Naantalin museon kesänäyttely matkaa läpi kuukausien

Naantalin museon tutkija Mari Termonen esittelee Sydäntalvelta suvikuulle – Matka läpi kuukausien -näyttelyä. Kuva: Ragip Önsoy.

Hiilolan kiinteistön piha kutsuu vierailijoita leikkimään ja viettämään kaunista kesäpäivää sisäänpääsymaksutta.

MUSEOT. Kesänäyttely Sydäntalvelta suvikuulle – Matka läpi kuukausien on avoinna Naantalin museon Humpin kiinteistössä elokuun loppuun asti tiistaista sunnuntaihin klo 11–18.

Naantalin museon tutkija Mari Termonen ja museonjohtaja Anne Sjöström kertovat, että näyttely kuljettaa vierailijansa läpi kalenterivuoden tammikuusta joulukuuhun.

Näyttelyn kokoaminen lähti liikkeelle ajatuksesta tuoda esille sellaisia museoesineitä, jotka eivät ole vielä löytäneet paikkaansa näyttelyissä, he taustoittavat.

Riippuu laskutavasta, mihin vuodenaikaan mikäkin kuukausi kuuluu. Vuodenkierto on hyvin vaihteleva riippuen paitsi asuinpaikasta myös vuodesta, jotka eivät ole veljiä keskenään. Termisen talven ajankohta voi esimerkiksi heitellä jopa useammalla kuukaudella, Termonen lisää.

Juhlapäiviä ja historian tapahtumia

Esillä on kuukausien erityispiirteitä kuvaavia esineitä, kuvia ja tekstejä esimerkiksi juhla- ja liputuspäivistä, tapahtumista sekä entisaikaiseen maatalousyhteiskuntaan liittyneistä vuodenkiertoa rytmittävistä päivistä.

Näyttelyssä on tietysti huomioitu monet Naantalille tärkeät juhlapäivät, kuten esimerkiksi unikeonpäivä, sekä yksittäiset tilaisuudet kuten luostarin ja kaupungin perustamispäivät Ukko-Pekan sillan avajaiset, maalaiskunnan ja kaupungin liitos. Tietoa on myös Naantalia koskettaneista ikävävistäkin tapahtumista, joihin lukeutuu säiliöalus Tupavuoren räjähdys 5.10.1958 Naantalin satamassa, Termonen kertoo.

Koska on kyse kesänäyttelystä, tämä vuodenaika on esitetty näyttelyssä laajemmin kuin muut. Suomen kesää sanotaan lyhyeksi, mutta meillä museolla se on tällä kertaa pitkä. Jouluna on sitten jälleen oma näyttelynsä, joten se osuus vuodesta jääköön tällä kertaa vähemmälle, hymyilee Termonen.

Arkeologi- ja kauppaleikkiä

Hiilolan pihalla leikitään tänä kesänä kotia ja vanhanajan kauppaa sekä suoritetaan arkeologisia kaivauksia. Museonjohtajan mukaan tavoitteena on, että museossa viihtyy kaikenikäiset – muutenkin kuin teemapäivinä.

Piha-aittaan perustettu koti- ja kauppaleikki ovat tämän kesän uutuuksia. Tilasta löytyy myös jättipalapeli. Aitassa ja pihalla vierailusta ei peritä pääsymaksua, sisällä olevista näyttelyistä kyllä, Anne Sjöström toteaa.

Keskiviikosta 29.6. alkaen järjestettävien lapsille suunnattujen Risto Räppääjän jalanjäljillä -opastuskierrosten yhteydessä museon pihalla on avoinna arkeologinen kaivausalue. Muuna aikana alue toimii tavallisena hiekkalaatikkona, jatkaa Sjöström.

Hiilolan puutarhassa vietetään perinteistä lasten museopäivää sunnuntaina 12. kesäkuuta klo 12–14 yhteistyössä Naantalin Lasten Musiikkijuhlien kanssa. Torstaina 18.8. klo 18–20 järjestetään Hiilolan pihalla puolestaan näyttelyteemainen tapahtuma. Lisäksi museoon on vapaa pääsy Naantali-päivänä 23.8.

Katariina Mäkinen-Önsoy