Varissuon alueen uusi poliisi Jani Nurmi tuntee työmaansa kuin omat taskunsa

Torikaffella

Vanhempi konstaapeli Jani Nurmi huolehtii jatkossa Varissuon aluepoliisin Vesa Jauhiaisen parina Varsissuon asioista.

HENKILÖKUVA. Varissuon aluepoliisi Vesa Jauhiainen on saanut uuden työparin, joka Jauhiaisen lähtiessä eläkkeelle tulee näillä näkymin jatkamaan aluepoliisin tehtäviä Varissuolla. Varissuon uusi poliisikasvo, vanhempi konstaapeli Jani Nurmi (s.1986), aloitti työt 1. huhtikuuta.

Nurmi on syntynyt Raisiossa, käynyt koulunsa Paimiossa ja muuttanut Varissuolle lukion jälkeen.

– Olen asunut täällä vuodet 2005–2007, joten sen puoleen tämä on tuttu paikka. Olin silloin töissä ovimiehenä Bassossa. Loppujen lopuksi naamat ovat muuttuneet kymmenessä vuodessa yllättävän vähän. Paljon tulee tuttuja vastaan. Vesku on antanut paljon vinkkejä ja kertonut alueesta, mutta myös yllättynyt siitä, kuinka paljon tunnen täältä ihmisiä, Nurmi kertoo.

Nykyisin sauvolainen Nurmi meni poliisikouluun vuonna 2007 ja aloitti työt Tammisaaressa jo vuonna 2008.

– Siellä menikin sitten kahdeksan vuotta. Mutta oli kiva palata tälle seudulle. Nyt jää paremmin aikaa harrastuksillekin, hän sanoo viitaten amerikkalaiseen jalkapalloon, jota hän pelaa sekä Trojansseissa että maajoukkueessa.

Moninaisuus parasta

Nurmi ei ole haaveillut poliisin urasta lapsesta saakka, ja oikeastaan pelissä oli paljon sattumaa, kun hänen urapolkunsa löytyi. Hänelle oli armeijan jälkeen paikka pedattuna puolustusvoimille, mutta sitten hän kuitenkin ajatteli, että voisi olla kiva käydä jossain pääsykokeissa. Hän valitsi poliisikoulun kokeet ja pääsi sisään ensimmäisellä yrittämällä.

– Parasta tässä on se, että työ on moninaista. Lisäksi tässä saa ja pitää itsekin vaikuttaa työhönsä, hän pohtii.

Toisaalta poliisit joutuvat työssään kohtaamaan rankkojakin asioita.

– Itsellänikin on poliisin urasta jäänyt päällimmäiseksi mieleen muutama vakava henkirikos Tammisaaren ajoilta, hän kertoo.

Varissuolla hän on viihtynyt ensimmäisen kuukauden todella hyvin. Hänen paikkaansa haki moni poliisi, joten hän on syystäkin iloinen uudesta pestistään.

– Kuulumme kenttävalvontaryhmään, jossa teemme hälytystehtävien lisäksi muun muassa huumausainevalvontaa ja käymme puhumassa erilaisissa tilaisuuksissa. Olen ollut aina kiinnostunut ulkomaalaisasioista, jengiasioista ja huumausaineasioista. Täällä saan keskittyä niihin kaikkiin, hän kommentoi.

Jengiytyminen ei ole Nurmen mukaan pelkästään Varissuon ongelma.

– Sitä on koko Turussa ja oikeastaan koko Suomessa. Päästäkseen siihen sisälle täytyy tuntea paljon ihmisiä. Omaa työtäni on auttanut se, että tunnen paljon ulkomaalaisia, hän kertoo.

Varissuo on melko rauhallista seutua

Nurmi ja Jauhiainen yrittävät olla Varissuon alueella mahdollisimman paljon.

– Olemme työajasta ehkä neljänneksen täällä. Se on hyvä, sillä meidän näkyvyytemme rauhoittaa. Kesän tullen joudumme kuitenkin enemmän hoitamaan keikkoja, ja ne ovat lähinnä keskustassa, hän sanoo.

Kokonaisuudessaan Varissuo on hänen mielestään nykyisin melko rauhallista seutua.

– Ajatukset Varissuon pahamaineisuudesta liittyvät paljon 90-lukuun. Vielä silloin kun asuin täällä, Varissuolla oli rauhattomuutta enemmän. Nykyään esimerkiksi viikonloppuiltoina Varissuo autioituu. Paikallisiin kuppiloihin jää jonkun verran ihmisiä, mutta muuten kaikki suuntaavat keskustaan, hän kertoo.

Kokonaisuudessaan Varissuo eroaa Nurmen silmissä paljonkin muista kaupunginosista.

– Rikosmäärissä tämä ei nouse mitenkään erityisesti esiin. Eli rikoksien määrä suhteutettuna asukaslukuun ei ole erityisen korkea. Korkein se on kauppatorin ympäristössä. Se, mikä tekee tästä erilaisen, on suuri maahanmuuttajien määrä ja kulttuurien väliset erot. Se ei kuitenkaan tee tästä muita huonompaa paikkaa, Nurmi sanoo.

Suhtautuminen huumeisiin on muuttunut

Huumausaineiden tilanne on Nurmen mukaan muuttunut huonompaan suuntaan.

– Esimerkiksi silloin kun olin itse nuori, huumeiden saanti oli paljon vaikeampaa. Nykyään jokaisella 15–20-vuotiaalla on puhelimessa jonkun sellaisen puhelinnumero, joka tietää, mistä huumausaineita saa. Myös suhtautuminen ja asenteet ovat muuttuneet. Moni nuori ajatellee, että kaikki tekee tätä ja tämä on siistiä. Sekakäyttökin on lisääntynyt. 10 vuoden aikana menty paljonkin huonompaan suuntaan, Nurmi harmittelee.

– Lisäksi rajojen ulkopuolelta tulee yhä enemmän rikollisliigoja, jotka tekevät täällä johonkin muualle tilatun ryöstökeikan. Sen voi näyttää ihan tilastoistakin, hän jatkaa.

Yleinen turvallisuus taas on vaikeampi kysymys.

– Se riippuu todella paljon asuinpaikasta ja henkilön omista ajatuksista. Ihmiset kokevat turvallisuuden niin henkilökohtaisesti, hän pohtii.

Antakaa vapuksi kotiintuloaika!

Nurmi on ollut aika monta vappua töissä. Tänäkin vuonna hänellä on vappuaattona 18–06-vuoro.

– Se on juuri vilkkain aika vapun vietossa. Kun alaikäiset lähtevät ulos, vanhempien kannattaisi antaa vähintään joku kotiintuloaika. Eihän kukaan pysty loputtomiin vahtimaan, saako nuori jostain alkoholia, mutta kotiintuloajan voi asettaa. Ja nuorille vinkiksi, että jos sitä peikkojuomaa on pakko ottaa, niin ottakaa kohtuudella, hän pyytää.

Janica Vilen