Raision keskusta koetaan turvattomaksi – suurimmaksi osaksi syyttä

Raision keskustaa valvotaan noin sadalla HD-kameralla. Tasalan Huollon hallituksen puheenjohtaja Kari Haakan kameroiden juurella.

Seutusanomilta toivottiin juttua Raision keskustan turvallisuudesta, sillä osa ihmisistä kokee keskustan turvattomaksi. Haastattelemiemme tahojen mukaan keskustassa on kyllä epämiellyttäviä lieveilmiöitä, kuten julkijuopottelua ja yömyöhään jatkuvaa älämölöä puistoissa, mikä kuuluu keskustan taloihin sisälle, mutta varsinaista uhkaa turvallisuudelle ei juurikaan ole.

RAISIO. Kevään myötä Raision keskusta on taas vilkastunut. Aurinkoiset päivät ovat tuoneet mukanaan kaikenlaisia kulkijoita. Joissain asukkaissa pussikaljoittelijat ja suurilla joukoilla liikekiinteistöihin kokoontuvat nuoret ovat herättäneet pelkoa. Torilla on nähty myös agressiivisesti käyttäytyviä ruusukauppiaita. Suurimmaksi osaksi pelon tunne ei kuitenkaan korreloi todellisen uhan kanssa.

– Ilkivaltaa tai häirintää on todella vähän. Joitain näpistyksiä sattuu, mutta suurimmaksi osaksi keskustassa on turvallista ja rauhallista. Ymmärrän kuitenkin hyvin, että liikekiinteistöjen auloissa kokoontuvan porukan läpi on joskus kurja kulkea. Toivoisimme myös, että ikäihmisten olisi mahdollista levähtää keskustassa oleville penkeille. Varsinkin ilta-aikaan penkit ovat usein nuorten aikuisten käytössä, kommentoi Kari Haakana Tasalan Huollosta.

Keskustan turvallisuuden parantamiseksi on tehty viime aikoina paljon töitä. Valaistusta on lisätty, poliisit käyvät paikalla satunnaisesti, mutta entistä enemmän ja keskustaa valvotaan myös noin sadalla HD-valvontakameralla.

Timo Vastamäki keskustan kiinteistöjä omistavasta Kiinteistövarainhoito KVH Oy:stä pitää saatuja tuloksia hyvinä.

– Olemme keskustassa läsnä ja puutumme aktiivisesti häiriökäyttäytymiseen. Vartiointiliike kiertää alueella seitsemänä päivänä viikossa. Puutumme itsekin muun muassa ylimääräiseen roskaamiseen, väärillä paikoilla tupakointiin ja pyörien säilytykseen sekä hätistelemme päihtyneitä niillä valtuuksilla, jotka meillä on. Käytännössä voimme mennä keskustelemaan ja ystävällisesti pyytää korjaamaan käytöstä. Mielestäni olemme saaneet hyviä tuloksia, hän summaa.

Myös Vastamäen kokemuksen ja hänen kiinteistöissään vuokralla olevilta yrittäjiltä saamansa palautteen perusteella vakavia tilanteita Raision keskustassa ei ole ollut.

S-marketin myymäläpäällikkö Hanna Tuominen pitää Raision keskustaa turvallisena satunnaisista häiriötekijöitä ja näpistelystä huolimatta.

– Näpistelyä on jonkun verran joka kaupassa ja joka kaupungissa on omat ongelmansa, mutta ei täällä turvatonta kyllä ole missään tapauksessa, hän kommentoi.

K-market Tasalan kauppias Markku Patanen jatkaa samoilla linjoilla:

– Voihan se olla pelottavaa kulkea ison nuorisojoukon läpi, mutta he ovat kyllä kivoja nuoria, joita ei tarvitse pelätä, kertoo Patanen jututettuaan nuoria työnsä lomassa useita kertoja.

K-marketissa ei ole koskaan tarvinnut pelätä mitään. Ilkivaltaa tai väkivaltatilanteita ei ole ollut, mutta näpistelyä sitäkin enemmän.

– Näpistelyt työllistää meitä paljon. Meillä oli juuri tehoviikot, joiden aikana otettiin pari näpistelijää kiinni joka päivä. Siinä puhutaan jo isoista summista. Tässäkin asiassa nuoria haukutaan turhaan. Kiinni jääneet näpistelijät olivat kaikenikäisiä, Patanen kertoo.

Janica Vilen