Ura Basketin kasvatit vahvana ulkomailla

Kaarinalainen Ura Basket saattoi Emir Sulejmanovicin (vas.) ja Matti Nuutisen matkaan, jonka aikana heistä on leivottu koripallon ammattilaisia ulkomaille.

Kaarinalaisen Ura Basketin kasvattamat koripalloammattilaiset Matti Nuutinen ja Emir Sulejmanovic kertoivat junioriaikojen seuransa tilaisuudessa kuulumisiaan ulkomailla vietetyn kauden jälkeen. Nuutinen tähyää uutta sopimusta, mutta Sulejmanovicilla on vielä kaksi vuotta jäljellä Barcelonassa. Sulejmanovicin kesään kuulunee myös NBA-leiri.

KORIPALLO. 26-vuotiaalla Ura Basketin Matti Nuutisella on takanaan ensimmäinen kausi ulkomailla. Isot minuutit Kreikan pääliigan Arkadikosin vakiokokoonpanossa kirjanneella, Piispanristin paikallisseurassa ensikosketuksensa koripalloon ottaneella Nuutisella on juuri nyt menossa ”lomakausi”. Suomen maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva Nuutinen tähyää heinäkuussa alkavalle maajoukkueleirille ja ammattilaisuran kehittymiseen Euroopassa.

Unelmani on jatkaa ulkomailla. En usko, että olen saavuttanut rajojani. Näen itseni vielä kovemmissa seuroissa. En ole myöskään päässyt vielä pelaamaan Euroliigassa, minne haluan, Nuutinen painottaa.

20-vuotias Emir Sulejmanovic pelasi viime kaudella espanjalaisen Barcelonan kakkosjoukkueessa, mutta harjoitteli ykkösjoukkueen kanssa. Hovirinnassa lapsena koripalloa pelanneella Sulejmanovicilla on kokemusta pidemmältä ajalta ulkomailta, sillä hän suuntasi jo 16-vuotiaana Sloveniaan. Hän on piipahtunut myös muutaman ottelun ajan Italiassa.

Näin ja koin paljon Slovenian-aikana. Tajusin myös todella, että haluan koripalloammattilaiseksi, muistelee 17-vuotiaana Euroliigadebyyttinsä Union Olimpija Ljubljana -joukkueessa tehnyt Sulejmanovic.

Sloveniassa mentiin todella paljon fyysisen pelin ja vauhdin kautta, mutta Barcelonassa keskitytään huomattavasti enemmän taktiikkaan. Barcelonassa pelaajien on pakko tietää, miten vastustajat pelaavat. Lisäksi valmentajalle pitää jatkuvasti näyttää, että on halu tehdä töitä. Muuten laitetaan sivuun katsomaan, hän jatkaa.

Erilaiset urapolut

Kolme kautta espanjalaisseuraa edustaneella Sulejmanovicilla on vielä kaksi kautta jäljellä sopimusta Barcelonaan, mutta suurin unelma siintää Amerikassa. Askeleita kohti NBA-liigaa haetaan mahdollisesti jo kesällä, kun Sulejmanovic on ilmoittautunut NBA:n Euroopan draft-leirille.

NBA on jokaisen pelaajan isoin unelma, Sulejmanovic korostaa.

Sulejmanovicilla siintää mielessään myös maajoukkue-edustus, mutta Susijengin sijaan hän pyrkii Bosnia-Hertsegovinan-maajoukkueeseen. Sulejmanovic on edustanut Suomea B-nuorissa, mutta on edustuskelpoinen myös Bosnian-väreissä. Kutsua ei ole vielä tullut.

Nuutisen koripallotie on kulkenut tietoisesti eri tavalla kuin Sulejmanovicin. Ura Basketin kakkosdivisioonajoukkueesta Nuutinen siirtyi Kouvolan Kouvoihin vuonna 2007. Kausi 2010–2011 kului Salon Vilppaassa, mistä suunta oli seuraaviksi kausiksi Loimaalle Nilan Bisonsiin. Bisonsin Suomen mestaruuksien ja VTB-liigassa kiertämisen sekä maajoukkuekomennusten pohjalta oli oikea askel harpata Kreikkaan.

Ura Basket toimi Nuutisella ja Sulejmanovicilla päämäärätietoisemman polun alkusykäyksenä, ja kumpikin muistelee Uraa hyvillä mielin. Siksi myös kuulumisten kertominen Ura Basketin nimissä oli mieleinen kokemus.

Marko Vihriä