Taapparukset juhlivat Kansantanssin Riemuvuotta ja valmistautuvat esiintymään Kaarina karkeloi -tapahtumassa tanssin päivänä

Taapparukset tanssin pyörteissä turkulaisten tanssijoiden kanssa. Etualalla Taapparusten ohjaaja Tiina Tuominen.

KAARINA. Piikkiön Eläkkeensaajien kansantanssiryhmä Taapparukset ahkeroi tänä keväänä tanssin parissa Kansantanssin Riemuvuoden ja kansainvälisen tanssin päivän kunniaksi.

Kansantanssin 150. syntymäpäivä Suomessa oli Runebergin päivänä 5. helmikuuta. Tuona päivänä kansantanssijat ympäri maan järjestivät flashmobeja ja tanssitapahtumia. Juhla jatkuu kuitenkin edelleen, sillä koko vuosi 2016 on nimitetty Kansantanssin Riemuvuodeksi.

Piikkiön Eläkkeensaajien kansantanssiryhmä Taapparukset ovat juhlineet riemuvuotta järjestämällä kaksipäiväisen tanssileirin pääsiäisenä, harjoittelemalla ryhmälle uusia kansantansseja ja järjestämällä yhteiset aamukahvitanssit Turun Eläkkeensaajien wanhoja tansseja tanssivat ryhmän kanssa Piikkiön Pontelassa perjantaina 8. huhtikuuta.

– Tarkoitus on tutustua toisiimme ja tanssia tuttuja tansseja, kertoo Taapparusten ohjaaja Tiina Tuominen perjantaisissa tansseissa.

Tuomisella on hänen omien sanojensa mukaan hengen palo kansantanssiin.

– Olen lapsesta saakka halunnut tanssia, mutta silloin Piikkiössä ei ollut kuin tanhukerho, joka oli yhdistetty askartelukerhoon ja lopulta siellä askarreltiin enemmän kuin tanssittiin. Vasta aikuisena lähdin kansalaisopiston kansantanssikurssille. Kun olin käynyt tanssimassa jo pitkään, ohjaaja pyysi minua välillä tuuraamaan itseään ja pian huomasinkin, että olin perinyt ryhmän kokonaan ohjattavakseni, kertoo Tuominen omasta tanssitaustastaan.

Eläkkeensaajien tanssiryhmä on ollut kasassa jo pitkään. Osa tanssijoista on jo yli 80-vuotiaita ja monilla on tanssikokemusta jo kymmeniltä vuosilta.

Turun Eläkkeensaajien ryhmää ohjaa puolestaan Anja Söderman.

Ensimmäiset kansantanssiesitykset Suomessa nähtiin Taitelijaseuran (Konstnärsgillet) vuosijuhlassa Helsingissä 5.2.1866.

 

Kaarina karkeloi kansainvälisenä tanssin päivänä

Nyt Taapparukset keskittyvät harjoittelemaan esitystään Kaarina karkeloi -tapahtumaan.

Tanssija, koreografi ja tanssiteoreetikko Jean-Georges Noverren (1727–1810) syntymäpäivä on muotoutunut kansainväliseksi tanssin juhlapäiväksi. Maailmanlaajuisesti tanssin päivää on vietetty vuodesta 1982.

Kaarinassa tanssin päivää on juhlistettu vuodesta 2009. Perinteenä on ollut järjestää Kaarina karkeloi -katselmus, joka on koonnut yhteen hyvin erilaisia tanssin harrastajia esittelemään taitojaan. Kaarina karkeloi järjestetään taas 29. huhtikuuta klo 18 Littoisten monitoimitalolla. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Taapparusten lisäksi tapahtumassa esiintyvät Arkipelagin tanssijat, Littoisten Flikat, Piikarit, Tanssiurheiluseura Fregolina, Sekahaku, Vaparin showtanssiryhmät ja Turun Seudun Tanssioppilaitos.

Taapparuksille esiintyminen Kaarina karkeloi -tapahtumassa on ensimmäinen laatuaan.

– Tähän asti olemme olleet katsomossa, mutta nyt pääsemme lavalle, innostuu Tuominen.

tanssit2

Janica Vilen