Matti Tikkanen siirtyy Neste Oil Naantalin yrittäjäksi

Öljynjalostusyhtiö Nesteen lipun alla Neste Oil Naantali -huoltoasemalla toimii 1.6. alkaen yrittäjäkauppiaana Matti Tikkanen, joka on tullut tutuksi naantalilaisille viimeisen viiden vuoden aikana. Kaiken kaikkiaan Tikkasella on yli 10 vuotta takana uraa huoltoasemasektorilla. Kuva: Ragip Önsoy.

YRITYSUUTISET. Neste Oil Naantali -huoltoasemalla myymäläpäällikkönä viimeiset viisi vuotta toiminut Matti Tikkanen ryhtyy Neste Oil Naantalin yrittäjäksi. Tikkasen koko kaksitoistavuotisen huoltamouran aikainen haave yksityisyrittäjäksi ryhtymisestä käy vihdoin toteen 1. kesäkuuta.

– Kun aloitin huoltoasemasektorilla työt vuonna 2004, päämääräni oli toimia jonain päivänä vielä huoltoaseman kauppiasyrittäjänä. Laaja-alaista alan kokemusta löytyy päällikön tehtävistä, joiden parissa olen toiminut vuodesta 2006, Tikkanen kertoo.
– Kokemusta hallintopuolella edustavat sen sijaan kaksi pitkän linjan huoltoasema-ammattilaista, jotka ovat toimineet alalla yli 25 vuotta. Heidän panoksensa mahdollistaa sen, että minä voin keskittyä siihen, mitä parhaiten osaan eli asiakaspalveluun ja palveluiden kehittämiseen paikallisella otteella, Tikkanen lisää.

Panostusta paikallispalveluun

Yrittäjävetoinen huoltoasema panostaa päätoiminta-alueisiinsa eli pesu-, kahvila- ja tankkauspalveluun.

– Asiakkaille näkyviä muutoksia ei ole aivan heti luvassa, mutta syksyllä huoltoasema käy läpi ruokajärjestelmä- ja autonpesupalveluiden uudistuksen. Huoltoaseman ulkokuori sen sijaan pysyy entisenlaisena, sillä olemme tässä vuokralla, Tikkanen sanoo.

Kaupan alan aukioloaikojen vapautuminen ei aseta Tikkasen mukaan palvelevaa huoltoasemaa kilpailuasemaan.

– Näen läheiset elintarvikekaupat lähinnä yhteistyökumppaneinamme. Huoltoaseman ei ole järkevää kilpailla kauppojen kanssa elintarvikemyynnissä, vaan keskittyä muihin palveluihin. Meiltä saa tankkauksen ja pesupalvelun lomassa lounasta tai pientä naposteltavaa paikan päällä tai matkalla nautittavaksi. Elintarvikeliikkeet ovat sitten erikseen, hymyilee Tikkanen.

Tuttuja kasvoja

Koko 13-henkinen henkilöstö pysyy samana. Paikallisten lähimarkkinoiden henkilökohtainen tuntemus on Tikkaselle sydämenasia.

– Palveluajatukseni perustuu siihen, että henkilöstö, minä mukaan lukien, tuntee asiakaskuntansa. Työntekijöissä on monta naantalilaista, ja muutkin ovat lähikunnista, Tikkanen korostaa paikallisuutta.
– Pisimpään täällä työtä tehneet ovat aloittaneet vuonna 1994. Meille on tärkeää, että työntekijämme tuntevat asiakkaansa, kuten asiakkaatkin meidät. 99 prosenttia asiakkaistamme ovat kuitenkin paikallisia – täällä asuvia tai työskenteleviä ihmisiä, jatkaa Tikkanen.

Turun Paattisilla asuva Tikkanen toteaa perheensä tottuneen siihen, että hän tekee pitkää päivää töissä.

– Suurta muutosta ei ole siis luvassa yrittäjänä aloittaessani, koska työtunteja on tähänkin mennessä piisannut. Nautin työstäni, joten en valita. Kauppiasyrittäjyys onkin lähempänä elämäntapaa kuin työtä, Tikkanen pohtii.

Katariina Mäkinen-Önsoy