Parainen panostaa keskustakehittämiseen vuosina 2016–2017

Paraisten kaavoitusarkkitehti Turkka Michelssonin ja kaavoituspäällikkö Heidi Saaristo-Levinin mukaan kaupunki tarvitsee yrittäjiä kehittyäkseen. Kaavoituskatsauksessa 2016–2017, joka tähtää Paraisten kaupungin kaikkien keskustojen kehittämiseen, esitellään monta mielenkiintoista kaavahanketta. Kuva: Ragip Önsoy.

Ensimmäinen rakentamisteemainen avoimien ovien tapahtuma keräsi joukon kiinnostuneita kävijöitä Paraisten kaupungintalolle. Tänään 14.4. vastaavanlaiset Minirakennusmessut järjestetään Korppoon saaristokonttorilla.

KAAVOITUS. Paraisten kaupungintalolla 12.4. pidetyt Minirakennusmessut perehdyttivät kävijöitä muun muassa Paraisten kaupungin kaavoituskatsaukseen vuodelle 2016, tonttitarjontaan sekä rakennusvalvonnan uusiin sähköisiin palveluihin. Tänään torstaina 14.4. kello 14–18 pienoismessuilua on luvassa Korppoon saaristokonttorissa.

Kaavoitusyksikön kärkihankkeita vuosille 2016–2017 ovat keskusta-alueiden kehittäminen sekä merellisyyden korostaminen.

– Keskustahankkeet niin Kanta-Paraisilla kuin kaupungin saaristo-osissakin sijoittuvat kaavoitusyksikön työtehtävälistan etupäähän, kertoo kaavoituspäällikkö Heidi Saaristo-Levin.
– Kaupungille siirtyi kuntaliitoksen myötä Nauvon, Korppoon, Houtskarin ja Iniön keskeneräisiä kaavoitustöitä, joita olemme yksi kerrallaan työstäneet tasapuolisesti laajentuneen kaupungin kaikki alueet huomioon ottaen, Saaristo-Levin jatkaa.

ArtHousesta vetoa keskustaan

Kantakaupungin keskustan kehittämiseen liittyvät muun muassa Parsbyn Vapparintien liikekorttelien asemakaava, purjekiertoliittymän pohjoispuolisten alueiden asemakaavamuutos, Hietapellonkadun ja Rantatien välisen alueen asemakaavan päivittäminen sekä uuden asuinalueen asemakaavoittaminen Norrbynrannan länsiosaan.

– Lisäksi keskustan eteläisessä osassa, korttelissa 1, on käynnissä mielenkiintoinen asemakaavamuutos, joka mahdollistaa uuden liike- ja asuinrakennuksen rakentamisen tontille 5. Kyseisen Kauppiaskatu 7:n liiketiloissa toimii nykyisin yrityksiä kuten Pizzeria & Kebab Venezia ja Matkatoimisto Forte, Saaristo-Levin sanoo.

ArtHouse-työnimellä tunnettu kaavaehdotus etenee keväällä kaupunginhallitukseen ja siitä kaupunginvaltuustoon päätettäväksi nähtävilläoloaikana saatujen kommenttien kera. Kuva: Ragip Önsoy.
ArtHouse-työnimellä tunnettu kaavaehdotus etenee keväällä kaupunginhallitukseen ja siitä kaupunginvaltuustoon päätettäväksi nähtävilläoloaikana saatujen kommenttien kera. Kuva: Ragip Önsoy.

Kiinteistön omistajilla Ted Wallinilla, Mash Moulanilla ja Kjell Gustafssonilla on tavoitteena rakennuttaa tontille korkeatasoinen asuin- ja liikerakennus. Rakennuksen ensimmäiseen kerrokseen on suunniteltu liiketiloja, toiseen ja kolmanteen asuintiloja. Pysäköintitilat on suunniteltu toteutettavaksi maanalaiseen pysäköintitilaan.

– Osa arkkitehtikollektiivin Uusi Parainen! -työpajassa vuonna 2014 tekemistä luonnossuunnitelmista toimii pohjana kaavoitukselle. Esimerkiksi voidaan ottaa juuri ArtHouseksi nimetty tontti Kauppiaskatu 7:ssä. Rohkea yrittäjyys sekä kerroksellinen ilme ovat kaupunkimme ehdottomia vetovoimatekijöitä, Saaristo-Levin lisää.

Kirjalansalmen sillan uusiminen tapetilla

Ensisijaisiin yleiskaavahankkeisiin kuuluvat koko Utön pääsaaren kattava osayleiskaava, jonka tarkoituksena on tarkentaa alueella nyt voimassa olevaa yleiskaavaa ja suunnitella puolustusvoimilta vapautuneiden alueiden uusi maankäyttö vuoden 2016 aikana sekä Stortervo-Lilltervon osayleiskaava, jonka esiselvitykset ja inventoinnit jatkuvat vuonna 2016. Lisäksi työn alla on Houtskarin yleiskaavasta vahvistamatta jääneiden alueiden kaavoittaminen vuonna 2016.

Kirjalan osayleiskaavan muutos sen sijaan mahdollistaa uuden sillan rakentamisen nykyisen Kirjalansalmen sillan tilalle. Keskustaseudun osayleiskaavaan haetaan muutosta Norrbynrannan osalta kaupungin kehitystarpeita vastaavaksi.

Kaavoitusyksikkö osallistuu kaavoitusarkkitehti Turkka Michelssonin mukaan paikallisten hankkeiden lisäksi myös alueelliseen yhteistyöhön, esimerkiksi maakuntakaavoitusta koskeviin työryhmiin.

– Kaavoitusyksikkö on ollut esimerkiksi mukana maantien 180 parannushankkeessa, johon liittyy muun muassa uuden Kirjalansalmen sillan suunnittelu, Michelsson toteaa.

Toimialat esille

Ensimmäistä kertaa järjestetyt Minirakennusmessut sujuivat kaupungin tiedotuspäällikkö Anne-Maarit Itäsen mukaan onnistuneesti.

– Kaupungintalolla riitti mukavasti kävijöitä. Tällaisten avoimien ovien tapahtumien tarkoituksena on paitsi esitellä kaupungin eri toimialojen työskentelyä, myös muistuttaa, että olemme täällä asukkaitamme varten, kertoo Itänen.
– Kiinnostuksesta päätellen minimessuista tehdään perinne. Myös muiden toimialojen kanssa on keskusteltu vastaavanlaisten messujen järjestämisestä, Itänen lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy