oikein ole yhteisöllisyyttä. Siksi tulemme aina viettämään aikaa Varissuolle. On meillä sielläkin sentään tuttavia, joiden kanssa pelataan korttia, mutta ei sitä voi verrata Varissuon tunnelmaan, pohtii Vuokko.

Kesällä toiminta taukoaa – mutta vain hetkeksi

Vuokko ja Matti suuntaavat kesäksi mökilleen Kankaanpäähän, joten kesällä seniorikerho on tauolla. Aikaisempina vuosina on yritetty järjestää tapaamisia myös kesäaikaan, mutta osallistujamäärät ovat jääneet niin vähäisiksi, että nyt toiminta on päätetty laittaa tauolle kolmeksi kuukaudeksi.

Majanummi on kiinni heinäkuun, mutta muuten kesäkaudella voi tulla porukalla pelaamaan vaikka pihapelejä. Majanummelta saa lainattua esimerkiksi mölkyn.

– Varisinkin aamupäivisin täällä liikkuu paljon ihmisiä, joten yleensä aina löytyy pelikaveri, kun tulee vain paikalle, pariskunta neuvoo niitä, joilla kesällä on pulaa tekemisestä.

Majanummella on tarjolla myös lounas työttömille, ja moni onkin tutustunut ruokailun yhteydessä.

Itä-Turun Eläkkeensaajat toimivat myös Varissuolla

Varissuolla toimii Työttömien seniorikerhon lisäksi ainakin Itä-Turun Eläkkeensaajat, jotka käyvät aktiivisesti paikallisissa tapahtumissa esittelemässä toimintaansa. Tänään he viettävät kesäpäiviä Ruissalossa. Tiistaisin he pelaavat bocciaa klo 11 entisellä Tilhen kentällä. Kesäkuussa on luvassa risteily ja teatteriretki. Heinäkuussa puolestaan retki Hämeenlinnaan.

Itä-Turun Eläkkeensaajat kuuluvat Eläkkeensaajien Keskusliittoon, joka on puoluepoliittisesti sitoutumaton.

Janica Vilen