Piikkiössä ei lämmetty seurakuntien yhdistämiselle

Kirkkoherra Merja Hermosen mukaan Piikkiön seurakunta on tällä hetkellä optimaalisen kokoinen. Suuremmat yksiköt vaativat kalliin väliesimiesjärjestelmän.

Turun ja Kaarinan alueen seurakuntia on suunniteltu yhdistettäviksi niin, että seurakuntien yhteismäärä karsittaisiin noin puoleen säästöjen saamiseksi. Yhteisen kirkkoneuvoston linjauksen mukaan Turkuun ja Kaarinaan muodostettaisiin viisi suomenkielistä seurakuntaa ruotsinkielisen seurakunnan lisäksi. Kaarinan seurakunta on esittänyt liitosta Piikkiön seurakunnan kanssa.

Piikkiön seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Harri Lukanderin mukaan seurakuntaliitos tulisi ainakin aluksi kalliimmaksi kuin vapaaehtoinen yhteistyö Kaarinan seurakunnan kanssa.
Piikkiön seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Harri Lukanderin mukaan seurakuntaliitos tulisi ainakin aluksi kalliimmaksi kuin vapaaehtoinen yhteistyö Kaarinan seurakunnan kanssa.

PIIKKIÖ. Oman seurakunnan itsenäisyyttä on lähdetty Piikkiössä puolustamaan näyttävästi. Seurakuntaneuvosto naulasi teesin kirkon oveen, ja itsenäisyyttä puolustavaan adressiin kerätään nimiä niin netissä kuin vapaaehtoisvoimin kentällä. Ennakoivat toimet aloitettiin jo ennen kuin Kaarinan seurakunnan seurakuntaneuvosto ilmoitti virallisesti keskiviikkona 20.4. olevansa valmis liitokseen Piikkiön seurakunnan kanssa.

Tiistaina 19.4. Piikkiön seurakuntatalolla pidettyyn yleisötilaisuuteen osallistui reilut 30 henkeä.

Uskomme, että meillä on mahdollisuudet jatkaa ilman seurakuntaliitosta. Olemme aktiivinen ja toimiva seurakunta, totesi seurakuntaneuvoston puheenjohtaja Harri Lukander.

Keskikokoinen seurakunta toimii paremmin kuin suuri

Yhdistymisessä piikkiöläisiä huoletti se, että samalla menetettäisiin oikeus valita itse seurakuntaneuvoston ihmiset. Toinen huoli on se, että paikallisuuden vähetessä ihmisten kiinnostus seurakuntaan vähenee entisestään, mikä vain kasvattaisi kirkosta eroamista.

Piikkiössä on alueen toiseksi korkein kirkkoon kuulumisprosentti. Helsingissä kirkkoon kuuluu vain noin puolet asukkaista. Nyt ollaan tekemässä liian suuria seurakuntia, joissa väestöpohja on 30 000 – 40 000. Meillä on täällä pieni ja toimiva, toisensa tunteva yhteisö. Nyt pitää kerätä nimiä adressiin ja viedä viestiä eteenpäin, sanoi kirkkovaltuuston jäsen Janne Aso.

Kirkkoherra Merja Hermonen toivoi, että asiasta päätettäessä seurakunnan talousselvitys tulisi päättäjien nähtäville.

Meidän kohdalla tässä ei ole rahasta kysymys, edellytykset toiminnan jatkamiseen itsenäisesti on olemassa. Vaikka tämä on uhkaprosessi, olen iloinen siitä, että nyt on tilaisuus nähdä, mitä seurakunta merkitsee meille itse kullekin. Ehkä prosessin myötä syntyy uusia yhteistyöideoita.

Hermosen mukaan Piikkiön seurakunta on kooltaan optimaalinen.

Seurakunnassa on viisi toiminnallista työntekijää, eli seurakuntalaisten vapaaehtoistyöllä on suuri merkitys. Oman kokemukseni mukaan seurakunta, jossa on 3–6 pappia, on hyvän kokoinen, silloin ei tarvita väliesimiesjärjestelmää. Tämä jouduttaisiin ottamaan käyttöön Kaarinaan liitettäessä. Sama olisi edessä muilla yhdistyvillä seurakunnilla, paitsi ruotsalaisella, joka säilyisi itsenäisenä. Jos ruotsalainen seurakunta voi säilyttää itsenäisyytensä, niin miksemme mekin? Meillä on hyvä toimintaympäristö. Ihmiset ovat monessa mukana ja tuntevat toisensa. Täällä kannetaan toisista huolta, mikä on korvaamatonta, päätti Hermonen.

Yhteistyö mahdollista

Yhteistyötä Kaarinan seurakunnan kanssa ei kuitenkaan suljettu pois.

Keskustelu vapaaehtoisesta yhteistyöstä seurakuntien välillä kiinnostaa meitä kyllä. Laskelmien mukaan seurakuntaliitos olisi ainakin aluksi kalliimpi vaihtoehto, kuin vapaaehtoinen resurssien jakaminen seurakuntien välillä, esitti Harri Lukander.

Piikkiön seurakunnan säilymistä puoltavasta nettiadressissa on tällä hetkellä reilu 300 nimeä.


Kai Saarto