Turkulainen Teatteri Maneeri täyttää 30 vuotta

Valdo Bono (Rauli Mickelsson), Valerija Korobkina (Sari Matarlahti) ja Arto Kana (Janne Tarkkinen) Kuva: Ikaros Ainasoja

Harrastajapohjalta toimiva Teatteri Maneeri sai alkunsa Auralan kansalaisopiston teatteriryhmästä. 30 vuoden aikana aktiivinen ja kodikas teatteri on vakiinnuttanut paikkansa Turun harrastajateatterien joukossa.

TEATTERI. Teatteriryhmä Maneerin ensimmäinen ensi-ilta nähtiin Turun Ylioppilasteatterissa 13.5.1986. Näytelmänä oli Mauri Heikkilän ohjaama Edgar Lee Mastersin Spoon River Antologia.

Omien tilojen puute vaikeutti toimintaa, ja 90-luvun puolivälissä Maneeri hakeutui Turun suomenkielisen työväenopiston suojiin. Kiertäväksi teatteriksi se palasi 2000-luvun alussa, jolloin Maneeri esitti kaksi Shakespearen teosta yhdessä Turun Kuurojen Sateenkaariteatteri ry:n kanssa. Esitykset toteutettiin täysin kaksikielisinä ilman erillistä tulkkausta.

Oman teatteritilan, lempinimeltään Pommisuoja, Maneeri löysi lopulta vuonna 2007. 40-paikkaisen näyttämön ensimmäinen ensi-ilta oli työryhmän Tauno Yli-Ruusin teoksen pohjalta dramatisoima Rikosetsivien vapaapäivä.

Nykyinen ohjelmisto keskittyy kotimaisiin näytelmiin. Juhlavuoden kevään näytelmä, Sirkku Peltolan Hevosten keinu, saa ensi-iltansa 1.4. Näytelmän ohjaa Veli-Pekka Teponoja, joka ohjasi Maneerille myös Peltolan näytelmäsarjan aikaisemman osan Lämminveriset.

Juhlavuosi käynnistyi Turun AMK:n Taideakatemian opiskelijan Tuomas Lehtosen opinnäytetyöllä Kehä. Juhlavuoden syksyn näytelmä paljastuu lähiaikoina.

Maneeri laajensi toimintaansa myös vapaaehtoistyöhön, kun äänenkäyttökoulutuksessa heräsi kiinnostus lukemiseen. Yhteistyökumppaniksi löytyi Runosmäen vanhuskeskuksen osasto, jonka asukkaille maneerilaiset lukevat ääneen.

Teatteri Maneerissa kynnys teatteriharrastuksen aloittamiseen pidetään matalana. Kaikille halukkaille pyritään tarjoamaan mahdollisuus näytellä. Aloittaa voi vaikka viikoittaisen improvisaatioryhmän mukana. Näytteleminen ei kuitenkaan ole ainut tapa harrastaa teatteria. Myös muut teatterin toimet lipunmyynnistä tekniikkaan tarvitsevat innokkaita jäseniä.