Kaikkien aikojen Kolmonen käynnistyi nimensä veroisesti

Monskan näköradion Seppo Seppälä (vas.), Mikko Seppälä ja Iivari Hovi lähettämässä livekuvaa selostuksen kera kotikatsomoille.

Jalkapallon Turun piirin Kolmosesta povataan ’Kaikkien aikojen Kolmosta’. Taso on kova, sillä mukana on peräti kolme viime kaudella Kakkosesta tippunutta joukkuetta. Moni piti itsestään selvänä MaPSin ylivoimaisuutta, kunnes sarjan avausottelu potkaistiin käyntiin viime viikolla. Juuri yllätyksellisyys onkin tämän sarjan suola.

JALKAPALLO. Torstaina 14. huhtikuuta käynnistyi jalkapallon Turun piirin Kolmonen, josta puhutaan jo yleisesti Kaikkien aikojen Kolmosena. Nimen on keksinyt turkulainen jalkapallovaikuttaja Mikko ’Monska’ Seppälä, joka tuottaa saman nimen alla yrityksensä Monskan näköradion kautta jalkapallofaneille suoria lähetyksiä Kolmosen peleistä. Jokaiselta kierrokselta streamataan vähintään yksi peli, ja ottelut ovat katsottavissa verkosta myös jälkikäteen.

Seppälä oli paikalla selostamassa sarjan avausottelua, jossa illan isäntä TPK voitti MaPSin Turun Yläkentällä 2–1.

– Yllätti, että Masku oli niin vaisu. Nimilistaa kun katsoi niin Maskulla oli vain yksi pelaaja, jonka en ole nähnyt pelaavan ylempiä sarjoja. TPK:n aktiivinen keskialueen prässi aiheutti kuitenkin Maskulle paljon ongelmia. Masku oli ennakkosuosikki monelle torstaihin asti. Avausottelu sai ainakin minut miettimään, että olisiko ennakkosuosikki sittenkin TPK tai kenties Kaarinan Pojat, jotka voittivat avauskierroksella perjantaina Naantalin VG:n 4–1. KaaPo näytti, että Kaarinasta kajahtaa tällä kaudella ja kovaa, Seppälä kommentoi sarjan alkua.

– Kuka tahansa voi voittaa sarjan, ja muun muassa se tekee tästä kaudesta Kaikkien aikojen Kolmosen. 12 joukkueesta tulee heti mieleen 5 mahdollista voittajaa ja lisäksi on haastajat, joista kuka tahansa voi voittaa. Yhtään joukkuetta ei voi tuomita suoraan putoajaksi ja Kakkoseen noususta käydään kova kamppailu, Seppälä ennakoi.

Avauskierroksella yli 2000 katsojaa

Peimari Unitedin ja Paimion Hakan 8–2 päättynyttä kohtaamista kävi avauskierroksella katsomassa Paimiossa yli 400 katsojaa. Kaarinan Pojat voittivat VG-62:n Naantalissa lukemin 4–1. PIF ja JyTy pelasivat tasan 3–3. TuWe kaatoi ÅIFK:n 3–1. Vilpas ja JIK pelasivat tasan 1–1. Yhteensä avauskierrosta kävi katsomassa yli 2000 katsojaa. Lisäksi Monskan näköradion tekemää avausottelun streamia seurasi kotikatsomosta yli 1000 silmäparia.

Seppälän tavoitteena on tuoda näköradionsa kautta esille Turun seudun ruohonjuuritason jalkapallokulttuuria. Lisäksi hän haluaa helpottaa Kolmosen seuraamista, sillä alempien sarjojen pelejä ei näe televisiosta eikä niistä juuri kirjoiteta lehdissäkään. Vaikka Seppälä lähettää matseja tällä kaudella katsottaviksi koteihin, hän toivoo ihmisiä lisää myös kenttien laidoille.

