Silja Linen Greasessa tanssija saa laulajan Gary Lloydin ohjaamana

Danny (Timothy Quinn) ja Sandy (Nadia Eide).

Silja Line: Grease

Alkuperäisteos: Jim Jacobs ja Warren Casey

Ohjaus ja koreografia: Gary Lloyd

Bändi: Fair Play

TEATTERIARVIO. Silja Symphonylla pyörii 31.5. asti suosikkimusikaali Grease. Sandyn (Nadia Eide), Dannyn (Timothy Quinn) ja heidän ystäviensä tarinan risteilyväelle tarjoilee brittiläinen palkittu Belinda King Creative Productions -tuotantoyhtiö, jolla on huikea kokemus juuri laivoille tuotetuista show-esityksistä. Musikaalin ohjaajana ja koreografina toimii maailman tähtien kanssa työskennellyt brittiläinen taiteen ja viihteen sekatyöläinen Gary Lloyd, joka tunnetaan muun muassa Michael Jackson -musikaalista Thriller sekä Famen, Hairin, Jesus Christ Superstarin, My Fair Ladyn ja monen muun hittimusikaalin versioinneista.

Risteilymatkustajat pääsevät näkemään ja kuulemaan parituntisen hittikimaran maailmanluokan meiningillä. Toinen toistaan paremmat kappaleet on mahdutettu kaikki mukaan 90 minuutin mittaiseen esitykseen. Sen sijaan säveltämättömistä vuorosanoista ollaan leikattu reilulla kädellä, mikä toimii yllättävän hyvin, sillä juuri biisit kuljettavat tarinaa eteenpäin.

Greasessa eletään 50-lukua, mikä näkyy ihanasti tähtikaartin puvustuksessa. Chicagolaisessa Rydellin lukiossa koulun cooleimmat kundit (T-birds) ja koulun kuumimmat mimmit (The Pink Ladies) kohtaavat estradilla ensin toinen tosiaan nokitellen ja lopulta yhteisen onnen löytäen, kuten nuorisomusikaaleissa yleensä.

Lavalle on valikoitunut selvästi niin laulajia kuin tanssijoitakin, jotka yltävät omalla maallaan ilmiömäisiin suorituksiin, mutta kokonaisuudessa kaikki pärjäävät niin hyvin, ettei musikaalin edetessä tule enää lopulta kiinnittäneeksi huomiota siihen, minkä lahjan vuoksi kukin on castingiin päässyt. Lopussa kun musikaalin tunnetuin You’re The One That I Want pärähtää soimaan, pääsevät loistamaan niin tanssijat kuin laulajatkin, joista kultakurkkuinen Sandy ja latinolanteinen Danny tukevat toinen toisiaan muiden peesatessa upealla yhteishengellä, taidolla, karismalla ja varmuudella.

Laulutaidoillaan vakuuttavat Sandya esittävän Nadia Eiden lisäksi muun muassa Rizzoa näyttelevä Rachel Rawlinson ja Rogerin roolin näyttelevä Gareth Evans. Tanssitaidoillaan loistaa odotetusti muun muassa Cha Chan näyttelijä Farrah Hussain – ja tietysti Danny vartaloa nuolevissa silkkipaidoissaan! Kenickien roolin näyttelevällä James McHughilla taas on sellainen lavakarisma, että näyttelijäkaartin tanssiessa lavalle ensi kertaa, luulin hänen olevan Danny.

Musiikista vastaa Fair Play -bändi, joka ansaitsee erityiskiitoksen. Musiikki muutenkin jäi esityksestä päälimmäiseksi mieleen. Erityisen mielekästä oli nähdä Grease pitkästä aikaa livenä englanniksi, sillä kappaleet ovat parhaimmillaan alkuperäiskielellään. Englannin kielen taidon ei kuitenkaan tarvitse olla kovinkaan kummoinen, jotta esityksestä voi nauttia, sillä laulu ja tanssi ovat pääosassa ja juonesta voi lukea tiivistelmän käsiohjelmasta suomeksi ja ruotsiksi.

Sama esitys pyörii Serenadella, tosin eri castingillä ja bändillä. Esitys sisältyy matkan hintaan, mutta vaatii etukäteen tehdyn paikkavarauksen. Ikäraja musikaaliin on 12 vuotta.

Grease ei ole Siljan ensimmäinen musikaali. Vuosi sitten keväällä toteutetut Fame ja Saturday Night Fever keräsivät yhteensä yli 40 000 katsojaa kahden kuukauden aikana. Musikaalit olivat Siljan teettämän tutkimuksen mukaan yksi TOP 10 syistä lähteä risteilylle. Yhdyn mielipiteessä Siljan muihin matkustajiin. Laivamusikaali on erinomainen syy lähteä päiväksi Tukholmaan, jossa muuten oli kevät jo pitkällä kirsikan kukkineen.

Janica Vilen