Töpseli Maskusta ja Kaitsun kopla Liedosta matkaavat Taitaja9-finaaliin

Maskun Hemmingin koulun Töpseli-joukkue eli Joona Syrjämäki (vas.), Roni Mäkinen ja Inkeri Saastamoinen kisaavat Taitaja9-finaalissa 10.5. Kuva: Tuomas Pelto.

MASKU, LIETO. Seinäjoella 10. toukokuuta järjestettävässä Taitaja9-finaalissa kisaa 36 yhdeksäsluokkalaisista koostuvaa joukkuetta eri puolilta Suomea. Taitaja2016-tapahtuma 10.–12.5. sisältää 44 lajin ammattitaidon SM-kisat sekä Taitaja9- ja TaitajaPLUS-kilpailun.

Varsinais-Suomesta loppukilpailuun eteni Loimaan aluekilpailun seitsemän parasta tiimiä, jotka ovat Töpseli Maskun Hemmingin koulusta, Kaitsun kopla Liedon keskuskoulusta, Maajussit Uudenkaupungin yhtenäiskoulusta, Whatsapp-ryhmä Halikon Armfeltin koulusta, Team PumppaJunat Salon Hermannin koulusta sekä Elite ja Sähkikset Alastaron yläasteelta.

Töpseli Maskusta

Töpseli on kolmen maskulaisen Inkeri Saastamoisen, Roni Mäkisen ja Joona Syrjämäen joukkue 9G luokalta. Nuorten mukana Seinäjoelle lähtevä oppilaanohjaaja Outi Koski on luottavainen joukkueen suhteen.

– Joukkue on harjoitellut pilke silmäkulmassa pitkin matkaa edellisvuosien Taitaja9-tehtäviä tutkimalla, sillä loppuvuodesta 2015 järjestetyistä paikallis- ja aluekarsinnoista on melko pitkä aika, Koski kertoo.
– Käsityö- ja kotitalousopettajat ovat järjestäneet oppilaille käytännöntehtäviä ja me oppilaanohjaajat esimerkiksi rahanlaskentatehtäviä. Olemme myös tutustuneet kierrätykseen siltä varalta, että aiheesta jotain kysytään, lisää Koski.

Kaikkien varsinaissuomalaisten joukkueiden yhteinen kuljetus Seinäjoelle lähtee maanantaina 9.5. ja varsinainen kisapäivä koittaa heti tiistaina. Kisaan valmistautuminen käy Maskussa jo rutiinilla.

– Hemmingin koulu on ollut kisassa mukana lähes alusta saakka. Mestaruus tuli vuonna 2005 ja aluekilpailun voitto vuosina 2014 ja 2015. Koko koulu tuntee Taitaja9-kilpailun ja osallistujat saavat kannustusta niin luokkakavereiltaan kuin henkilökunnaltakin, Koski sanoo.
– Vuosien mittaan Taitaja9-kilpailu on monipuolistunut alkuvuosiin nähden. Tänä päivänä tehtävät liittyvät perinteisten kädentaitojen lisäksi teknologiaan, jatkaa Koski.

Liedon keskuskoulun Kaitsun kopla -joukkue eli Pinja Länsikallio, Kalle Kankaanpää ja Juho Lehtinen kisaavat Taitaja9-finaalissa 10.5. Kuva: Elina Brodkin.
Liedon keskuskoulun Kaitsun kopla -joukkue eli Pinja Länsikallio, Kalle Kankaanpää ja Juho Lehtinen kisaavat Taitaja9-finaalissa 10.5. Kuva: Elina Brodkin.

Kaitsun kopla Liedosta

Kaitsun kopla on kolmen lietolaisen Pinja Länsikallion, Kalle Kankaanpään ja Juho Lehtisen joukkue 9G luokalta. Nuorten mukana Seinäjoelle lähtevä kotitalousopettaja Elina Brodkin uskoo koulun joukkueeseen.

– Kisoihin ei voi paljon etukäteen harjoitella, sillä tehtävät vaihtelevat vuosittain hyvin paljon. Se tiedetään, että rahanlaskentatehtävä siellä tulee olemaan jossain muodossa, Brodkin kommentoi.
– Innostunein ja avoimin mielin lähdemme loppukilpailuun, lisää Brodkin.

Nykyisessä muodossaan Taitaja9-kilpailuja on järjestetty vuodesta 2003 lähtien. Toiminta on kehittynyt ja laajentunut vuosi vuodelta.

– Aluekilpailutehtävissä oli mukana muun muassa ruoanvalmistusvälineiden tunnistamista, kuorman sitomista, hylsysarjan täyttämistä, hirsiseinän rakentamista, liikennemerkkien tunnistusta, rahanlaskentaa ja ompelua. Jotain tällaista sekä varmasti jälleen uusiakin tehtäviä on luvassa, Brodkin miettii.
– Liedon keskuskoululla on takana yksi Taitaja9-mestaruus vuodelta 2010, jatkaa Brodkin.

Nyt kun kolmihenkisten sekajoukkueiden taidot on punnittu ensin paikallisesti ja sitten alueellisesti, nuorten edessä siintävät finaali ja pääpalkinto eli moposkootterit.

Katariina Mäkinen-Önsoy