– Futis on huipputasolla välillä vähän turhankin steriiliä. Kolmosessa jokaikinen jätkä pelaa rakkaudesta lajiin. Se intohimo näkyy katsomoon asti. Kolmosessa voi tulla järkyttävän hienoja tilanteita, joita seuraavat sitten aivan katastrofaaliset tilanteet. Pelit ovat paitsi intohimoisia myös yllätyksellisiä, Seppälä selittää.

TPK voitti MaPSin 14.4. lukemin 2–1.
TPK voitti MaPSin 14.4. lukemin 2–1.

Tulossa äärimmäisen kiinnostava sarja

Kolmosessa pelaa tällä kaudella Turusta TPK, TuWe, ÅIFK ja JyTy, Salosta Wilpas, Ahvananmaalta Jomala IK, Paraisilta PIF, Paimiosta PaiHa sekä Paimion ja Sauvon yhteinen Peimari United, Kaarinasta KaaPo, Naantalista VG-62 ja Maskusta MaPS.

– Turun alueella on niin paljon hyviä pelaajia jakautuneena moneen eri seuraan, että sarja tulee olemaan tasainen, yllätyksellinen ja äärimmäisen kiinnostava, Seppälä lupaa.

Seutusanomien alueen joukkueista jokaisella on omat vahvuutensa.

– Viitisen vuotta sitten uuden nousun aloittanut Paimion Haka on tehnyt tosi hyvää työtä. Ennen PaiHaa pystyi pyörittämään kentillä miten päin tahansa, mutta Kirjosen Juhon tultua valmentamaan, PaiHa on noussut tosi hienosti, aloittaa Seppälä analyysikierrostaan.

Naantalin VG-62 on pelannut aikanaan Ykköstä. Viime vuonna he olivat Kolmosessa toisia.

– He ovat tehneet paljon duunia noustakseen uudestaan parrasvaloihin. Naantalilaiset luottavat hienosti omaan kyläänsä. Siellä on perinteet kunniassa ja vahvoja taustavaikuttajia kuten Kymäläisen perhe, yksi kaikkien aikojen tärkein varsinaissuomalainen jalkapallovaikuttaja Magnus Bahne ja entinen FIFA-tuomari Petteri Kari, Seppälä taustoittaa.

Viime kaudella Kakkosessa pelanneiden Kaarinan Poikien valtti on hyvä junnutoiminta ja oma koulutuslinjaus.

– Edustusjoukkueessa paljon nuoria pelaajia ja muutama 80-luvulla syntynyt – Luotosen veljekset etunenässä. Entinen huippumaalivahti Kim Ekroos tekee hyvää työtä taustalla, samoin päävalmentaja Tomi Kivikoski, Seppälä kehuu.

Peimari United on monelle vielä tuntematon seura.

– Se on Olli Dahlin projekti Sauvossa ja Paimiossa. Heillä on oma harjoitushalli Peimari Areena ja paljon käteistä käytettävissä. Jätkät treenaavat tosissaan. Heillä on myös kolme portugalilaista pelaajaa, jotka vahvistavat Peimarin omaa porukkaa, kertoo Seppälä.

Maskun Palloseura tekee tosissaan töitä noustakseen takaisin Kakkoseen.

– Joukkue on todella kokenut. Valmentaja on Petteri Pitkänen, joka on valittu kerran Satakunnan vuoden jalkapalloilijaksi, Seppälä hehkuttaa.

Persoonat lisäävät mielenkiintoa

Kolmosessa pelaa tällä kaudella paljon entisiä veikkausliigapelaajia.

– Joukkueet tekevät meille todella hyvän sarjan, mutta ne persoonat, jotka Turun piirin Kolmosessa ovat, tekevät siitä kaikkien aikojen kolmosen, toteaa Seppälä ja antaa tärppejä siitä, keitä tällä kaudella kannattaa erityisesti seurata seutukuntien joukkueista:

– Peimarista kannattaa seurata portugalilaista maalisylkijää Leonido Soaresta ja maalivahti Gerson Limaa, joka on tähän sarjaan aivan liian hyvä: Hän pelaa paljon boksin ulkopuolella, katkoo hyvin hyökkäyksiä ja osallistuu peliin, Seppälä kehuu.

