Uusi hittituote Ruskolta: Siivoussooda!

Nordblastin Miikka Läntinen (vas.) ja Tommi Toponen ovat kiertäneet messuilla ja kaupoissa esittelemässä siivoussoodaa. Monet vanhemmat ihmiset ovat kertoneet käyttäneensä soodaa aina. Monet nuoret perheet taas ovat yllättyneet soodan eduista ja ihastuneet tuotteeseen. Miesten takana näkyy yrityksen valmistamia soodapuhalluslaitteita.

Toimituksen valitsema siivousvinkkien TOP 5

1. Mikroaaltouunin puhdistat nopeasti keittämällä mikroaaltouunissa avoimessa astiassa vesi-soodajauhe-seosta (2 tl soodajauhetta, 2 dl vettä). Pyyhi seinämiin muodostunut soodahöyry lopuksi pois liinalla tai sienellä.

2. Jääkaapista hajut saa kätevästi poistettua pitämällä avointa soodapakkausta jääkaapin takaosassa. Kaada 1 dl kuivaa soodajauhetta purkkiin ja sekoita kevyesti silloin tällöin.

3. Laita tiskialtaan pohjalle alumiinifolio, jonka päälle asettelet puhdistettavat hopeaesineet. Ripottele tämän jälkeen esineiden päälle 2 dl soodajauhetta ja 1 l lämmintä vettä, kunnes esineet peittyvät kokonaan. Tarkista tulos noin viiden minuutin välein, kunnes hopeat ovat mielestäsi riittävän kirkkaat. Huuhtele astiat välittömästi ja kiillota pehmeällä kankaalla.

4. Soodajauheen avulla saat epämiellyttävät hajut poistettua myös kissanhiekkalaatikosta: peität vain kissanhiekkalaatikon pohjan soodajauheella ja lisäät päälle kissanhiekan. Näin hiekkalaatikko on helpompi puhdistaa ja hajukin vähenee huomattavasti.

5. Ripottele pihakivetyksen sammaleiseen kohtaan soodajauhetta. Sammaleen kuivuttua sooda on helppo harjata pois.

YRITYSUUTISET. Ruskolainen soodapuhalluslaitteita valmistava Nordblast Oy on alkanut myydä siivoussoodaa puolen kilon pakkauksissa kotitalouksien käyttöön tammikuussa. Tuote osoittautui sellaiseksi hitiksi, että paketteja on nyt jo myyty tuhansia kappaleita. Menestys ei varsinaisesti yllättänyt yrittäjiä, sillä idea uudesta tuotteesta lähti nimenomaan asiakkaiden toiveesta.

Olimme neljä vuotta sitten Okramessuilla markkinoimassa soodapuhaltimia ja meillä oli myynnissä myös niissä käytettävää soodaa. Ihmettelimme, kun naiset kävivät ostamssa meiltä 25-kiloisia soodasäkkejä niin paljon, että jouduimme hakemaan niitä kesken messujen lisää. Kun kysyimme, mihin he soodaa käyttävät, he vastasivat, että siivoamiseen, muistelee raisiolainen Tommi Toponen Nordblastista.

Suuren kysynnän vuoksi Nordblastin yrittäjät päättivät alkaa pakata siivoussoodaa kuluttajaystävällisemmin puolen kilon paketteihin. Koska he haluavat edelleen keskittyä Ruskon toimitiloissaan puhalluslaitteiden valmistamiseen ja myyntiin, he toimittivat kotitalouksille suunnatut siivoussoodat kauppojen hyllyille. Tällä hetkellä niitä voi ostaa muutamasta alueemme K-kaupasta, esimerkiksi Ruskolta ja Kuninkojalta sekä Motonetistä, IKH:sta sekä Puuilosta.

Soodalla on siivottu jo vuosikymmeniä

Keittiön kaapista tuttu sooda (natriumbikarbonaatti, NaHCO3) on tunnettu siivousaine jo monelle sukupolvelle. Sitä on käytetty vuosikymmenten ajan hopean puhdistukseen, viemäreiden avaamiseen, kahvinkeitinten ja pyykinpesukoneiden puhdistamiseen ja jokapäiväiseen siivoukseen yksinään tai yhdessä etikan ja sitruunan kanssa. Myrkyttömänä vaihtoehtona se sopii erinomaisesti myös lapsiperheiden käyttöön.

