Sellotaiteilija Markku Luolajan-Mikkolan “pyhiinvaellus”-konserttikiertue tulee Nousiaisiin

SEURAKUNTA. Sellotaiteilija Markku Luolajan-Mikkola konsertoi Nousiaisten Pyhän Henrikin kirkossa sunnuntaina 10.4. Luolajan-Mikkola toteuttaa 2015–2017 “Peregrinatio” -konserttikiertueen kaikissa Suomen keskiaikaisissa kirkoissa.

Muusikko sai innoituksen konserttisarjaansa vuonna 2011 esiinnyttyään Hattulan Pyhän Ristin kirkossa sekä Vantaan Pyhän Laurin kirkossa. Kummankin konsertin jälkeen tuli yksi kuulijoista kertomaan hänelle näyistään, joita he olivat kokeneet hänen soittonsa aikana. Luolajan-Mikkolalle tuli tarve tehdä pyhiinvaelluskonserttikiertue, joka ulottuu kaikkiin Suomen säilyneeseen 72:een keskiaikaiseen kirkkoon, ei tosin jalan vaan Johann Sebastian Bachin musiikin parissa.

Hän soittaa barokkisellolla Johann Sebastian Bachin soolosello- ja sooloviuluteokset kaikkiaan kuudessa eri ohjelmassa ja yli 80:ssä konsertissa. Tämän ohella hän esittää viola da gamballa yhdessä cembalisti Ilpo Laspaksen kanssa viisi erilaista ohjelmaa Marin Maraisin ja Antoine Forquerayn musiikkia mm. Helsingin konserteissa. Phantasm gambayhtye esiintyy säännöllisesti mm. Lontoossa Wigmore Hallissa, missä yhtyeellä on residenssi vuoteen 2018.

Markku Luolajan-Mikkola opiskeli sellonsoittoa Sibelius-Akatemiassa. Mielenkiinto barokkimusiikkia kohtaan vei hänet Hollantiin, missä hän opiskeli viola da gamban soittoa Wieland Kuijkenin johdolla, ja hän perehtyi myös barokkisellonsoittoon.

Markku Luolajan-Mikkola on esiintynyt sekä kamarimuusikkona että omin resitaalein lähes tuhannessa konsertissa eri puolilla maailmaa.

Konserttiin on vapaa pääsy. Ohjelma 10 euroa.

Jari Jakoleff