Ensimmäinen Livia-tori houkuttelee lähituotteillaan

Kuvassa opiskelija Elina Merivuori maaseutuopiston kasvihuoneessa dahlialoiston keskellä. Kuva: Marika Aaltonen.

KAARINA. Peimarin koulutuskuntayhtymään kuuluva Livian maaseutuopiston Tuorlan toimipiste järjestää avoimien ovien päivän yhteydessä ensimmäisen Livia-toritapahtuman lauantaina 21. toukokuuta kello 10–14. Tapahtumassa esittelyssä ovat maatalous-, puutarha- sekä luonto- ja ympäristöala.

Kaarinassa sijaitsevassa Livian maaseutuopiston Tuorlan toimipisteessä 21.5. järjestettävä Livia-tori tuo lähiruokaa ja lähituotteita sekä lähipalveluita kaikkien kuluttajien saataville. Kuvassa opiskelijat Veera Moilanen (oik.) ja Irene Laamanen. Kuva: Marika Aaltonen.
Kaarinassa sijaitsevassa Livian maaseutuopiston Tuorlan toimipisteessä 21.5. järjestettävä Livia-tori tuo lähiruokaa ja lähituotteita sekä lähipalveluita kaikkien kuluttajien saataville. Kuvassa opiskelijat Veera Moilanen (oik.) ja Irene Laamanen. Kuva: Marika Aaltonen.

– Avoimia ovia on maaseutuopistolla järjestetty keväisin ainakin 20 vuoden ajan, voi olla pidempäänkin, Livian kukkatiimin vetäjä, päätoiminen opettaja Marika Aaltonen toteaa.

Koko perheen tapahtuman ohjelmassa on muun muassa istutusalueen kunnostusta, puukiipeilyä, puutarha-alan koneiden esittelyä, agrogolfia, viherrakentamisnäytös ja sidontatöiden näyttely.

Livia-toritapahtuman idea on sen sijaan syntynyt tuoreeltaan yritystalouden opettajilta ja maatalouden opetustiimiltä.

– Ajatuksena on tarjota Livian oman tuotannon tuotteita asiakkaille, sekä yhdistää toritapahtuman kautta yrittäjyyden opetus ja ammatillisessa opetuksessa tuotettujen tuotteiden tuotanto toisiinsa, Aaltonen taustoittaa.

– Toritapahtumia on tarkoitus järjestää tästä eteenpäin niin, että täällä Tuorlan toimipisteessä on vuodessa kolme tapahtumaa ja Paimiossa ja Paraisilla yksi tapahtuma, Aaltonen lisää.

Tuotetarjonta vaihtelee tapahtumittain. Opetuksen tiimit saavat itse valita, mihin tapahtumiin osallistuvat omilla tuotteillaan, ja mitkä tapahtumat jätetään tiimin osalta väliin.

– Tuotetarjonta ja eri opetusalojen osallistuminen myyntiin vaihtelee luonnostaan sesongeittain, esimerkiksi syksyllä on omenaa myynnissä ja jouluna joulukuusia, selittää Aaltonen.

Ensimmäisellä opiskelijoiden ylläpitämällä Livia-torilla on myynnissä on itsetuotettua lähiruokaa, muun muassa kalaa, vihanneksia ja yrttejä sekä kesäkukkien taimia.

– Opiskelijat ovat itse viljelleet, kalastaneet tai valmistaneet tuotteet opiskeluihinsa liittyen. Tarkoituksena on tarjota laadukasta lähituotantoa suoraan alueen kuluttajille. Myös muut tuottajat ovat tervetulleita myymään itse tuottamiaan lähiruoka- ja lähituoteteemaan sopivia tuotteitaan Livia-toreille, Livian maataloustiimin päätoiminen tuntiopettaja Jenna Ekman sanoo.

Muut Livia-torit avataan koulutuskuntayhtymän kolmessa toimipisteessä eri teemoilla eri vuodenaikoina. Paraisten kalatalous- ja ympäristöopiston avoimet ovet järjestetään 1.9.2016. Seuraavat Tuorlassa tänä vuonna järjestettävät torit ovat maaseutuopiston hedelmätarhaan ja avomaan tuotteisiin keskittyvä Kekrijuhla syyskuussa ja Joulutalo joulukuussa. Paimion Maaseutuopistossa puolestaan vietetään avoimia ovia maaliskuun alussa vuonna 2017.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Avoimien ovien päivän Livia-torilla opiskelijat ovat myymässä itse kasvattamiaan kesäkukkia, yrttejä ja vihanneksia. Kuva: Marika Aaltonen.
Avoimien ovien päivän Livia-torilla opiskelijat ovat myymässä itse kasvattamiaan kesäkukkia, yrttejä ja vihanneksia. Kuva: Marika Aaltonen.