Halisten kaupunginosaviikko sai vauhdikkaan startin

Halisten kaupunginosaviikon 16.–22.5. aloittaneessa Frantsin kentän liikuntatapahtumassa Humakin opiskelijatiimin Päivi Kosonen ja Ida Busk sekä lehtori Hanna Kiuru tarjoilivat treenivirvokkeita sekä tiedottivat 100 omenapuuta – moninuorinen Suomi -hankkeeseen kuuluvasta Halisten nuorten työpajatoiminnasta. Työpajatoiminta kokoontuu Kardinaalinkadun kerhotilassa maanantaisin klo 18–20. Kuva: Ragip Önsoy.

Viikon aikana 16.–22.5. vietetään vielä perinteikästä HaliSiltaa koululla ja perheiden toimintapäivää Maarian pappilan pihalla sekä siunataan kylvö Maarian kirkolla. Tapahtumat huipentaa ekumeeninen rukoushetki Ravattulan Ristimäen kirkolla.

HALINEN. Kaupunginosaviikko Halisissa käynnistyi maanantaina 16. toukokuuta lapsille ja nuorille suunnatulla TPS:n, Humanistisen ammattikorkeakoulun (Humak) ja Turun kaupungin liikuntapalveluiden yhteisellä jalkapallotapahtumalla.

Halisviikkoa yhteistyökumppaneineen koordinoivan Kotiseutuyhdistys Halinen-Räntämäki ry:n Pirjo Ranti kertoo, että tiistaisella Yölaulaja- ja lepakkoretkellä kuultiin puolestaan myöhäisessä illassa laulavien lintujen ja lepakoiden elämästä biologi Emma Kososen johdolla.

Keskiviikkona Opetuskoti Mustikan maahanmuuttajanaiset esittelevät kotimaidensa ruokakulttuuria Nummen kirjastossa klo 11.30–13.30 ja rokkibändi Moonshine Rockers esiintyy Halistenkoskella klo 18–20. Taidetapahtuman aikana rakennetaan yhdessä Halisten oma taideteos, Ranti esittelee.

Avointa harrastetoimintaa

TPS aluetoiminnassa aktiivisesti mukana olevan jalkapallo-ohjaaja Mahmud Merdanin mukaan harrasteliikuntaryhmiin ovat tervetulleita kaikki lapset ja nuoret kuntarajoihin tai aikaisempaan liikunnallisuuteen katsomatta. Kuva: Ragip Önsoy.
TPS aluetoiminnassa aktiivisesti mukana olevan jalkapallo-ohjaaja Mahmud Merdanin mukaan harrasteliikuntaryhmiin ovat tervetulleita kaikki lapset ja nuoret kuntarajoihin tai aikaisempaan liikunnallisuuteen katsomatta. Kuva: Ragip Önsoy.

TPS:n aluetoimintavastaava Juha Peltonen sekä jalkapallo-ohjaaja Mahmud Merdan kutsuvat niin palloa joskus potkineet kuin tuoreeltaan lajista kiinnostuneet lapset ja nuoret Frantsin kentälle.

Halisissa potkitaan palloa juhannukseen asti seuraavanlaisin kokoonpanoin: maanantaisin klo 18–19 ovat vuorossa lapset ja keskiviikkoisin klo 19–20 sen sijaan nuoret, he kertovat.

Elokuussa 2015 ensimmäistä kertaa alkanut TPS:n aluetoiminta liikuttaa lapsia ja nuoria edullisen matalan kynnyksen harrastusmahdollisuuden myötä.

Kyse ei ole pelkästään palloilusta, vaan ohjatulla harrasteliikunnalla on kasvatuksellinen merkityksensä. Merdanin vetämissä harjoituksissa nuorilta vaaditaan ennen kaikkea keskittymiskykyä sekä tiimityöskentelytaitoja. Näistä taidoista on hyötyä ihan jokapäiväisessä elämässä, Peltonen jatkaa.

Jalkapallo-ohjaaja Mahmud Merdan kutsuu niin palloa joskus potkineet kuin tuoreeltaan lajista kiinnostuneet lapset ja nuoret Frantsin kentälle. Kuva: Ragip Önsoy.
Jalkapallo-ohjaaja Mahmud Merdan kutsuu niin palloa joskus potkineet kuin tuoreeltaan lajista kiinnostuneet lapset ja nuoret Frantsin kentälle. Kuva: Ragip Önsoy.

Aluetoiminnasta TPS on saanut hyviä kokemuksia jo Varissuon alueella toimivasta TPS Eastista. Muutkin aluetoiminnat on nimetty ilmansuuntien mukaan.

Harrastetoiminta tuo mielekästä tekemistä vapaa-ajalle ja vaikuttaa positiivisesti myös muuhun elämään kuten koulunkäyntiin. Halisissa aloitettua toimintaa kutsutaan TPS Northiksi ja Pansion TPS Westiksi. Hirvensalossa hiipunutta TPS Southin toimintaa herätellään uudestaan eloon, Peltonen sanoo.

HaliSilta tarjoilee sirkusta ja markkinahumua

Torstaina 19.5. klo 17–20 viihdytään Halisten koulun pihan ympäristössä HaliSiltaa viettäen. Tilaisuuden avaussanat lausuu palvelupäällikkö Raimo Oksa.

HaliSillan ohjelmassa on muun muassa SirkusUnionin, Riku Sjöroosin ja Jukepojan esiintymiset, Q-vuoren ja Halisten SPR:n ensiapunäytös sekä perinteinen Halisukon ja -akan julkistaminen.

Tänä vuonna mukana on myös esimerkiksi Maarian seurakunnan Itä-Maarian aluetyön labyrintti, Lassila-Tikanojan jäteopastusta, Halisten koulun vanhempainyhdistyksen puffetti, maahanmuuttajanaisten pitämä ruokatori sekä kotiseutuyhdistys Halinen–Räntämäki ry:n muurinpohjalettuja, Pirjo Ranti toteaa.

Kevään kylvöt siunataan vanhaa perinnettä noudattaen perjantaina 20.5. ja Maarian kirkon ympäristössä ja Maarian Pappilassa vietetään lauantaina toimintapäivää.

Halisten Kaupunginosaviikko huipentuu sunnuntaina ekumeeniseen rukoushetkeen Ravattulan keskiaikaisella kirkolla. Arkeologi Juha Ruohonen kertoo tilaisuudessa Suomen vanhimman tunnetun kirkon menneisyydestä sekä sen jäännöksillä suoritetuista kaivauksista.

Katariina Mäkinen-Önsoy