Taidehuoneella avautuu ROBOTOI-mediataidenäyttely

Ote ROBOTOI-näyttelyssä nähtävästä Annika Dahlstenin ja työryhmän Päästä päähän -animaatiosta, joka on leikkisä kertomus kiusatusta linnunpelättimestä, jota kukaan ei pelkää. Kuva: Annika Dahlsten ja työryhmä.

NÄYTTELY. Naantalin Taidehuoneella voi tutustua ajalla 18.5.–25.6. ROBOTOI – mediataidetta lapsille! -näyttelyyn. Lounais-Suomen Taiteen edistämiskeskuksen, taiteilijajärjestö MUU ry:n ja Käsityökoulu Robotin kokoamassa näyttelyssä voi muun muassa kohdata puhuvia pahvirobotteja ja katsella lapsiraadin valitsemia videoteoksia.

Näyttelyn keskeinen teos on Käsityökoulu Robotin 6–11-vuotiaiden kerholaisten rakentama tekotyhmyyttä käsittelevä robotti-installaatio. He esittelevät näyttelyssä myös muita kevään aikana tehtyjä projekteja, joissa teknologia ja taide kohtaavat eri tavoin.

Kirjahyrrä-festivaalin aikana lauantaina 21.5. klo 12–15 ROBOTOI-näyttelyssä lasten ja nuorten on mahdollisuus osallistua myös kollektiivisen lastenkirjallisuusteemaisen teoksen tekemiseen Käsityökoulu Robotin opettajan opastuksella. Työpajassa rakennetaan ja ohjelmoidaan yhteinen teos esille näyttelyyn ja tutustutaan esimerkiksi valojen ja moottoreiden käyttämiseen Arduino mikrokontrollerin avulla. Työpaja sopii yli 7-vuotiaille kirjoitustaitoisille ja mukaan mahtuu 10 ensimmäistä ilmoittautunutta.

Robotti-installaation lisäksi mediataiteilija Markus Renvall tuottaa tilaan oman mediataidehässäkän. Renvall on tehnyt vuosia lasten Medialeikki-mediakasvatusprojektia. Hänet tunnetaan myös ”Straight-On-Medicine-Art” suoraviivaisen taidelääkinnän projekteista.

Maaliskuussa Taiteilijajärjestö MUU ry esitti avoimen kutsun jäsentaiteilijoilleen lähettää videoteoksia lapsille suunnattuun näyttelyyn. Lasten videoraati järjestettiin 2. ja 4. -luokkalaisten kesken Suopellon kirjaston auditoriossa. Apuraatilaisina toimivat Taiteen edistämiskeskuksen Lounais-Suomen aluetoimipisteen visuaalisten taiteiden läänintaiteilija Hannele Romppanen ja lastenkulttuurin läänintaiteilija Tittamari Marttinen yhdessä MUU ry:n toiminnanjohtajan Timo Soppelan kanssa. Raatilaisten valitsemana näyttelyssä nähdään videotaidetta seitsemältä taiteilijalta.

Näyttelyn taiteilijat ja osallistujat ovat Risto-Pekka Blom, Annika Dahlsten ja työryhmä, Merja Heino, Anne Järvi, Tanja Koistila, Ulla-Mari Lindström, Salla Myllylä, Markus Renvall ja Turun Käsityökoulu Robotin 6–11-vuotiaat kerholaiset yhdessä opettajan Iiro Tujulan kanssa. TSS