Siivoussooda on tavallista ruokasoodaa karkeampaa ja siksi vieläkin tehokkaampaa siivouksessa. Vaikka sillä on hiova vaikutus, se ei naarmuta.

Karkeammankin soodan rakeet ovat niin pehmeitä, etteivät ne vahingoita pintoja, joten soodaa voi käyttää turvallisesti oikestaan mihin tahansa siivoamiseen, kunhan muistaa huuhdella sen pois. Esimerkiksi tummille kaakeleille jää valkoisia jälkiä soodan kuivuttua, jos sitä ei huuhtele kunnolla, muistuttaa Toponen.

Erityisen hyvää sooda on esimerkiksi kylpyhuoneen siivoukseen. Sillä saa pinttyneetkin liat irti kaakeleista ja saumoista. Helpoiten soodaa pystyy käyttämään kaatamalla sitä siivousliinalle ja lisäämällä lämmintä vettä päälle. Sooda muuttuu tahnaksi, joka toimii puhdistusaineena. Lisäksi sillä voi kylpyhuoneessa avata viemäritukokset. Kun kaataa ensin desin verran soodaa viemäriin ja perään desin etikkaa, seos alkaa kuplia. Kun kupliminen lakkaa, viemäriin kaadetaan kuumaa vettä. Lisäksi soodaa voi käyttää esimerkiksi pyykinpesussa pesuaineen tilalla. Sillä on valkaiseva vaikutus ja siksi se on suosittu aine esimerkiksi kestovaippojen pesussa vauvaperheissä.

Siivoussooda on todella näppärä myös esimerkiksi vauvan kylpyammeen puhdistamisessa. Kylpyöljy lähtee hyvin siivoussoodalla. Samoin kaikki muukin rasvainen lika, esimerkiksi keittiöstä. Siksi ravintola-alan ihmiset ovatkin olleet erityisen tyytyväisiä siivoussoodaan, Toponen kertoo.

Osa Nordblastin soodatuotteista pakataan yrityksen omissa tiloissa Ruskolla.
Osa Nordblastin soodatuotteista pakataan yrityksen omissa tiloissa Ruskolla.

Siivouskärpänen on purrut miehiä!

Miesasiakkaat ovat yrittäjien mukaan tarttuneet siivoussoodaan, kun heille on selvinnyt, miten näppärästi sillä voi puhdistaa uunit, grillit, saunan lauteet, veneet ja autot.

Veneessä soodaa voi käyttää myös hajun poistoon ja sisäilman kuivattamiseen. Kun jättää veneeseen avonaisen soodapurkin, se imee itseensä ylimääräisen kosteuden sisäilmasta ja estää siten esimerkiksi homeen muodostumista. Kosteutta imenyt sooda kovettuu, mutta sitä voi silti käyttää hyvin vielä siivoamisessa. Se liukenee lämpimään veteen kovetuttuaankin, yrittäjät vinkkaavat.

Itsekään en siivonnut ennen juuri koskaan, mutta nyt olen innostunut kokeilemaan, mihin kaikkeen soodaa voi käyttää. Se poistaa jopa bensan hajun, innostuu Nordblastin lietolainen toimitusjohtaja Miikka Läntinen.

Myrkytön vaihtoehto houkuttelee

Koska suurin osa siivoussoodan käyttäjistä haluaa panostaa myrkyttömyyteen ja ympäristöystävällisyyteen, myös soodan pakkausmateriaaliksi on valittu ympäristöystävällinen biohajoava kartonki. Osa tuotteista pakataan Ruskolla, osa taas Euroopassa, josta soodaa tilataan.

Soodaa saadaan kaivosten sivutuotteena esimerkiksi Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Sitä käytetään muun muassa saippuan valmistukseen ja päästöjen vähentämiseen tehtaissa. Suomessa sitä ei saa mistään, joten se tuodaan ulkomailta tai tuotetaan kemiallisesti. Nordblastin siivoussooda tehdään kemiallisesti Euroopassa.

Nordblastin myymä puolen kilon siivoussoodapakkaus maksaa muutaman euron. Kilohinnaltaan se asettuu ruokasoodan pikkupurkin ja ison purkin välimaastoon.

Janica Vilen