F1-veneiden maailmanmestari Sami Seliö nauttii luonnonvoimien tarjoamista haasteista

Naantalin Venemessuille 27.–29.5. saapuva Sami Seliö sanoo kasvaneensa lajin pariin, kun hän lähestulkoon asui isänsä omistamalla venetehtaalla. Kuva: Sami Seliö.

MOOTTORIURHEILU. Lohjalla syntynyt ja Suomusjärvellä suurimman osan elämästään asunut F1-veneiden maailmanmestari Sami Seliö saapuu Naantalin Venemessuille lauantaina ja sunnuntaina 28.–29.5. Formulavenenäytökset Seliöllä on molempina päivinä kello 13. Lisäksi Seliö tuo mukanaan kaksipaikkaisen formulaveneen, jonka kyytiin messuvierailla on mahdollisuus lähteä korvausta vastaan.

– Lupaan, että niin näytösajot kuin kyyditykset tarjoavat ainutlaatuisen kokemuksen venemessukävijöille. Kyydissäni olleille huippuluokan F1-autokuskeillekin yli 200 km/h vauhti veneellä on tuntunut huimalta, toteaa Seliö.

– Naantalissa on tullut muutaman kerran pyörähdettyä ennen tätä. Lähinnä olemme käyneet lasten kanssa kesälomaretkellä Muumimaailmassa, aiemmin täällä ei ole formulaveneillä ajettu, lisää Seliö.

Kaksinkertaisen F1-veneiden maailmanmestarin haaveet kolmannesta mestaruudesta maaliskuussa Dubaissa alkaneella uudella kisakaudella saivat takapakkia, kun Seliö jäi startissa laiturille sähkövian takia.

– Mitään ei ole kuitenkaan vielä menetetty. Seuraavat F1-kisat pidetään 15.–17.7. Ranskassa ja 29.–31.7. Portugalissa. Loppukausi ajetaan Kauko- ja Lähi-idässä. Kausi päättyy joulukuussa Arabiemiraattien Sharjahiin, Seliö sanoo.

Toimettomaksi Seliö ei jää F1-kilpailujen välissäkään. Jos hän ei ole testaamassa kalustoa Etelä-Euroopassa, hän on mukana tapahtumissa sekä F2-luokan MM-kilpailuissa.

– Vaikka F1 on kauden päätyöni ja -tavoitteeni, osallistun myös ensimmäiseen Suomessa ajettavaan F2-luokan MM-osakilpailuun Laukaan Peurungassa 10.–12.6. Paljon työtä siis riittää, Seliö kertoo.

Sami Seliö sanoo kasvaneensa lajin pariin, kun hän lähestulkoon asui isänsä omistamalla venetehtaalla.

– Aloitin kilpailemisen juniorikilpaveneellä 13-vuotiaana vuonna 1988. Sillä tiellä olen edelleen, hän kommentoi.

– Kilpaveneilyssä kiehtovinta ovat arvaamattomat luonnonvoimat. Siinä on ratkaisevassa roolissa kaksi elementtiä, vesi ja tuuli, joita ei voi hallita. Näin ollen yksikään kierros ei voi olla samanlainen. Muuttuva keli haastaa ja kiinnostaa, jatkaa hän.

Seliö painottaa, että kun vauhti kasvaa, turvallisuus on entistäkin tärkeämpää.

– F1-luokka on vuosi vuodelta turvallisempi. Kovaa ajamisen edellytyksenä on se, että kuljettaja tuntee veneensä ja tietää olevansa turvassa.

Katariina Mäkinen-Önsoy