Paimion Hakasta hän nostaa Iiro Sarparannan.

– Jos tarjoilu pelaa niin Iiro tulee tekemään helposti 20 reppua kauden aikana. Jos ruuti on kuivaa, niin jälki on tuhoisaa!

Piffenistä Seppälä nostaa Veli Hartolan.

– Hänellä on todella hyvä pelikäsitys.

KaaPosta erityismaininnan ansaitsee Janne Tuominen.

– Hän pystyisi pelaamaan jopa Ykkösessä. Hän on sarjan ehkä paras laitapelaaja, joka on vaarallinen sekä ylös- että alaspäin, Seppälä perustelee.

– Naantalista seuraisin, miten polvivammojensa vuoksi peliuran päättänyt nuori Jami Laaksonen pärjää päävalmentaja Leo Tommilan kisällinä. Lisäksi on kiinnostavaa nähdä, pystyykö VG pelaamaan sitä aktiivisen prässin ajokoirafutista, jolla he aiheuttivat harmaita hiuksia muille joukkueille viime kaudella, Seppälä jatkaa.

Maskusta hän nostaa esiin kaksi nimeä:

– Siellä on jäätävän kova nimilista. Porilaislähtöisellä Kari-Pekka Koivusella on todella hyvä vasen jalka. Hän pystyy ratkomaan pelejä myös yksin. Kärkiparina hääräävä Niklas Harjula teki hienon maalin TPK:ta vastaan torstaina. Jos Harjula ei tule kumisaappaat jalassa kentälle, hän tekee vähintään yhden maalin jokaisessa ottelussa. Jos Masku pystyy voittamaan keskikentän itselleen ja pelaamaan palloja Harjulalle ja Koivuselle, niin siellä tulee todella tuhoisaa jälkeä, Seppälä ennustaa.

Valmennuspuolella Seppälä seuraa mielenkiinnolla Peimari Unitedin valmentajaa, Portugalista tullutta Diogo Nobrea.

– Hän on vaativa ja äärimmäisen osaava valmentaja, joka saa joukkueensa pelaamaan hyvin, mutta elää liikaa mukana pelejä. Suomalainen tuomarikulttuuri ei ole valmis portugalilaisen veren kuohahtelulle. Se on aiheuttanut sen, että Nobre on joutunut viettämään osan matseista katsomon puolella, Seppälä kertoo.

Kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan kommentointia

Monskan näköradion takana Mikko Seppälän kanssa hääräävät hänen isänsä Seppo Seppälä sekä muutama muu jalkapalloasiantuntija. Avausottelussa Seppälällä oli vierailevana kommentaattorina Jyrkkälän Tykeissä kolmosta itsekin pelaava Iivari Hovi.

– Iivari pystyi antamaan paljon lisää syvyyttä Kolmosen pelaajista. Itse olen enemmän selostaja. Iivari taas pystyi avaamaan peliä hyvin ja sitä kautta hänen mukana olonsa toi tasapainoa lähetykseen, kiittelee Seppälä.

Vierailevia kommentaattoreita tullaan näkemään kauden aikana edelleen.

– Kaikki ovat tervetulleita kokeilemaan kommentointia, Seppälä sanoo.

Erityisesti hän toivoisi, että myös jalkapallon parissa viihtyvät naiset innostuisivat kommentoimaan matseja. Palkkioita kommentaattoreille ei makseta, sillä projektilla kerätään varoja hyväntekeväisyyteen.

– Jos viivan alle jää jotain myytävästä mainostilasta, niin kaikki raha tullaan käyttämään Turun alueen päiväkotien urheiluvälinehankintoihin, kertoo Seppälä.

Seuraava streamattava ottelu pelataan perjantaina Raunistulassa, jossa Turun Weikkojen vieraaksi saapuu Pargas IF.

KU 21.4. jalkapallo3-002

Janica Vilen