Naantalin Venemessuilla RC-veneiden ajonäytöksiä

Kuva: Risto Tenhivaara.

PIENOISVENEILY. Naantalin Venemessuilla 27.–29.5. esittäytyvät Miniveneilijät ry ja Pienoisvenekerho Hydro-Kilta ry. Maskulainen Hydro-Kilta ja pääkaupunkiseutulainen Miniveneilijät ovat molemmat toimineet yli 40 vuoden ajan.

Seuramme perustettiin vuonna 1975 Hydro-Killan muutaman innokkaimman veneilyjäsenen innostamana. Tavoitteena oli radio-ohjattaviin nopeusveneisiin keskittyvän yhdistyksen perustamisen myötä päästä kisaamaan kansainvälisellä tasolla, Miniveneilijöiden Risto Tenhivaara kertoo.

Perjantain ja sunnuntain nopeusveneiden ajonäytöksistä vastaa Miniveneilijät ja lauantaina puolestaan Hydro-Kilta. Koko venemessuviikonlopun paikalta löytyy myös seuran infopiste, jossa voi tutustua rc-veneharrastukseen, -laitteistoihin ja -sarjoihin.

Isoimmat veneemme ovat noin 1,5 metriä pitkiä ja kulkevat jopa 100km/h, joten saa nähdä, voiko niillä ajaa. Varmasti tulemme ajamaan 50–80-senttisiä sähköveneitä, joiden ja vauhti on noin 50–60km/h, Tenhivaara sanoo.

Pienoiskilpaveneharrastajien ikähaarukka on laaja alkaen noin 13-vuotiasta aina 70-vuotiaisiin.

Seuran jäsenien keski-ikä on noin 50 ikävuoden paikkeilla. Lajin pariin on helppo tulla, koska veneluokkia on hyvin eritasoisia. Lisäksi radio-ohjattavien veneiden harrastaminen tulee usein RC-autoharrastusta edullisemmaksi, kun veneisiin ei tarvitse ostaa jatkuvasti varaosia, Tenhivaara toteaa.
– Esimerkiksi bensavene kestää aktiivikäytössä helposti kolme kautta, jos sitä muistaa huoltaa, lisää Tenhivaara.

Maskun Rivieralla käydään vielä neljät SM-tasoiset kisat, joista seuraavat ajetaan lauantaina 4.6. klo 11.

Kansainvälisistä kilpailuista Naviga Euroopan mestaruuskisat pidetään Puolassa heinäkuussa ja iMBRA maailmanmestaruuskilpailut Hollannissa elokuussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy