SENIORIT. Kaarinassa sijaitsevalle seniorien perhehoitokylä Säteelle myönnettiin kunniamaininta Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 16. maaliskuuta. Yhdeksättä kertaa jaettu Hyvä käytäntö -palkinto meni sen sijaan perhehoitoon sijoitettujen lasten syrjäytymistä ehkäisevälle SISUKAS-tukimallille. Säde oli yksi neljästä finalistista.

Kaarinan vanhuspalvelujohtaja Seija Sjöblom on otettu Suomen ensimmäisen seniorien perhehoitokylän saamasta kunniamaininnasta.

– Olemme jo ensimmäisen toimintavuoden jälkeen saaneet paljon hyvää palautetta perhehoitokylän toiminnasta, Sjöblom toteaa.

Parasta palautetta on Sjöblomin mukaan ollut asukkailta saatu hyvä palaute.

– Perhehoitokotien asukkaat ovat kertoneet perhehoitajille paljon positiivista palautetta. On turvallista ja rauhallista, on juttukavereita, ruoka on todella hyvää ja apua saa aina tarvittaessa.
– Omaisilta on myös saatu paljon positiivista palautetta. Perhehoitokodissa asuvien ikäihmisten akuutit lääkärissäkäynnit ja hoitojaksot terveyskeskuksen sairaalassa ovat vähentyneet verrattuna siihen aikaan, kun he vielä asuivat omassa kodissaan.

Ikäihmisten yhteisöllisen perhehoidon mallia voidaan soveltaa kaikissa Suomen kunnissa ikäihmisten välimuotoisena asumisen palveluna. Malli sopii mainiosti myös kehitysvammaisten henkilöiden perhehoitoon.

– Perhehoitokylän luominen ei edellytä uusien tilojen rakentamista. Monissa kunnissa on jo valmiina sellaisia tiloja, jotka voidaan saneerata perhehoitokodeiksi, Sjöblom sanoo.
– Uskomme vahvasti ikäihmisten perhehoitokylien syntyyn eri puolille valtakuntaa, koska kiinnostus kylän toimintaa kohtaan on ollut todella suurta, lisää Sjöblom.

Aiemmin perhehoitokylä Säde on mm. palkittu Suomen Nuorkauppakamarit ry:n Tuottava Idea -kilpailussa viime marraskuussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy