Tulevat asukkaat tutustuivat Naantalin asumispalveluyksikköön

Eräs tulevista Naantalin Suovuoren asumispalveluyksikön asukkaista on Anna Loiske (edessä). Kuvassa myös Annan äiti Jennifer Loiske (vas.), urakoitsijana toimivan Jatke Oy:n vastaava työnjohtaja Juuso Varjonen, KVPS Tukena Oy:n tj Päivi Kari ja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön tj Markku Virkamäki. Kuva: Ragip Önsoy.

ASUMINEN. Naantalin kaupunki vietti palveluntuottaja KVPS Tukena Oy:n, rakennuttaja Kehitysvammaisten Palvelusäätiön ja urakoitsija Jatke Oy:n kanssa uuden Suovuoren asumispalveluyksikön harjannostajaisia 25. huhtikuuta.

Asumispalveluyksikössä tuotetaan ympärivuorokautista asumispalvelua.  Palvelutoiminta luo Varsinais-Suomen alueelle 11 uutta työpaikkaa sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille.

Asumispalveluyksiköstä tulee koti 14 kehitysvammaiselle tai erityistä tukea tarvitsevalle muuttajalle. Rakennus koostuu kolmesta kotiryhmästä, joissa kullakin asukkaalla on oma asunto sekä yhteinen olohuone yhdessäoloa varten.

– Rakennustyöt alkoivat syyskuussa ja koti valmistuu 31.8.2016. Työt ovat sujuneet aikataulussa, ja muuttamaan asukkaat pääsevät syys–lokakuussa, Kehitysvammaisten Palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki kertoo.
– Pitkäaikaisasuntojen lisäksi perheiden jaksamisesta huolehditaan yhdellä lyhytaikaisasumiseen tarkoitetulla asunnolla, KVPS Tukena Oy:n toimitusjohtaja Päivi Kari toteaa.

Naantalin kaupunki on tehnyt alustavia asukasvalintoja, joista suurin osa on lapsuudenkodistaan muuttavia nuoria. Tulevan kodin asukkailla ja heidän läheisillään on ollut mahdollisuus osallistua vuoden alussa alkaneeseen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön järjestämään muuttovalmennukseen.

Asukaspaikat ovat elinikäisiä

Eräs tulevista asukkaista on naantalilainen Anna Loiske, joka tuli äitinsä Jennifer Loiskeen kanssa tutustumaan asumispalveluyksikköön.

– Muutan vanhempieni luota tänne. Tämä vaikuttaa mukavalta ensimmäiseltä omalta kodilta. Se on myös hienoa, että täällä saa asua paikan saatuaan niin kauan kuin haluaa, Anna Loiske kommentoi.
– Muuttovalmennusta lukuun ottamatta Anna ei ole ollut pitkiä aikoja pois lapsuudenkodistaan. Olemme luottavaisin mielin, että kaikki menee hyvin, Jennifer Loiske sanoo

Laitoksista monipuolisiin asumispalveluihin

Harjannostajaisten juhlapuhuja, tuleva perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko toteaa, että asumispalveluiden kehityssuunta on oikea.

– Tavoitteena on ollut, ettei vuoden 2020 jälkeen kukaan asuisi laitoksessa. Laitoshoitoa onkin lähdetty viime vuosina purkamaan ja olemme hyvässä vauhdissa matkalla kohti asumisen yksilöllisiä ratkaisuja. Tuettuna omillaan, kimppakämpässä tarvittujen palveluiden kera tai asuntoryhmissä asuu nyt yhä useampi ja perinteinen laitos asumismuotona on saanut väistyä, Saarikko jatkaa.

Toivolan musikantit Turusta viihdyttivät asumispalveluyksikön harjannostajaisten juhlaväkeä. Kuva: Ragip Önsoy.
Toivolan musikantit Turusta viihdyttivät asumispalveluyksikön harjannostajaisten juhlaväkeä. Kuva: Ragip Önsoy.

Omaisjärjestötaustainen Kehitysvammaisten Palvelusäätiö rakennuttaa asumispalveluyksiköitä sekä ostaa ja vuokraa asuntoja kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille. Palvelusäätiö on rakennuttanut 27 palvelukotia tai asumisyksikköä eri puolille Suomea. KVPS Tukena Oy on Kehitysvammaisten Palvelusäätiön omistama valtakunnallinen palveluiden tuottaja ja kehittäjä, jolla on pitkäaikainen kokemus asumispalveluista.

Katariina Mäkinen-Önsoy