Tällä viikolla juhlitaan vanhemmuutta ja arkea

Nuorisotyöntekijät Minttu Aaltonen (vas.) ja Sanna Pakarinen vastaavat Vanhemmuuden viikon tapahtumien järjestämisestä Raisiossa.

TAPAHTUMAT. Tällä viikolla Turun seutukunnissa vietetään Vanhemmuuden viikkoa teemalla Arvokas arki – joka päivä. Viikon starttasi lauantaina 23.4. Sauvosta, jossa järjestettiin koko perheen tapahtuma ja Mynämäeltä, jossa perheet kävivät patikkaretkellä. Illalla pidettiin Vertti-konsertti Ruskolla.

Liedossa kuullaan tänään luento traumatisoitumisen tunnistamisesta lapsissa ja nuorissa. Keskiviikkona Liedossa taas vietetään liikuntapäivää Ilmarisissa. Nousiaisissa järjestetään tänään Perheen tarina -työpaja kirjastossa klo 17.30–19.30. Perhe pääsee tekemään yhdessä yhteisen toiminnallisen lautapelin.

Torstaina Maskun kirjastossa on luvassa äitienpäivän yllätysvalmistelua lapsille, isille ja isoisille. Nousiaisissa on ohjattua perhefrisbeegolfia. Paimiossa taas kuullaan luento lasten ja nuorten yksinäisyydestä.

Viikon päätapahtuma järjestetään perjantaina Raisiossa Vaisaaren koululla klo 17–21. Luvassa on nukketeatteria, tankofutista, eläimiä, kasvien istutusta, linnunpönttöjen rakentamista, pöytäjääkiekkoa, perheimproa, vaahtokarkkien paistoa, jousiammuntaa ja vaikka mitä. Ohjelmaa on tehty niin pikkulapsille kuin teini-ikäisillekin.

– Tänä vuonna mukana on erityisen paljon raisiolaisia järjestöjä, kertovat tapahtumaa koordinoivat Raision nuorisotyöntekijät Sanna Pakarinen ja Minttu Aaltonen.

Säähänkin on varauduttu, sillä lähes kaikki ohjelma pystytään sateen sattuessa järjestämään sisätiloissa.

Vanhemmuuden viikon virallisen ohjelman lisäksi myös päiväkodit ja yhdistykset ovat järjestäneet omaa ohjelmaansa. Lapsille ohjelmaa järjestävät tahot on haastettu kutsumaan vanhemmat mukaan päiväkotien leikkihetkiin, urheiluharjoituksiin tai lasten kerhoihin.

– Esimerkiksi viime vuonna vanhemmat kutsuttiin Raisiossa mukaan lasten sählykerhoon. Kaikki olivat innoissaan ja saimme hyvän pelin aikaiseksi, kertoo Pakarinen.

Perjantaina Raisiossa pääsee testaamaan tankofutista.
Perjantaina Raisiossa pääsee testaamaan tankofutista.

Perhekätköjä 11 kunnan alueella

Viikon aikana on etsitty myös perhekätköjä, jotka ovat löydettävissä vielä 1.5. asti. Perhekätköt ovat geokätköjen tapaisia piiloja, joita etsimällä ja löytämällä voi osallistua kilpailuihin. Kätköjä löytyy kaikista Vanhemmuuden viikossa mukana olevista kunnista: Kaarinasta, Paimiosta, Naantalista, Maskusta, Sauvosta, Turusta, Liedosta, Ruskolta, Mynämäeltä, Raisiosta ja Nousiaisista. Kätköjen koordinaatit ja kilpailuohjeet löytyvät Vanhemmuuden viikon nettisivuilta.

– Raisiolla on neljä kätköä, joskin yksi niistä sijoittuu Naantalin puolelle leirikeskuksemme alueelle. Kätköstä löytää yleensä jonkun haastetehtävän. Kätköt on pyritty tekemään niin, että paikanninlaitetta ei välttämättä tarvita. Kätköt on sijoitettu niin, että lapset voivat ne löytää ja saada käsiinsä. Ei siis tarvitse esimerkiksi kiivetä puuhun, selittää Aaltonen.

Arjesta arvokasta?

Vanhemmuuden viikkoja on järjestetty vuodesta 2012 asti eri teemoilla. Tänä vuonna teemana on Arjesta arvokasta – joka päivä. Miten arjesta sitten saa arvokasta?

– Esimerkiksi sillä, että otetaan enemmän yhteistä aikaa. Se voi olla lautapelin pelaamista tai sadun lukemista. Kaiken yhteisen tekemisen ei tarvitse olla mitään erityistä tai kallista, vaan huomion voi kiinnittää arjen pieniin yhteisiin hetkiin, sillä arki on monissa perheissä kiireistä, Pakarinen ehdottaa.

Pakarinen tekee pääasiassa töitä yläkouluikäisten kanssa.

– Nuorten tarpeet vaihtelevat paljon, mutta ihan jokainen nuori kaipaa vanhemmiltaan huomiota, läsnäoloa, kuuntelua ja rajoja, sillä rajattomuus on samalla turvattomuutta, hän tiivistää.

Raisio on nuorisotyöntekijöiden mukaan hyvä paikka kasvaa.

– Täällä on hyvät palvelut sekä ulkoilu- ja harrastusmahdollisuudet. Jos tarvitsee apua, niin perhe ei joudu jonottamaan pitkään. Meillä on aivan loistava perhepalvelupuoli, jolla on Paina apua -nappi netissä. Sitä kun painaa, saa yhteydenoton muutaman arkipäivän sisällä, nuorisotyöntekijät kertovat.

Janica Vilen